THEPOWERGAME
Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.
Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου, στη διάρκεια της οποίας ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην κρίση στην Ουκρανία.
Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» την πέμπτη αυτή διά ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών και ευχαρίστησε στον εισαγωγικό χαιρετισμό του «για την ευκαιρία να συζητήσουμε σε βάθος την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, αλλά και του δικαίου της θάλασσας και βεβαίως στη βάση των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Αποσταθεροποιητικός ο ρόλος της Τουρκίας
Παράλληλα, ανέφερε πως η Τουρκία εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η διεθνής προσοχή είναι αλλου στραμμένη. Ο υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε ότι η χώρα μας παγίως τάσσεται υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου, αλλά θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εθνική της αξιοπρέπεια έναντι οποιασδήποτε απειλής.
Ειδικά για τα περί αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Άγκυρα διατηρεί μια στρατιά απέναντι από τα ελληνικά νησιά, ενώ έχει εκδώσει και casus belli, μια απειλή πολέμου -την μόνη στον πλανήτη, αν η Ελλάδα ασκήσει τα δικαιώματα που προβλέπονται από το Δίκαιο της Θάλασσας.
Τουρκία, η μόνη χώρα στον πλανήτη που έχει εκδώσει casus belli
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην τουρκική απειλή, κάνοντας ειδική αναφορά στην στρατιά του Αιγαίου που διατηρεί η Τουρκία απέναντι από τα ελληνικά νησιά αλλά και στην απειλή πολέμου από την Άγκυρα, το casus belli που κραδαίνει το τουρκικό καθεστώς σε περίπτωση που η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η συμφωνία για την παραχώρηση των Δωδεκανήσων αφορούσε την Ρωσία, όχι την Τουρκία και οι διατάξεις περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου είχε σκοπό να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ρωσίας. «Η Τουρκία διατηρεί τη στρατιά του Αιγαίου απέναντι από τα ελληνικά νησιά. Έχει εκδώσει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, αν ασκήσουμε τα δικαιώματα που προβλέπονται από το δίκαιο της Θάλασσας και συγκεκριμένα την UNCLOS. Οι τουρκικές αιτιάσεις είναι απολύτως προσχηματικές. Η συμφωνία για αποστρατικοποίηση των Δωδεκανήσων δεν αφορούσε την Τουρκία, αλλά την ανησυχία της Σοβιετικής Ένωσης».
Στο τραπέζι και το φυσικό αέριο
Με τη σειρά του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ παρείχε διαβεβαιώσεις για τον εφοδιασμό της Ελλάδας με φυσικό αέριο, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκου Δένδια μετά τη συνάντησή τους στη Μόσχα.
Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι το 40% του φυσικού αερίου που φτάνει στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία ενώ με επιπρόσθετη συμφωνία συμπληρώνεται η σύμβαση έως το 2026.
«H Αθήνα είναι σημαντικός μας εταίρος στην Ευρώπη. Συζητήσαμε επίκαιρα ζήτήματα αμοιβαίας συνεργασίας στο πλαίσιο των συμφωνιών Μητσοτάκη – Πούτιν και το κοινό πρόγραμμα δράσης 2022- 2024. Αύξηση 67% παρουσίασε η εμπορική συνεργασία με την Ελλάδα κι έφτασε τα 4,5 δισ, που συνιστά ρεκόρ από το 2012. Ο εφοδιασμός της Ελλάδας με φυσικό αέριο διασφαλίζει το 40% των αναγκών της και σε αυτό συμβάλλει η νέα συμφωνία μέχρι το 2026, ενώ διαπιστώθηκε η ασφάλεια αυτών των προμηθειών».
Υπάρχει ανάγκη άμεσης αποκλιμάκωσης
Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα ακούει με προσοχή τις ρωσικές ανησυχίες αλλά λαμβάνει υπόψιν της και τις ανησυχίες των υπολοίπων χωρών, ενώ τάσσεται πάντα υπέρ του ανοιχτού διαλόγου με τη Μόσχα. «Μια σύγκρουση δεν θα έχει κανέναν νικητή, θα είμαστε όλοι χαμένοι» τόνισε ο Έλληνας διπλωμάτης.
Ειδικά για την Ουκρανία ο κ. Δένδιας είπε ότι ανέδειξε τρία σημεία:
- Η Ελλάδα στηρίζει πλήρως την εφαρμογή των συμφωνιών Μινσκ 1 και Μινσκ 2 από όλες τις πλευρές
- Για την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ζήτημα της ελληνικής ομογένειας που βρίσκεται στην Ουκρανία στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης και πλησίον της γραμμής επαφής.
- Η Τουρκία εκμεταλλεύεται ότι η διεθνής προσοχή είναι αλλου στραμμένη
Λαβρόφ σε Δένδια: Κάντε παράπονά στους δυτικούς συμμάχους σας για την Τουρκία
Ο Ρώσος διπλωμάτης έκανε ένα σχόλιο για την τουρκική προκλητικότητα εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία. Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει τα παράπονά της προς τους δυτικούς της συμμάχους «επειδή φουσκώνουν τη φασαρία αυτή εκ του μηδενός για να προωθήσουν προφανώς τα δικά τους συμφέροντα».
Επανέλαβε ότι η Μόσχα τάσσεται σταθερά υπέρ της διευθέτησης των ελληνοτουρκικών διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και πως η Ρωσία θα είναι έτοιμοι στο βαθμό που περνά από το χέρι της να συνδράμει για τη δημιουργία συνθηκών διευθέτησης.
Το tweet Δένδια μετά τη συνάντηση
«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση για την προώθηση της διμερούς συνεργασίας στη βάση των ιστορικών δεσμών της Ελλάδας με τη Ρωσία, για την ασφάλεια στην Ευρώπη και για την κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, έγραψε νωρίτερα στο Twitter ο κ. Δένδιας αμέσως μετά τη διμερή συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ.
I met with my #Russia counterpart Sergey Lavrov. We had a productive discussion on promoting bilateral cooperation in the context of 🇬🇷🇷🇺 historic ties, security in Europe, and the situation in Eastern Europe & #EasternMediterranean. pic.twitter.com/cKc2VUIUHg
— Nikos Dendias (@NikosDendias) February 18, 2022