THEPOWERGAME
Στην πορεία του τουρισμού, τις αφίξεις και τα έσοδα αναφέρθηκε η Άντζελα Γκερέκου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
«Μια συγκρατημένα αισιόδοξη σκέψη και στόχος μας είναι να έχουμε γύρω στο 70% με 75% των τουριστικών αφίξεων και εσόδων σε σχέση με το 2019, αν δεν συμβεί κάτι πολύ δραματικό», τόνισε η πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
«Μπορεί να ξεπεράσουμε το στόχο αυτό, με τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες επιμήκυνσης και της τουριστικής περιόδου. Ο Μάιος θα είναι πια μια πολύ δυναμική εκκίνηση. Όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια καλή τουριστική χρονιά, παρά τα προβλήματα», επισήμανε.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο τουρισμός έχει αποδείξει σε όλες τις κρίσεις, και ειδικότερα τα δυο τελευταία χρόνια με την πανδημία και στη συνέχεια με την μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με τον πόλεμο, ότι έχει αναπτύξει ισχυρά και ανθεκτικά αντανακλαστικά και αντισώματα.
Σύμφωνα με την κυρία Γκερέκου, ήταν εξαιρετικά λίγες, σχεδόν μηδενικές, οι ακυρώσεις κρατήσεων.
«Οι κρατήσεις πάγωσαν για λίγο με όλη αυτή την άγρια κατάσταση του πολέμου στην Ουκρανία, όμως άρχισαν να κινούνται σχεδόν σε φυσιολογικά επίπεδα. Από τα γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό έχουμε θετική μηνύματα. Η Ελλάδα είναι, με μικρές διαφορές, στους πρώτους προορισμούς στην ΕΕ, μετά από Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία.
Αναφορικά με τις απώλειες από τη Ρωσική και την Ουκρανική αγορά λόγω του πολέμου, η πρόεδρος του ΕΟΤ αντέτεινε ότι η Ρωσική αγορά είναι η 7η στη λίστα και επομένως «δεν έχουμε πολύ μεγάλη εισροή Ρώσων», εκτός από συγκεκριμένες περιοχές όπως η Χαλκιδική, η Μακεδονία γενικότερα αλλά και η Κέρκυρα που είναι και θρησκευτικός προορισμός.
«Προσπαθεί ο ΕΟΤ με τις στοχευμένες καμπάνιες και με ευελιξία να ανοίξουμε άλλες αγορές. Ήδη Αμερική άνοιξε πολύ περισσότερο, έχουμε 6 πτήσεις την εβδομάδα. Επίσης έχουμε εισροή και από τον Καναδά. Άρα με μια πολύ δυναμική καμπάνια και προβολή της χώρας έχουμε ανοίξει άλλες αγορές για να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε τις όποιες απώλειες, με αρκετή επιτυχία, από Ρωσία και Ουκρανία».
Παραδέχθηκε ότι έχει αυξηθεί κατά 30% το κόστος λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων λόγω της ενεργειακής κρίσης και υπάρχει θέμα με τα συμβόλαια που έχουν κλείσει με τιμές του 2019.
«Βάζουν πάντα πλάτη ο ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις ώστε να μοιράζεται αυτό το επιπλέον κόστος και να μην έχουμε προβλήματα μεγάλα στον τουρισμό μας, την εισροή τουρισμού», σημείωσε η κυρία Γκερέκου.