THEPOWERGAME
Για κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση της ενέργειας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης στη τετραμερή του Ευρωπαϊκού Νότου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, με τη συμμετοχή του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα.
«Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.
Η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Στις δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Μιλήσαμε για τις συνέπειες εισβολής στην Ουκρανία και τις συνακόλουθες ανατιμήσεις, κυρίως τις εξωφρενικές ανατιμήσεις στην ενέργεια. Μιλήσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη αύριο. Κοινή μας πεποίθηση είναι πως η αντιμετώπιση μιας τέτοιας πρόκλησης, απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Απαιτούνται δράσεις που θα προφυλάσσουν τις κοινωνίες μας τουλάχιστον ως το τέλος του πολέμου. Καμία χώρα δεν μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση. Οι τέσσερις χώρες συμφωνήσαμε πως οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κερδοσκοπία. Πρέπει την επόμενη εβδομάδα να παρουμε αποφάσεις, άμεσα. Να συγκροτήσουμε ενιαίο μέτωπο στην οικονομία. Να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG. Επίσης, στην εξοικονόμηση. Η ενεργειακή κρίση μπορεί να ξυπνήσει τον εφιάλτη του λαϊκισμού στην Ευρώπη».
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, παράλληλα, τον αποτροπιασμό του για τις εικόνες που φτάνουν από την Ουκρανία και ιδιαίτερα τη Μαριούπολη, μια περιοχή με έντονο ελληνικό στοιχείο, λέγοντας πως «Η Ελλάδα θα αναλάβει να ανακατασκευάσει το μαιευτήριο της Μαριούπολης».
Ντράγκι: Πρέπει να παρέμβουμε άμεσα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την σημερινή συνάντηση της Ρώμης, αφιερωμένη στο ενεργειακό,
«Είναι ανάγκη να παρέμβουμε αμέσως, όλοι μας ξέρουμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι το ουσιαστικό», δήλωσε ο Ντράγκι. «Ο στόχος είναι να στηρίξουμε την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και, φυσικά, τις επιχειρήσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Ιταλό, τεχνοκράτη πρωθυπουργό, «η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέδρασε με μεγάλη αποφασιστικότητα και ενότητα στην επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας» και οι χώρες μέλη, τώρα «πρέπει να δείξουν την ίδια πεποίθηση και συνοχή, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών τους από τις συνέπειες του πολέμου και, κυρίως, από την αύξηση της τιμής της ενέργειας».
«Πρέπει να δράσουμε άμεσα και από κοινού. Θέλουμε να φέρουμε στην επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, πρόταση για να εγκριθούν επείγουσες δράσεις», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
«Η ενεργειακή αυτή κρίση προκλήθηκε από τον Πούτιν. Η Ευρώπη, τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες της στην ενεργειακή αγορά: να πετύχει την διαφοροποίηση των προμηθειών, να ενισχύσει τις διασυνδέσεις και να κερδίσει το στοίχημα της οικολογικής μετάβασης», υπογράμμισε ο Σάντσεθ.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή άμυνα, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «ο Πούτιν, με τον αδικαιολόγητο και άδικο πόλεμό του, μας υπενθύμισε ότι «η ειρήνη πρέπει να τυχαίνει υπεράσπισης» και για τον λόγο αυτό «οι χώρες μέλη της Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα πρέπει να εγκρίνουν την Στρατηγική Πυξίδα για την άμυνα».
Ο δε Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα, υπογράμμισε ότι «το ενεργειακό αποτελεί κύριο θέμα και για την εφαρμογή των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας των χωρών της ΕΕ». Για τον λόγο αυτό «η επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδος πρέπει να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ώστε να μην διακοπεί η οικονομική ανάκαμψη και να υπερισχύσει η κοινωνική συνοχή», ολοκλήρωσε ο Κόστα.