THEPOWERGAME
Μηδενικά ή πολύ μικρά κέρδη θα εμφανίσει για το 2021 η ΔΕΗ επειδή η επιχείρηση στήριξε την κυβερνητική προσπάθεια για περιορισμό των επιπτώσεων από την έκρηξη τιμών στην ενέργεια. Έτσι δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε, επίσης, πως τόσο η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και του 17% της ΔΕΗ, παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, στη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, ήταν πρωτοβουλίες που είχαν στόχο να σταθεί στα πόδια της η επιχείρηση. Αν είχε καταρρεύσει η ΔΕΗ, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν θα μπορούσε να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.
Ο πρωθυπουργός απάντησε και σε όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί βιαστικής απολιγνιτοποίησης τονίζοντας πως ακόμα και σήμερα, με τις υψηλότατες τιμές του φυσικού αερίου, ο λιγνίτης δεν είναι ανταγωνιστικό καύσιμο. Μάλιστα παρέπεμψε σε μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για το μύθο του φθηνού λιγνίτη. Παραδέχθηκε όμως πως η χώρα πρέπει να έχει στρατηγικές εφεδρείες στην παραγωγή ενέργειας ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα γεγονότα όπως η κρίση στην Ουκρανία ή οι πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΠΘ αν δεν υπήρχαν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) τον Δεκέμβριο η τιμή ανά μεγαβατόρα δεν θα ήταν 235 ευρώ αλλά θα ξεπερνούσε τα 300 ευρώ. Η πράσινη ενέργεια είναι το μόνο όπλο για να φύγουμε ως χώρα από τα ορυκτά καύσιμα κατέληξε.
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο και την ενίσχυση των υποδομών για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Όπως είπε η Ελλάδα επιδιώκει γρήγορη διείσδυση στις ΑΠΕ και μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, αλλά θα χρειαστεί το αέριο για τις επόμενες δεκαετίες. Εξήγγειλε μάλιστα σχέδιο κατασκευής δεύτερου τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη από την Gastrade (συμμετέχουν ο όμιλος Κοπελούζου και οι Gaslog, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και η βουλγαρική Bulgatransgaz), η οποία θα αναπτύξει το πλωτό τερματικό στην ίδια περιοχή.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η κυβέρνηση κινείται με στόχο να γίνει η χώρα μας πηγή εισόδου του αερίου από Ανατολική. Μεσόγειο. Για αυτό ανέφερε, γίνονται συζητήσεις με την Αίγυπτο και θα εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές οδεύσεις συμπεριλαμβανομένου του East Med, εφόσον είναι βιώσιμος. Σε κάθε περίπτωση, εξήγησε, θα αξιοποιηθεί και ο «εικονικός αγωγός» μεταφοράς LNG από την Αίγυπτο.