THEPOWERGAME
Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης μέρας της συζήτησης για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή τις δηλώσεις του Χρήστου Στυλιανίδη.
Μετά την ομιλία του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τον λόγο και ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να δώσει εξηγήσεις για τα προβλήματα που προκάλεσε η «Ελπίδα» στην Αττική .
Τσίπρας: Μας λέτε ψέματα για να αναλάβετε την ευθύνη
«Είστε υπουργός κυβερνήσεως της ΝΔ και οφείλετε να δώσετε απαντήσεις» είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας σε έντονο ύφος «Δεν κατάλαβα να μας υποδείξατε κάπου να κάνατε λάθος. Που κάνατε λάθος; Γιατί ζητήσατε συγγνώμη;».
«Δεν έκλεισε μόνο η Αττική Οδός. Έκλεισαν κι άλλοι δρόμοι. Θα μας πείτε που κάνατε λάθος; Μια ζωή πετάτε το μπαλάκι αλλού. Θα αναλάβετε ποτέ καμία ευθύνη;» τόνισε σε άλλο ύφος ο κ. Τσίπρας. «Μας λέτε ψέματα για να αποφύγετε την ευθύνη» κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μητσοτάκης: Το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης το έχει η Αττική Οδός
«Καταρχάς, θέλω να επισημάνω ότι ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης τοποθετήθηκε στο Κοινοβούλιο με ασυνήθιστη ειλικρίνεια και εντιμότητα πολιτική», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην παρέμβασή του.
«Αναγνωρίζοντας απόλυτα το γεγονός ότι του έχει ανατεθεί μία δύσκολη αποστολή ερχόμενος από το εξωτερικό, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο τον οποίο δεν είχε ανάγκη. Δεν έψαχνε καριέρα. Ήρθε όμως στην Ελλάδα για να προσφέρει αξιοποιώντας τη σημαντική ευρωπαϊκή του εμπειρία και έχει απόλυτο δίκιο να ισχυρίζεται ότι η αποστολή της Πολιτικής Προστασίας είναι μία αποστολή εθνική.
Τα χιόνια, οι σεισμοί, οι κακοκαιρίες, οι πλημμύρες δεν έχουν χρώμα και νομίζω ότι εσείς γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα πόσο τραυματικές μπορεί να είναι οι εμπειρίες των φυσικών καταστροφών. Τις βιώσατε καλά στο πετσί σας. Και εσείς και τα στελέχη τα οποία κρίθηκαν να διαχειριστούν κρίσεις επί δικών σας ημερών.
Αναγνώρισε, λοιπόν, ο Υπουργός ότι πράγματι έγιναν λάθη ως προς τη διαχείριση της Αττικής Οδού. Θα σας το πω ευθέως: η Αττική οδός θα έπρεπε να έχει κλείσει νωρίτερα από ό,τι έκλεισε, προφανώς, αυτό αποδεικνύεται από το αποτέλεσμα του εγκλωβισμού. Όμως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης δεν το έχει το Ελληνικό κράτος, το έχει η ίδια η Αττική Οδός, ο παραχωρησιούχος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι μπορούσε να κρατήσει έναν δρόμο ανοιχτό και δεν κατάφερε τελικά να το κάνει. Στην πορεία, δε, φάνηκαν και χτυπητές αδυναμίες ως προς την προετοιμασία της Αττικής Οδού για ένα τέτοιο φαινόμενο.
Ως προς το ζήτημα του χιονιού θέλω να σας πω κι εγώ ότι κανείς μετεωρολόγος δεν προέβλεψε τον όγκο του χιονιού που έπεσε στο κέντρο της Αθήνας. Και σε αντίθεση με άλλες χιονοθύελλες το χιόνι έπεσε μέρα μεσημέρι -συνήθως πέφτει βράδυ- και κανείς μετεωρολόγος δεν είχε προβλέψει ότι θα ρίξει μισό μέτρο στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια προάστια.
Αν είχαμε τη δυνατότητα να έχουμε αυτήν την πρόβλεψη -δεν την έχουμε δυστυχώς γιατί είμαστε μία χώρα όχι πολύ εξοικειωμένη στα χιόνια, θα πρέπει να αποκτήσουμε και αυτή την τεχνογνωσία- προφανώς και θα είχαμε κλείσει την πόλη από την Κυριακή το βράδυ. Όπως το κάναμε εξάλλου και σε άλλες περιπτώσεις που δεν επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων. Δεν ήταν λοιπόν ζήτημα πολιτικού θάρρους, ήταν ζήτημα αξιοποίησης και ανάλυσης των δεδομένων που είχαμε στη διάθεσή μας. Αυτά τα δεδομένα είχαμε και αυτές τις κινήσεις κάναμε».
Πυρά Μητσοτάκη προς Τσίπρα: «Εσείς δεν εξασφαλίσατε ποτέ αποζημίωση για τους πολίτες»
Έχω όμως -για να καταλήξω και επί του οργισμένου ύφους το οποίο πάντα υιοθετείτε στις τοποθετήσεις σας- δύο παρατηρήσεις. Η πρώτη: έχω εντοπίσει μία εντυπωσιακή αφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς τις ευθύνες της Αττικής Οδού. Αναφέρατε ότι δεν πρέπει να κάνω τον μεσάζοντα. Εγώ εξασφάλισα 2.000 ευρώ για κάθε εγκλωβισμένο. Εσείς δεν το κάνατε ποτέ επί δικών σας ημερών. Ο δε δικός σας νόμος δεν προέβλεπε καν τη δυνατότητα αποζημίωσης σε περίπτωση που ο παραχωρησιούχος δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις του. Μεσάζοντας λοιπόν ή Πρωθυπουργός ο οποίος είχε κάθε διάθεση να συγκρουστεί με μία μεγάλη εταιρεία, αναγκάζοντάς την να αναλάβει τις ευθύνες της;
Εσείς λοιπόν, κ. Τσίπρα, γιατί τέτοια αγάπη ξαφνικά για την Αττική Οδό; Γιατί καμία διάθεση να αναγνωρίσετε τις μεγάλες της ευθύνες; Ένα ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσετε.
Και τέλος, επειδή για ακόμα μία φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη, προτιμώ τη συγνώμη την ειλικρινή με διάθεση αυτοκριτικής -έστω και αν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική- από την καμία συγγνώμη, που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς στο Μάτι και στη Μάνδρα.
Τσίπρας: Να πληρώσετε τη στάση σας με παραιτήσεις
«Σε ό,τι αφορά τις προκλητικές αιχμές ότι υπερασπιζόμαστε την εταιρεία, έχω να πω ότι δεν μπορεί ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση προκειμένου να διαμορφώνει το πλαίσιο που οι συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας ορίζουν. Αντί να τηλεφωνείτε στον πρόεδρο της εταιρείας για την αποζημίωση, να μιλήσετε ευθέως για τις ευθύνες της και τις δικές σας ευθύνες. Είναι αδιανόητο να μας λέτε ότι δεν είχατε καταγεγραμμένα πρακτικά… Το να λέτε ψέματα για να αποφύγετε ευθύνες είναι μεγαλύτερο ατόπημα από τη λάθος διαχείριση… Σε δύσκολες στιγμές για τη δική μου κυβέρνηση ανέλαβαν την ευθύνη και παραιτήθηκαν υπουργοί. Τότε είπατε ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη δίχως παραιτήσεις. Θα πληρώσετε τώρα τη δική σας στάση».
Μητσοτάκης: Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι
Το λόγο πήρε ξανά ο Πρωθυπουργός λέγοντας ότι «νόμος της ΝΔ είναι η δυνατότητα του κράτους να ζητήσει αποζημίωση από την εταιρεία αν ο δρόμος είναι κλειστός. Αν οι Αττικές Διαδρομές τα είχαν κάνει όλα σωστά, γιατί παραιτήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλός τους; Γιατί δέχθηκαν να δώσουν αποζημίωση; Μου προκαλεί μεγάλα ερωτήματα η στήριξη που παρέχετε σε μία ιδιωτική εταιρεία, όταν είναι σαφές ότι αυτή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Δεν ζητήσατε ποτέ συγγνώμη για το Μάτι.
Αναλάβατε την πολιτική ευθύνη. Συγγνώμη δεν ζητήσατε ποτέ. Η κριτική ήταν για το άθλιο σόου που στήσατε εκείνο το βράδυ όταν ξέρατε πως ήδη υπήρχαν νεκροί. Ήταν η συγκάλυψη και το ήθος και το ύφος της δικιάς σας εξουσίας».