THEPOWERGAME
Για την αισχροκέρδεια, τον ΦΠΑ, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και τις επενδύσεις μίλησε ο Νίκος Παπαθανάσης στα Παραπολιτικά 90,1
Σε ότι αφορά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας, είπε πως έχει ανοίξει η πλατφόρμα όπου καταγράφονται τα αποθέματα ενώ τόνισε πως ελέγχονται οι ποσότητες.
Είπε πως γίνονται έλεγχοι για υπέρβαση του ποσοστού κέρδους και για εναρμονισμένη πρακτική ενώ τόνισε πως έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Για το κύμα ακρίβειας
Αναφερόμενος αρχικά για το κύμα της ακρίβειας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε:
«Μετά την πανδημία έχουμε αυτόν τον πόλεμο, αυτός ο πόλεμος έχει φέρει ένα κύμα ακριβείας. Η μεσαία τάξη και τα πιο ευαίσθητα στρώματα αντιμετωπίζουν προβλήματα. Από την άλλη καμία πολιτεία, κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το κύμα ακριβείας. Η Ισπανία ανακοίνωσε 9.8 πληθωρισμό, τον υψηλότερο τα τελευταία 38 χρόνια, το ίδιο και το Βέλγιο 8.3, πράγματα τα οποία δεν μπορούσαμε να τα φανταστούμε. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση στοχεύει στο να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη, ακριβώς χωρίς να λαμβάνει οριζόντια μέτρα γιατί τα οριζόντια μέτρα προφανώς απομειώνουν και τη δυνατότητα στήριξης αυτών που έχουν πραγματικά ανάγκη αλλά πηγαίνοντας και δίνοντας στήριξη σε όλα αυτά τα νοικοκυριά, τους συμπολίτες μας, τις επιχειρήσεις και αυτούς που έχουν ανάγκη έτσι ώστε να περάσουμε και να προχωρήσουμε και να βρεθούμε στην επόμενη μέρα.
Είναι πάρα πολύ δύσκολη εξίσωση, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όπως κάναμε και με την πανδημία. Στο ξεκίνημα της πανδημίας είπαμε ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει και πράγματι δικαιωθήκαμε, διήρκησε πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε προβλεφθεί στην αρχή και τώρα αυτός ο πόλεμος δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, μπορεί να κρατήσει 10 μέρες, μπορεί να κρατήσει και χρόνια».
Για τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης
Ερωτηθείς για την κριτική της αντιπολίτευσης γιατί δεν μειώνουν το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο Νίκος Παπαθανάσης είπε: «Αυτές είναι οριζόντιες δράσεις, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ είναι οριζόντια δράση. Καταρχάς μειώνοντας οριζόντια αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα περάσει στον καταναλωτή, επομένως αυτό είναι το πρώτο δύσκολο κομμάτι. Αυτό που επιλεγούμε είναι να έχουμε τους πόρους για να μπορέσουμε να στοχεύουμε πάνω σε αυτούς που το έχουν ανάγκη κι όλα τα μέτρα πηγαίνουν και μπαίνουν απευθείας στους λογαριασμούς των συμπολιτών μας που πραγματικά βρίσκονται σε αυτή την δύσκολη θέση. Είναι πολύ δύσκολο να πάμε οριζόντια, παρ’ όλα αυτά ο πρωθυπουργός είπε ότι τα πάντα είναι στη φαρέτρα και τα πάντα είναι στην φαρέτρα και το έχουμε αποδείξει και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό όσο διαρκεί αυτή η κρίση. Αυτή είναι η θέση μας, ήταν η θέση μας από την αρχή και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε εκεί και δίπλα στον καθένα συμπολίτη που έχει ανάγκη».
Τι είπε για τις επενδύσεις
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα παραμένει ελκυστική στις επενδύσεις ή ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση έχει αλλάξει τις προτεραιότητες των επενδυτών, ο Νίκος Παπαθανάσης απάντησε: «Σίγουρα στην επενδυτική εξίσωση όλα λαμβάνονται υπόψη και όταν υπάρχει μια τέτοια αβεβαιότητα δημιουργεί παγκόσμια έναν προβληματισμό όμως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα παραμένει ελκυστική και αυτά είναι τα στοιχεία που λάβαμε που τη διεθνή έκθεση EXPO που μόλις ολοκληρώθηκε στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Οι ξένοι θεωρούν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει σπουδαίο έργο, έτσι λένε, δεν είχαν αυτή την εικόνα για την πατρίδα μας κατά τη διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Βλέπουν μια κυβέρνηση η οποία είναι πραγματικά φιλό-επενδυτική και για αυτό βλέπουμε και τη μείωση της ανεργίας και θα συνεχίσουμε να έχουμε μείωση της ανεργίας γιατί όλες αυτές οι επενδύσεις που είναι πάρα πολλές και θα ανακοινωθούν και άλλες φέρνουν νέες θέσεις εργασίας. Η μείωση της ανεργίας είναι και μικρότερη από τις θέσεις που δημιουργούνται αυτό σημαίνει ότι έρχονται και Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό αντιστρέφοντας το brain drain. Επενδύσεις όπως η Pfizer, η Cisco, η ΤeamViewer στα Ιωάννινα φέρουν Έλληνες που έφυγαν.
15 με 20% είναι παιδιά που κατά τη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό και γυρίζουν πίσω στην Ελλάδα γιατί βρίσκουν το αντικείμενο που θέλουν να δουλέψουν εδώ».