THEPOWERGAME
Ο Άγγελος Συρίγος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την ιστορική συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, αλλά και για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.
Τι αποκόμισε η Ελλάδα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Αρχικά ο υφυπουργός Παιδείας και Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής, μίλησε για την συνάντηση Μητσοτάκη – Μπάιντεν και το τι αποκόμισε η Ελλάδα από αυτήν.
«Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συνάντηση εξελίσσεται πάρα πολύ θετικά, το βασικότερο στοιχείο που έχουμε είναι ότι αποφασίστηκε να προμηθευτεί η Ελλάδα με τα F-35, αυτό όμως δεν θα γίνει όπως έγινε με τα Rafale, διότι το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και δεύτερον πρέπει να υπάρξει συμπαραγωγή ανταλλακτικών με την ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ότι στο τέλος της δεκαετίας θα έχουμε μια μοίρα από τέτοια αεροσκάφη. Δύο ακόμα σημεία είναι, η Ουκρανία και το θέμα της ενέργειας και το θέμα της παροχής ενέργειας από τον ήλιο», ανέφερε.
«Στόχος μας είναι, αντιλαμβάνομαι, η χώρα να καταστεί διαμετακομιστικός κόμβος ηλεκτρικής ενέργειας. Η τεχνολογία έχει αλλάξει πάρα πολύ. Με δεδομένο ότι έχουμε δίπλα μας την Αίγυπτο που έχει πάρα πολύ ήλιο και τεράστιε μη καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Είναι εύκολο να περνάει η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
«Η διαφορά ενός καλωδίου ηλεκτρικού ρεύματος με έναν αγωγό είναι ότι για το καλώδιο, αυτός που θα περνάει απλώς ενημερώνει ότι από εκεί θα περάσει το καλώδιο, ενώ για τον αγωγό πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη για την πορεία του αγωγού», πρόσθεσε.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Συρίγος είπε πως, «H Τουρκία είναι μέλος της δυτική συμμαχίας όπως και η Ελλάδα και ο Μπάιντεν δεν θα αναφερόταν άμεσα στην Τουρκία. Στις ΗΠΑ, Κάνουν δηλώσεις όταν η Τουρκία ξεπερνά τα όρια, ωστόσο δεν θα αναφέρονταν ευθέως εναντίον της Τουρκίας».
Σχέδιο για εισαγωγή αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην δυνατότητα των ΗΠΑ να μεταφέρουν,μέσω αγωγών, φυσικό αέριο αλλά και στην επιθυμία της Ελλάδας να καταστεί ενεργειακός κόμβος.
«Φθηνό φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει ως έννοια, γιατί πρέπει να ταξιδέψει μία πολύ μεγάλη απόσταση. Συγκεκριμένα, η Αμερική παράγει από το 2011 σχιστολιθικό φυσικό αέριο, το οποίο το υγροποιεί. Το κάνει δηλαδή, LNG, και το στέλνει σε όλον τον κόσμο. Το κόστος για να μεταφερθεί είναι μεγάλο γιατί είναι μεγάλη και η απόσταση που θα πρέπει να διανύσει. Ο ενεργειακός κόμβος της Αλεξανδρούπολης μετατρέπει το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σε αέρια μορφή πάλι, και έχει δημιουργήσει εγκαταστάσεις για να αποθηκεύει LNG πράγμα που άλλες χώρες όπως η Γερμανία για παράδειγμα, δεν έχει», επεσήμανε ο υφιπουργός Παιδείας.
«Η Τουρκία έκανε τα πάντα για να καταστεί ενεργειακός κόμβος και το αντίστοιχο αντιλαμβάνομαι ότι θέλει να κάνει και η Ελλάδα με το LNG αλλά και με το ηλεκτρικό ρεύμα», τόνισε κλείνοντας ο κ. Συρίγος.