THEPOWERGAME
Η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην επίτευξη της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, ως σημείο εσόδου του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, λόγω της θέσης της και επενδύσεων όπως ο νέος βόρειος τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Reuters.
«Όταν πρόκειται για φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ στην ευρωπαϊκή αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
«Όποια λύση κι αν οραματιστεί κανείς, σίγουρα αυτή θα περιλαμβάνει την Ελλάδα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Reuters από την Αστυπάλαια.
Η Ελλάδα διαθέτει έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλες δύο εγκαταστάσεις LNG, μία εκ των οποίων πλωτή στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, επισημαίνει το Reuters από την πλευρά. Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα επεκτείνει το ηλεκτρικό της δίκτυο για να μπορέσει να αξιοποιήσει περισσότερο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ μια σύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία αναμένεται επίσης να είναι έτοιμη τον επόμενο μήνα.
Αναφερόμενος στο σκοπό του ταξιδιού του στην Αστυπάλαια, στο πλαίσιο του έργου που υλοποιείται σε συνεργασία με την Volkswagen για την αντικατάσταση όλων των οχημάτων στο νησί με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια ματιά στο μέλλον».
Αναφερόμενο στη δέσμευση του πρωθυπουργού για ενίσχυση της χρήσης των ΑΠΕ, το Reuters σημειώνει ότι «Ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι η Αστυπάλαια, που μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα πράσινο νησί, θα μπορούσε να γίνει πρότυπο για όλα τα ελληνικά νησιά».
«Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν την φθηνότερη δυνατή ηλεκτρική ενέργεια και είναι άφθονα. Δεν χρειάζεται να βασιζόμαστε σε κανέναν άλλο», δήλωσε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η χώρας μας δεν θα αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εν μέσω τουριστικής περιόδου και αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρήση κλιματιστικών. Το Reuters χαρακτηρίζει κρίσιμη την πορεία του τουρισμού φέτος, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ελληνικού ΑΕΠ, δεδομένου ότι η χώρα βρίσκεται ακόμη στον απόηχο της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, οι ΑΠΕ, τόσο οι ανεμογεννήτριες όσο και τα φωτοβολταϊκά, θα λειτουργούν σε πλήρη δυναμικότητα, ενώ παράλληλα εξακολουθούν να λειτουργούν ορισμένες μονάδες άνθρακα για εφεδρεία και επαρκή αποθέματα φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο δημοσίευμα του Reuters τονίζεται επίσης ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υιοθετήσει μέτρα ύψους 7 δισ. ευρώ για να ενισχύσει τους καταναλωτές απέναντι στους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, ενώ πιέζει ταυτόχρονα και για μία ενιαία λύση σε επίπεδο ΕΕ.
«Φοβάμαι ότι αυτό δεν θα είναι αρκετό αν δεν έχουμε μια πιο δραστική και μόνιμη λύση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας «δεν είναι πάντα εύκολη».
Σημειώνεται τέλος ότι ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε ακόμη την Κω και τη Ψέριμο που απέχουν ελάχιστα από την Τουρκία, σε μία περίοδο αναζωπύρωσης της έντασης με τη γείτονα. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι άλλη μια πηγή έντασης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σε ερώτηση για το αν θα μπορούσαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να βελτιωθούν, απάντησε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν εμείς αυτοί που ξεπερνούσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα».