THEPOWERGAME
Στο συνέδριο, με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή», συμμετείχε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, όπου δήλωσε πως στην Ελλάδα παρατηρείται ταχύτατη δημογραφική γήρανση και τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει αυτό, αλλά στη χώρα μας η δημογραφική γήρανση είναι οξύτερη. «Ο επιπρόσθετος παράγοντας που υφίσταται είναι ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με υψηλότατο δημόσιο χρέος» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακλόγλου, στην παρούσα φάση, αυτό που πρέπει να επιτευχθεί είναι πρώτον οι νέοι άνθρωποι να είναι παραγωγικοί και δεύτερον να μείνουν στη χώρα. «Και τα δύο έχουν επιπτώσεις πολιτικής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι, «αν θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά μας παραγωγικά, χρειάζεται να επενδύσουμε σε εκπαίδευση, κατάρτιση, υποδομές, έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη».
Ωστόσο, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι δεν φτάνει μόνο αυτό και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιρλανδίας, η οποία, «αν και δαπανά λιγότερα για εκπαίδευση σε σχέση με την Ελλάδα, σε διεθνείς συγκρίσεις υπερτερεί», καθώς, όπως είπε, οι Ιρλανδοί κάνουν αξιολογήσεις στο εκπαιδευτικό τους σύστημα, ανασχεδιάζουν τα προγράμματά τους και εισάγουν νέες τεχνολογίες.
Μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν είναι λύση η υψηλή φορολόγηση, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε το φαινόμενο brain drain.
Παράλληλα, σχετικά με τη δομή δαπανών υγείας στη χώρα μας, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι οι δαπάνες υγείας στην Ελλάδα δεν διαφέρουν πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δαπανούμε περισσότερα για νοσοκομεία και φάρμακα και δαπανούμε πολύ λιγότερα για προληπτική ιατρική και πρωτοβάθμια περίθαλψη. Έχουμε, επίσης, ιδιαιτερότητες και στην ιδιωτική δαπάνη, η οποία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, δεν είναι δαπάνη για ιδιωτική ασφάλιση υγείας».
Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε ότι πρέπει «να δούμε τι κάνουμε με αυτά που πληρώνουμε» και τόνισε ότι σε οποιονδήποτε τομέα δημοσίων πολιτικών και πολύ περισσότερο στην υγεία χρειάζεται μία ανάλυση κόστους-οφέλους.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η σύζευξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και υποστήριξε ότι είναι ζήτημα κοινωνικής πολιτικής να μην επιβαρυνθεί ο ασφαλισμένος από τη σύζευξη.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι τα υπουργεία Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρέπει να είναι ένα, γιατί υπάρχει διασύνδεση δαπανών και εξέφρασε την άποψη ότι η αύξηση των εισφορών είναι ό,τι πιο αντιπαραγωγικό μπορεί να προταθεί.
Η διοικήτρια του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), Θεανώ Καρποδίνη, τόνισε ότι οι συμπράξεις ήδη γίνονται και είναι ένα εργαλείο του Οργανισμού, για να αγοράζει τις καλύτερες, βάσει ποιότητας, υπηρεσίες υγείας στην καλύτερη τιμή. Όπως σημείωσε, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται υγιής ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών δομών και εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση σε όλους.
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόεδρος του ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος Eurolife FFH, Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, τόνισε τη σημασία της ιδιωτικής ασφάλισης, λέγοντας ότι, για να καλύψεις έναν κίνδυνο, χρειάζεται η κοινωνική ασφάλιση ως βασικός πυλώνας και η ιδιωτική συμπληρωματικά.