THEPOWERGAME
«Η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί. Ομοίως, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται, δεν απειλείται και δε διαπραγματεύεται ούτε σπιθαμή της εθνικής της κυριαρχίας». Αυτό δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «κύρωση του κώδικα νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών».
Ταυτόχρονα, ο κ. Μηταράκης κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τόσο την στάση αναθεωρητισμού που την διακατέχει όσο και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.
««Η Τουρκία πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο της λογικής, να εφαρμόσει πλήρως την Κοινή Δήλωση του 2016 και να τερματίσει την στάση αναθεωρητισμού που την διακατέχει αυτή τη στιγμή», υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και συμπλήρωσε:
«Εμείς προτάσσουμε τα δίκαια αιτήματα μας στη διεθνή κοινότητα και έχουμε ως οπλοστάσιο μας τη νηφαλιότητα και το Διεθνές Δίκαιο. Και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε οποιαδήποτε προσπάθεια εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου, όπως βιώσαμε στα νησιά και στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο μεταναστευτικό -προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι έχουν μειωθεί κατά 90% οι ροές και η χώρα έχει αποσυμφορηθεί δραστικά.
«Από την αρχή, της διακυβέρνησης μας, θέσαμε δύο στόχους. Πρώτον, τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε αποσυμφορήσει δραστικά την ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά, τις περιφέρειες, τις πόλεις, και τις γειτονιές. Πλέον, όλες οι περιφέρειες της χώρας βρίσκονται κάτω από το όριο του 1% που είχαμε υποσχεθεί», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Όπως είπε, «από 121 δομές σήμερα λειτουργούν 34 ενώ έχουν ήδη κλείσει 87 δομές και σύντομα θα κλείσουν άλλες δύο. Τέλος του 2022 κλείνουμε τα διαμερίσματα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ” .Οι ροές είναι εμφανώς μειωμένες κατά 90% και αυτό μας επιτρέπει στο Μεταναστευτικό να σχεδιάζουμε με ασφάλεια και να υλοποιούμε με σιγουριά», ανέφερε.
Έμφαση έδωσε ο κ. Μηταράκης στην προστασία των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της χώρας, τονίζοντας ότι «απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και οξυμένα αντανακλαστικά αλλά και ομοθυμία από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, προκειμένου όσοι εμπλέκονται να μπορούν απερίσπαστα να αφοσιωθούν στο έργο τους».
«Η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορα της και κατ’ επέκταση σύνορα της Ευρώπης με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε.
Ακόμα, ο κ. Μηταράκης υπεραμύνθηκε της κωδικοποίησης της νομοθεσίας και απέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής τακτικής της κυβέρνησης και άρνησης της στο διάλογο για την εφαρμογή μιας εθνικής στρατηγικής .
«Η Κωδικοποίηση της νομοθεσίας και η αναμόρφωση του δικαίου είναι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης μας και ένας από τους πυλώνες του Επιτελικού Κράτους, καθώς αποτελούν πρακτικές καλής νομοθέτησης που ενισχύουν την αρχή της ασφάλειας του δικαίου και του κράτους δικαίου.
Αντιμετωπίζει μάλιστα καίρια, και το σύνηθες φαινόμενο της πολυνομίας, που σύμφωνα με έρευνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί εστία διαφθοράς», ανέφερε ο κ. Μηταράκης και κατέληξε:
«Είναι ένα νομοθετικό κείμενο, σύγχρονο και επικαιροποιημένο, που θα διευκολύνει τόσο τους ερευνητές όσο και τους εφαρμοστές του δικαίου της διεθνούς προστασίας στην Χώρα μας».