THEPOWERGAME
Με έμφαση στη θετική ατζέντα σχεδιάζει να κινηθεί η κυβέρνηση στο εξής, μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή και την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αναδεικνύει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ «η πρόταση έγινε μπούμερανγκ για τον κ. Τσίπρα» τόνιζαν αργά χθες το βράδυ κυβερνητικά στελέχη.
«Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας είχαν την ευκαιρία να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο», συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολιτικές και για την Ελλάδα του αύριο και ο κ. Τσίπρας για τον Φουρθιώτη. Το Κίνημα Αλλαγής επέλεξε να στοιχηθεί πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες βλέπουν, κρίνουν και συγκρίνουν».
Το μήνυμα της θετικής ατζέντας το έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Αφού έκανε λόγο για «διχαστικά συνθήματα» από τον Αλέξη Τσίπρα, υπογράμμισε πως «η αληθινή ζωή όμως είναι αλλού. Προχωράει, όχι χωρίς δυσκολίες αλλά με σταθερό βήμα και με το βλέμμα μπροστά. Δεν χρειάζεται ούτε άλλα ψέματα ούτε άλλη τοξικότητα. Φοβάμαι ότι όσοι σας άκουσαν έχουν ήδη κλείσει την τηλεόραση σκεπτόμενοι ενίοτε και φωναχτά «πάλι μία από τα ίδια».
Τα θετικά σημεία στα οποία έδωσε έμφαση ο πρωθυπουργός είναι η ανάπτυξη το 2021 «πολύ πάνω από 7%, μία επίδοση στις τρεις υψηλότερες της Ευρώπης», η «μεγαλύτερη πτώση ανεργίας από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» την περίοδο της πανδημίας, η άνοδος της Ελλάδας κατά 12 θέσεις στην ανταγωνιστικότητα μέσα σε δύο χρόνια, ο δείκτης οικονομικού κλίματος που ανακοινώθηκε προχθές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και «δείχνει τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας να σημειώνουν ρεκόρ εικοσαετίας». Ανέδειξε επίσης το γεγονός ότι «οι εξαγωγές και η βιομηχανία κινούνται ανοδικά, οι πρώτες αυξάνονται κατά 20%, ο κύκλος εργασιών της βιομηχανίας αυξήθηκε το Νοέμβριο κατά 23%», ότι «οι ελληνικές καταθέσεις, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, έφτασαν σε σημείο ρεκόρ το μήνα Δεκέμβριο του 2021» και την «απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει σημαντικά -και για δεύτερη φορά- τον κατώτατο μισθό την 1η Μαΐου αυτού του έτους». Προανήγγειλε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και υπογράμμισε ότι «η συνολική φοροελάφρυνση των νοικοκυριών είναι πολύ σημαντική».
Πέρα από την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα μεγάλα οδικά έργα που ξεκινάνε ή προχωράνε, στην κοινωνική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση, στην ψηφιοποίηση του κράτους, στις παρεμβάσεις στην παιδεία, στο μεταναστευτικό και «στην ακρογωνιαία εθνική προϋπόθεση της ισχυρής Ελλάδος που όλοι οραματιζόμαστε, που δεν είναι άλλη από την αμυντική και τη διπλωματική μας πολιτική».
Το σημείο, ωστόσο, στο οποίο έδωσε ξεχωριστή έμφαση είναι οι μεγάλες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας. «Κάτι πρέπει να βλέπει η Microsoft η οποία έρχεται να επενδύσει 1 δισ. ευρώ για τη δημιουργία τριών data center. Κάτι πρέπει να βλέπει η Digital Realty που πραγματοποιεί μια παρόμοια επένδυση σημαντικών κεφαλαίων σε ύψος δεκαετίας. Κάτι πρέπει να βλέπουν εταιρείες όπως η Cisco και η Deloitte που λειτουργούν κέντρα τεχνογνωσίας, με εκατοντάδες θέσεις υψηλής εξειδίκευσης. Στην έρευνα πρωταγωνιστούν εταιρείες όπως η Pfizer με το κέντρο επιχειρησιακών λειτουργιών, που και αυτό βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη. Εκεί εργάζονται 500 στελέχη. Σας συνιστώ κ. Τσίπρα κάποια στιγμή να το επισκεφτείτε», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.
Κλείνοντας δε την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε εκ νέου προς την κατεύθυνση του θετικού λόγου και της «φυγής προς τα εμπρός». Όπως σημείωσε, «η χώρα προχωρά με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση προς την επόμενη μέρα, εδραιώνοντας κάθε βήμα της προς τα εμπρός, αντλώντας δύναμη από τις όποιες καθυστερήσεις στους ρυθμούς μας. Γιατί από τη μία πλευρά η εθνική οικονομία και η κοινωνία οφείλει να συντονίζεται με τις διεθνείς τάσεις, τις πράσινες πολιτικές, τις τεχνολογίες αιχμής, αλλά πρέπει η πολιτική μας να είναι συνεπής και με τα ζητούμενα της κοινωνίας. Ενώ από την άλλη πλευρά η συλλογική πρόοδος προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνέχεια στον εκσυγχρονισμό του κράτους».