THEPOWERGAME
Η ενίσχυση της περιφερειακής θέσης της χώρας μας και η ανάδειξη σε όλα τα επίπεδα των προβλημάτων που δημιουργεί η προκλητική τουρκική συμπεριφορά και η εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και κορυφαίων υπουργών και στελεχών του, είναι το διπλό «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά έχει δώσει οδηγία πλήρους ετοιμότητας για απολύτως κάθε ενδεχόμενο.
Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας παράλληλα τον ολισθηρό δρόμο που έχει πάρει η Τουρκία.
«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα πρέπει να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι κανείς στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί όχι μόνο τη διεθνή γεωπολιτική ισορροπία, αλλά και τα αποδεκτά σύνορα πάνω στα οποία χτίστηκε ο σύγχρονος κόσμος. Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα στο μυαλό του», είπε τις προάλλες χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη και τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Συνάντηση με Λίντνερ – Tην Παρασκευή στη Λευκωσία
Σήμερα, στις 13:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά και ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, στον οποίο αναμένεται επίσης να επισημάνει τα προβλήματα που δημιουργεί η στάση του Ταγίπ Ερντογάν.
Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση στις 11:00 το πρωί με τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον εκπρόσωπο του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναφέρει ότι στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθεί η τουρκική προκλητικότητα, όπως εξελίσσεται, κυρίως αυτή την περίοδο, στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, αλλά και γενικότερα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, τόσο έναντι της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, όπως επίσης οι αναθεωρητικές θέσεις που εξακολουθεί να προβάλλει η Τουρκία για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού.
Ακολουθεί, την επόμενη εβδομάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από τους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική – κάτι που μέχρι στιγμής συνεχίζει να πράττει – να συζητηθεί ξανά το ζήτημα αυτό. Η ουσία της συζήτησης αυτής, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, να είναι και ένα αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, μέσα από μια σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η κυβέρνηση διεκδικεί να υπάρχει μία ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας, όπως την έχει χαρακτηρίσει στις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ακολουθεί δε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη. Όπως αποκάλυψε προ ημερών ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, «τώρα τον Ιούνιο μπορώ να πω ότι η θέση της Τουρκίας δεν έχει βελτιωθεί, αντιθέτως η επιμονή της να εγείρει αντιρρήσεις στην επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ Σουηδίας και Φινλανδίας δημιουργεί αρνητική στάση των συμμάχων, αυτού του στρατοπέδου εν πάση περιπτώσει, εναντίον της και προβληματισμό».