THEPOWERGAME
Για επάρκεια στα σιτηρά αλλά και για την ενίσχυση των αγροτών μίλησε ο Γιώργος Γεωργαντάς στα Παραπολιτικά 90,1
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει επαναεργοποιήσει την Επιτροπή Επισιτιστικής Ασφάλειας, και παίρνει πρωτοβουλίες προκειμένου να ενισχυθούν οι αγρότες σε ότι αφορά το κόστος παραγωγής», δήλωσε αρχικά ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς.
Πλήρης επάρκεια
Όπως ανέφερε, στο σκληρό σιτάρι η χώρα μας έχει πλήρη επάρκεια και κάνει εξαγωγές, ενώ σε ό,τι αφορά στο μαλακό και τον αραβόσιτο, η Ελλάδα προμηθευόταν από Ρωσία και Ουκρανία περί τους 250.000 τόνους.
Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι για κάποιες παραγωγές πρέπει να δοθούν επιπλέον κίνητρα, ενώ είπε πως ζήτησε από το συμβούλιο υπουργών να ενισχυθούν οι παραγωγές σε μαλακό σιτάρι και τον αραβόσιτο.
«Δεν θα πούμε το ψωμί-ψωμάκι. Αυτή τη στιγμή δύο είναι τα προϊόντα στα οποία η αδυναμία εξαγωγών προϊόντων από Ρωσία και Ουκρανία δημιουργούν ζητήματα, το ένα είναι το μαλακό σιτάρι και το άλλο είναι ο αραβόσιτος. Αυτά είναι τα δυο μεγάλα ζητήματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε, ο αραβόσιτος ειδικά χρησιμοποιείται και για ζωοτροφές και καταλαβαίνετε πόσο αναγκαίο είναι αυτή τη στιγμή για το ζωικό κεφάλαιο της χώρας.
»Σε σχέση με το σιτάρι, η Ελλάδα έχει πλήρη επάρκεια στην παράγωγη σκληρού σίτου. Ο σκληρός σίτος χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες ζυμαρικών αλλά βεβαίως και σε μύλους για την παράγωγη του κίτρινου ψωμιού και βεβαίως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα μικρό μέρος, ποιοτικά υποβαθμισμένο σχετικά, για ζωοτροφία χρήση. Βασικά είναι για ζυμαρικά και για κίτρινο ψωμί, έχουμε πλήρη επάρκεια και μάλιστα εξάγουμε μεγάλες ποσότητες κυρίως στην Ιταλία.
»Στο μαλακό σιτάρι, έχουμε διαβαθμίσεις της ποιότητας δηλαδή έχουμε υψηλής πρωτεΐνης, μεσαίας και χαμηλότερης πρωτεΐνης πάντως περίπου 750 χιλιάδες τόνοι το χρόνο είναι αυτοί που πρέπει να εισάγουμε, από αυτούς 250 χιλιάδες τόνους εισάγαμε από Ρωσία και Ουκρανία δηλαδή ουσιαστικά το ¼ των συνολικών αναγκών μας. Υπάρχουν οι εναλλακτικές αγορές οι οποίες ήταν πάντα ενεργοποιημένες απλά πρέπει να αυξηθεί η εισαγωγή από αυτές.
»Είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουγγαρία και βεβαίως υπάρχει η εναλλακτική των ΗΠΑ στην εισαγωγή μαλακού σίτου μια αγορά η οποία επειδή είναι μακριά υπήρχαν και κάποια ζητήματα το 1997-’98 που είχαν δημιουργηθεί με κάποιους ελέγχους είχαν αποθαρρυνθεί οι εισαγωγείς για να παίρνουν από τη συγκεκριμένη αυτή αγορά πλην όμως η ενεργοποίηση και αυτής της αγοράς μπορεί να γίνει.
»Σε συνάντηση που είχαμε με τους συνδέσμους εισαγωγέων και με τους αλευροβιομήχανους της χώρας είπαμε ότι ως υπουργείο θα πράξουμε ότι χρειάζεται για να διευκολύνουμε και την αναζήτηση φορτίων από αυτή την αγορά από τη στιγμή που θα επιθυμήσουν οι εισαγωγείς να την χρησιμοποιήσουν οπότε είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα επάρκειας στο μαλακό σιτάρι».
Δέσμη μέτρων 180 εκατ. ευρώ
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με την αύξηση του κόστους παραγωγής, επισήμανε ότι η κυβέρνηση από το φθινόπωρο λαμβάνει πρωτοβουλίες και ήδη έχει ανακοινωθεί δέσμη μέτρων ύψους 180 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εντός της επομένης εβδομάδος θα υπάρξει πρόσθετη στήριξη.