THEPOWERGAME
Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στην έδρα του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (γνωστότερο ως Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης), το οποίο συστάθηκε προπολεμικά από την Κοινωνία των Εθνών (με την ονομασία Μόνιμο Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια συστάθηκε εκ νέου το 1945 βάσει του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Δικαστηρίου Joan Donoghue στην οποία υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο Δικαιοδοτικό όργανο αυτό, καθώς η χώρα μας είναι σταθερά προσηλωμένη στην πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στις σχέσεις μεταξύ των Κρατών.
Επεσήμανε ότι βασική αρχή της Ελλάδας είναι η επίλυση όλων των διμερών διαφορών, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, μέσω διαπραγματεύσεων και εφόσον αυτές δεν ευοδωθούν, να γίνεται παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ο στόχος είναι όλα τα κράτη του κόσμου, αρχής γενομένης από τα κράτη της άμεσης γειτονίας της Ελλάδας να αποδεχθούν τις βασικές αυτές αρχές.
Επίσκεψη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε, επίσης, την έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του κ. Hofmanski, καθώς και με τους Αναπληρωτές εισαγγελείς (του Εισαγγελέα απουσιάζοντος) κ. Niang και κα Khan.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί το Δικαστήριο στην διερεύνηση υποθέσεων για ζητήματα δικαιοδοσίας του, όπως η γενοκτονία, τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην διερεύνηση διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μαριούπολης, όπου ως γνωστόν, διαβιοί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής κοινότητας στην χώρα, ζήτημα για το οποίο έχει αποστείλει και σχετική επιστολή στον Εισαγγελέα του Δικαστηρίου.
Ο Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η Ελλάδα στέκεται αρωγός στο έργο του Δικαστηρίου.