THEPOWERGAME
O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, βρέθηκε από το πρωί μέχρι αργά το μεσημέρι στο Πειραιά όπου στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης του ΚΙΝΑΛ για την ακρίβεια. Συναντήθηκε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης με εκπροσώπους Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Πειραιά όπου συζήτησαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Στη συζήτηση που είχε με τους κοινωνικούς εταίρους του Πειραιά, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια που προγραμματίζει το επόμενο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής θα συζητηθούν τα ειδικά θέματα, όπως το λιμάνι και άλλα ζητήματα υποδομών, που πρέπει να γίνουν προτεραιότητα άμεσα και κρατούν τον Πειραιά πίσω.
Επικεντρώνοντας τη συζήτηση στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας, καθώς αυτή ενδεχομένως να έχει κυκλικά χαρακτηριστικά. Επεσήμανε πως η κρίση στην Ουκρανία επιδεινώνει την κατάσταση και πρότεινε το μοντέλο Γερμανίας, της οποίας το ενεργειακό μείγμα έχει σταθερό το φυσικό αέριο, πτώση του λιγνίτη και άνοδο στις ΑΠΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επέκρινε τη πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, να μεταφράζει, όπως είπε την απανθρακοποίηση ως απολιγνιτοποίηση, διότι φεύγουμε από τον λιγνίτη που υπάρχει στη χώρα μας και πάμε στο φυσικό αέριο. «Έχουμε πάρει λάθος δρόμο. Η Ελλάδα αν δεν φτιάξει καλύτερο δίκτυο, θα συνεχίσει να είναι μια ενεργειακά απομονωμένη χώρα», τόνισε και συμπλήρωσε:
«Η ΕΕ παίρνοντας τα μαθήματα της προηγούμενης κρίσης έβαλε τα εργαλεία της σοσιαλδημοκρατίας στο τραπέζι. Όμως δεν γίνεται τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Ελλάδα να τα διαχειρίζεται ως ένα διευρυμένο ΕΣΠΑ», υπογράμμισε .Επανέλαβε ακόμη ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους 11 δισ. ευρώ, η Ελλάδα είναι η μόνη από τις επτά χώρες που δίνει εξολοκλήρου τη διαχείριση τους στις τράπεζες, άρα μόνο με κριτήρια της αγοράς. «Να μπουν κριτήρια, αλλά να μην είναι μόνο τα κριτήρια της αγοράς, να είναι κι άλλα αναπτυξιακά κριτήρια», τόνισε, ώστε «άνθρωποι που έχουν κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες μετά από δύο κρίσεις να μείνουν όρθιοι, να έχουν δεύτερη ευκαιρία στην αξιοπρέπεια. Αυτά τα χρήματα δεν τα έδωσε η ΕΕ για να τα πάρουν αυτοί που τα έπαιρναν και πριν, αλλά για να τα πάρουν αυτοί που δεν μπορούν να τα πάρουν με τους σημερινούς όρους και να σταθούν όρθιοι», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ- ΠΑΣΟΚ πρότεινε ένα διαφορετικό μοντέλο αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης :«Να δώσουμε τη δυνατότητα σε χιλιάδες επιχειρήσεις στη μεταποίηση, τον αγροδιατροφικό τομέα, να αναπτύξουν τις ΑΠΕ μέσα από συνέργειες ώστε να εξασφαλίσουν για τα επόμενα χρόνια χαμηλό κόστος στην παραγωγή τους. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ανθρώπους να παράξουν το δικό τους ρεύμα με φωτοβολταϊκά στις στέγες όπως έκαναν οι Γερμανοί» . Και συμπλήρωσε : «Όταν αυτό που σήμερα είναι ένα επιχειρηματικό παιχνίδι για λίγους διαχυθεί σε μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, ένας πολίτης θα κατανοήσει ότι η πράσινη μετάβαση δεν είναι ένα παιχνίδι λίγων παραγόντων ή της ελίτ της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας. Είναι μια πολιτική που μας αφορά όλους και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους».
Για την άμεση ανακούφιση των καταναλωτών, ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η κυβέρνηση κερδοσκοπεί, καθώς μέσω της αύξησης των τιμών εισπράττει πολλαπλάσιο ΦΠΑ, το οποίο και δεν επιστρέφει στους ευάλωτους λόγω αυτής της υπεραπόδοσης. «Πώς θα στηρίξουμε τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες όταν καλπάζουν οι ανισότητες; Δε μπορεί η λέξη “λεφτόδεντρο” να χρησιμοποιείται α λα καρτ από τον κ. Μητσοτάκη», σημείωσε. «Όταν περνάει τέτοια περιπέτεια η ανθρωπότητα, πρέπει να παίρνεις μέτρα προοδευτικά, ώστε να κερδίζουν λιγότερα οι ισχυροί και περισσότερα οι ανίσχυροι, αυτό είναι η σοσιαλδημοκρατία, σημαίνει δημοκρατία με κοινωνικό πρόσημο, με κοινωνική δικαιοσύνη. Εμείς δε λέμε να μοιράζουμε λεφτά παντού αλλά να υπάρχει μια πολιτική ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης, της εξωστρέφειας, του ανταγωνισμού, έτσι ώστε να έχουμε πολλές καλές θέσεις δουλειάς και η χώρα μας να σταθεροποιηθεί μακροπρόθεσμα και όχι να ζούμε συνεχώς περιπέτειες και χαμένες ευκαιρίες» επεσήμανε.
Ζήτησε ακόμη από τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων, Ενώσεων, Συλλόγων και Συνδέσμων του Πειραιά, που παραβρέθηκαν στη συνάντηση, να δουν τα προβλήματα πέρα από τα κομματικά στεγανά. «Να βάλουμε τις προτεραιότητες με εθνικούς όρους αν θέλουμε να φτιάξουμε μια Ελλάδα του μέλλοντος, μακριά από την τοξική σύγκρουση που συνεχώς παράγει η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση». Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε: «Σύμφωνα με τα στοιχεία τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, η πολύ μεγάλη αύξηση της ακρίβειας έχει φέρει περισσότερα έσοδα στο ΦΠΑ. ‘Αρα, το κράτος κερδοσκοπεί από τις ανατιμήσεις. Πρέπει λοιπόν, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν ώστε να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Είτε με μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, είτε με άλλους τρόπους. Γιατί όσο η κυβέρνηση παραμένει άτολμη, οι κοινωνικές ανισότητες θα διευρύνονται, εις βάρος της κοινωνικής συνοχής εις βάρος της ανάπτυξης».