THEPOWERGAME
Με αναφορά στην ελληνική παροικία της Μαριούπολης ξεκίνησε την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ενώ αναφέρομενος στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, τόνισε πως τότε «λέγατε “Ελευθερία ή Θάνατος”, το ίδιο λέμε κι εμείς τώρα». Και συνέχισε κάνοντας ειδική μνεία στην ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό, λέγοντας: «Η Φιλική Εταιρεία συγκροτήθηκε εδώ. Το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. Να δημιουργηθεί μία νέα Φιλική Εταιρεία στην Ελλάδα».
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, κατά την έναρξη της ειδικής συνεδρίασης της Ολομέλειας και προσφωνώντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι τόνισε «πως με ιδιαίτερη τιμή και αισθήματα αλληλεγγύης σας υποδεχόμαστε στην Ολομέλεια της Βουλής. Η ιστορική συνεδρίαση είναι αφιερωμένη στον αγωνιζόμενο και αμυνόμενοι ηρωικό λαό της Ουκρανίας απέναντι στην βάρβαρη εισβολή που, επί 43 ημέρες, γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη. Η Ελλάδα καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την εισβολή». Επισήμανε τη βοήθεια της χώρας μας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι «μας συνδέουν μοναδικοί ιστορικοί δεσμοί» και αναφέρθηκε στην μαρτυρική Μαριούπολη.
«Η Μαριούπολη, το λίνκο μίας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας έχει καταστραφεί»
«Για πάνω από ένα μήνα – ξυπνάω και σκέφτομαι τη Μαριούπολη, γνωρίζοντας τι συμβαίνει σε αυτή την μαρτυρική πόλη. Ουδέποτε στο παρελθόν κατάφεραν να χτυπήσουν πόλεις αναγκάζοντας τον πληθυσμό να φύγει. Τα κτίρια έχουν ισοπεδωθεί, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ισοπεδώσει τα πάντα. Νοσοκομεία, μαιευτήρια, πολιτιστικά κέντρα ακόμα και το δημοτικό θέατρο έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Αυτό είναι το έργο Ρώσων πιλότων που έβλεπαν ακριβώς τι έκαναν.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις απαρχές της ελληνικής παρουσίας στον Εύξεινο Πόντο επισημαίνοντας πως η Μαριούπολη έχει καταστραφεί. Αυτή η ελληνική πόλη έζησε τη βία των ρωσικών στρατευμάτων. Η Μαριούπολη, το λίνκο μιας πολύ μεγάλης ελληνικής κοινότητας έχει καταστραφεί. Είναι αδύνατο να βρούμε τις ιστορικές απαρχές της ελληνικής παρουσίας».
«”Ελευθερία ή θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμεις σήμερα»
«Η ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων μας είναι δεδομένη και αυτό έχει απεικονιστεί και στο νόμισμά μας. Με την Ελλάδα έχει συνδεθεί και η ανάπτυξη του Χριστιανισμού. Η Ουκρανία είναι μία ορθόδοξη χώρα που εκσυγχρονίστηκε από τους Έλληνες. Αυτή η ελληνική διάσταση και κουλτούρα θα χαθεί. ”Ελευθερία ή θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες αυτό λέμε και εμεις σήμερα. Πέρα από τη Μαριούπολη απειλείται και η Οδησσός». Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε προσφάτως την πόλη και ακουσε τον ήχο των πυροβόλων. Οι δυνάμείς μας όμως κατάφεραν να εκδιώξουν τους βαρβάρους γι’ αυτό και σήμερα η πόλη είανι ήρεμη. Η ελληνική κοινότητα, η ουκρανική και άλλες κοινότητες ζούσαν ειρηνικά κια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Οι άμαχοι χτυπήθηκαν βάση σχεδίου και αυτό δεν συνέβει μόνο εκεί».
«Μια νέα Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να συσταθεί για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό»
Η οδύνη είναι μεγάλη και στην ελληνική και την ουκρανική κοινότητα. Οι Ρώσοι θεωρούν ότι θα μείνουν ατιμώρητοι. Πρέπει να τους σταματήσουμε. «Η Φιλική Εταιρεία (σ.σ. το είπε στα ελληνικά) συγκροτήθηκε εδώ και αυτό έχει τεράστια σημασία. Θεωρώ ότι μια νέα Φιλική Εταιρεία θα μπορούσε να συσταθεί για να σώσει την Ουκρανία και τον Ελληνισμό στην Ουκρανία. Η Μαριούπολη χρειάζεται άμεσα υποστήριξη. Οι Ρώσοι επιτίθενται με κάθε μέσο αλλά είμαι βέβαιος ότι με την αλληλεγγύη της Ελλάδας θα κερδίσουμε» συνέχισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Σημειώνεται πως σε ένα σημείο της ομιλίας του Ζελένσκι εμφανίστηκαν ξαφνικά δύο στρατιώτες της Ουκρανίας παραβιάζοντας το πρωτόκολλο και κάνοντας αναφορές στο ναζιστικό τάγμα Αζόφ.
Ο πρώτος, ονόματι Μιχαήλ, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Μαριούπολη, ενώ ο δεύτερος με τη σειρά του απηύθυνε έκκληση για βοήθεια. «Είναι μια πόλη όπου ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες. Παρακαλώ βοηθήστε μας».
Ο πρώτος είπε «απευθύνομαι σε εσάς ως Έλληνας στην καταγωγή, ο παππούς μου πολέμησε στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών και τραυματίστηκε τρεις φορές και τώρα εγώ μάχομαι στην άμυνα της Μαριούπολης».
«Πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είναι Έλληνες. Σήμερα η πόλη έχει καταστραφεί κατά 90%. Μείναμε χωρίς νερό, χωρίς ρεύμα, χωρίς τρόφιμα. Συμπατριώτες μου έχουμε μια πόλη που ζουν χιλιάδες και πεθαίνουν χιλιάδες παρακαλούμε βοηθήστε μας» κατέληξε ο Μιχαήλ.
Ο δεύτερος μαχητής ο Αναστάσιος είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάτω από κατεστραμμένα κτήρια. «Ο εχθρός δεν μας αφήνει να τους σώσουμε. Μπορείτε να μιλήσετε, να στείλετε ανθρωπιστική βοήθεια».
«Να σώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που έφτιαξαν μαζί Έλληνες και Ουκρανοί»
Εν τω μεταξύ, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή αμυντικής βοήθειας και για τη στήριξη των κυρώσεων ζητώντας να ασκήσει η Αθήνα επιρροή για να οργανωθεί όσο το δυνατόν καλύτερα η διάσωση της Μαριούπολης «Παρακαλούμε χρησιμοποιήστε και τη δική σας επιρροή, ως μέλη της ΕΕ, για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τη Μαριούπολη. Η Ουκρανία έχει μείνει όρθια και πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από αυτό που έφτιαξαν μαζί Έλληνες και Ουκρανοί».
«Οι Ρώσοι ξύπνησαν από το όνειρο ότι θα κατακτούσαν εύκολα την Ουκρανία. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε να καταστρέψουν την κοινή πολιτιστική μας κληρονομια. Δεν πρέπει να αποδεχθούμε ότι η Μαριούπολη θα είναι οι Θερμοπύλες που πέθαναν κάποιοι ήρωες αλλά να βρούμε τον τρόπο να διώξουμε τα ρωσικά στρατεύματα. Όποιος επιλέγει τον πόλεμο στο τέλος θα χάσει. Θα χάσουν όπως πάντα κάνει ο επιτιθέμενος».
«Χρειαζόμαστε όπλα, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα»
Καταλήγωντας ο κ. Ζελένσκι σημείωσε πως «οι ρωσικές τράπεζες δεν πρέπει να κερδίσουν χρήματα από το παγκόσμιο σύστημα. Πρέπει να τους κλείσουμε την πόρτα. Τα λεφτά που κερδίζουν τα χρησιμοποιούν για να φτιάξουν πυραύλους. Χρειαζόμαστε όπλα, τεθωρακισμένα, αντιαρματικά συστήματα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να σώσουμε την Ουκρανία.Είμαι πεπεισμένος ότι θα φέρουμε την ειρήνη στην Ουκρανία και όσοι έκαναν εγκλήματα κατά Ουκρανών, Ελλήνων, κατά αμάχων πληθυσμών θα λογοδοτήσουν. Θα κερδίσουμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε τη Μαριούπολη».
Μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου, τον λόγο πήρε και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα κάνει του χρέος του ώστε η βοήθεια να ενταθεί και να ενισχυθεί. «Βοηθώντας την Ουκρανία, βοηθάμε την ελευθερία» τόνισε ο κ. Τασούλας, καταλήγοντας: «Ζήτω η Ουκρανία, ζήτω η ελευθερία».
«Σήμερα είμαστε όλοι Ουκρανοί»
«Ιστορικό, βαθιά συγκινητικό, ανθρώπινο, πολιτικό και συνάμα συναισθηματικό» χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον λόγο του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Mε ανάρτησή της στο Facebook, η κυρία Σακελλαροπούλου, η οποία ήταν παρούσα στη Βουλή κατά την ομιλία Ζελένσκι, επισημαίνει μεταξύ άλλων, ότι «η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού, στοιχειώνουν τη συνείδησή μας». Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «Δεν χωρεί καμία δικαιολογία και αδράνεια. Σήμερα, είμαστε όλοι Ουκρανοί».
Ακολουθεί η ανάρτηση της κυρίας Σακελλαροπούλου στο Facebook
«Ο λόγος του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ιστορικός. Βαθιά συγκινητικός και ανθρώπινος, πολιτικός και συνάμα συναισθηματικός, λόγος της αυταπάρνησης και της αξιοπρέπειας. Ο ηρωικός αγώνας των Oυκρανών υπερβαίνει την επιβίωση, την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους. Εξυψώνεται στη μέχρι τέλους υπεράσπιση της κυριαρχίας και της πολιτικής αυτονομίας, της ελευθερίας των λαών να αποφασίζουν για το μέλλον τους, να διαμορφώνουν το πεπρωμένο τους. Η Ρωσία επιδιώκει με κάθε κόστος την επιστροφή στην εποχή των σφαιρών επιρροής και της κηδεμονίας των εθνών. Με την πυρηνική απειλή ξαναζωντάνεψε ο απόλυτος τρόμος της γενικευμένης καταστροφής. Ενάντια στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και στη φονική επέκταση του ανελεύθερου κοσμοειδώλου, το ουκρανικό έπος αποκτά καθολική και ανυπέρβλητη σημασία για όσους πιστεύουν στην αυτοδιάθεση και τη δημοκρατία, στο δίκαιο και όχι στον απάνθρωπο νόμο του ισχυρού.
Η φρικτή βαρβαρότητα του πολέμου, οι χιλιάδες νεκροί και τραυματίες,
τα εκατομμύρια των προσφύγων και εκτοπισμένων, η υλική καταστροφή μιας χώρας, μας επαναφέρουν εφιαλτικές μνήμες και εμπειρίες. Γυρίζουν την ανθρωπότητα πίσω στις πιο σκοτεινές όψεις της ιστορίας της. Η ρωσική βάναυση καταπάτηση κάθε κανόνα διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου, το δράμα της ισοπεδωμένης Μαριούπολης με τους αμέτρητους εγκλωβισμένους, μεταξύ των οποίων και ομογενείς μας, τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου και οι εκτελέσεις των αμάχων στην Μπούτσα και αλλού, στοιχειώνουν τη συνείδησή μας. Η έμπρακτη και ισχυρή στήριξη της Ουκρανίας δεν προκύπτει ως μια δικαιοπολιτική ευαισθησία ή στρατηγική εκτίμηση. Ανάγεται στο πιο υψηλό ανθρώπινο καθήκον, την πιο σπουδαία ευθύνη απέναντι σε αυτόν τον ακατάβλητο λαό που δίνει την ψυχή του και το αίμα του για όλους μας, για τον ελεύθερο κόσμο και τις οικουμενικές μας αξίες.
«Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι»
Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την ομιλία που απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.
«Με τρόπο καταλυτικό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου», σημειώνει ο πρωθυπουργός.
«Ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας».
Στη συνέχεια, σημειώνει πως «ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.
Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα».
«Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην «καρδιά» της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της».
Τέλος, καταλήγει λέγοντας πως «απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: ‘‘Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε’’».
Βουλή: Αντιδράσεις για την παρεμβολή στρατιωτών στην ομιλία Ζελένσκι
Βαρύ είναι το κλίμα στη Βουλή μετά την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, καθώς προκάλεσε αίσθηση η εμφάνιση των δύο μαχητών της ουκρανικής πολιτοφυλακής και οι αναφορές τους στο τάγμα Αζόφ.
Όπως σχολιάζουν ανώτατοι αξιωματούχοι, είναι παραβίαση του πρωτοκόλλου παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας να εμφανιστούν ξαφνικά και να μιλήσουν δυο στρατιώτες, όταν μάλιστα κάνουν αναφορές στο ναζιστικό τάγμα.
Ο Ζελένσκι, απροειδοποίητα και ξαφνικά έδωσε ξαφνικά σε βίντεο που πρόβαλε τοποθετήσεις δύο Ουκρανών στρατιωτών, με τον έναν εξ αυτών να δηλώνει ελληνικής καταγωγής και στρατιώτης του ακροδεξιού ναζιστικού τάγματος Αζόφ, που πολεμά τα ρωσικά ναζιστικά στρατεύματα, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής ήταν ενήμερος για την προβολή του εν λόγω βίντεο, ωστόσο εξετάζεται από κοινοβουλευτικούς παράγοντες εάν γνώριζε το περιεχόμενο των λεγομένων των στρατιωτών και τις αναφορές στο ναζιστικό τάγμα.
Γεροβασίλη: «Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον Ζελένσκι, απαράδεκτο που μίλησε στη Βουλή μέλος του Τάγματος Αζόφ»
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, η γγ της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής: «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».
Κυβερνητικοί βουλευτές: Θα μας στοιχίσει αυτό που είδαμε
«Θα μας στοιχίσει αυτό που είδαμε!» ήταν το σχόλια βουλευτών της ΝΔ αυτή η εικόνα και η σύνδεση της Ελλάδας με αναφορές στο ναζιστικό τάγμα, γινόμενη μέρος του προβλήματος.
Να σημειώσουμε πως σε ομιλίες του Β. Ζελένκσι σε άλλα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν έχει ξαναπροβληθεί δήλωση ή εικόνα στρατιώτη με μάσκα, λένε κοινοβουλευτικές πηγές κάτι που παραπέμπει σε άλλα καθεστώτα και σε άλλες εποχές.