THEPOWERGAME
Στον αγωγό EastMed αλλά και στον αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης εστίασε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι o EastMed είναι ένας πολύ σημαντικός αγωγός που συζητείται εδώ και περίπου 10 χρόνια, από την στιγμή που υπήρχαν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων, πώς θα αξιοποιηθούν από τις χώρες αυτά τα κοιτάσματα.
Ένας από τους τρόπους ήταν και παραμένει νομίζω ο EastMed, ένας υποθαλάσσιος αγωγός που θα μεταφέρει το αέριο από τις θαλάσσιες περιοχές του Ισραήλ και της Κύπρου στην κεντρική Ευρώπη.
Είναι ένα πολύ μεγάλο project, πολύ δαπανηρό, στην πρώτη εκτίμηση 6 με 8 δισ. ευρώ υπολογίζουμε ότι θα κοστίσει και μέχρι πρόσφατα ούτε οι τιμές του αερίου δικαιολογούσαν μια τέτοια επένδυση. Σήμερα οι τιμές τους αερίου μπορεί να την δικαιολογούν, ελπίζουμε όμως να μην παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα, γιατί θα πληγούν οι ευρωπαϊκές οικονομίες και τα ελληνικά νοικοκυριά ακόμη περισσότερο.
Άρα βασικό πρόβλημα ήταν το πρόβλημα του κόστους του, οι τεχνικές του δυσκολίες και όχι η πολιτική υποστήριξη η οποία υπάρχει από τις χώρες που παράγουν αυτό το αέριο και υπάρχει και από την Ε.Ε. η οποία θα καταναλώσει αυτό το αέριο και δεν θα είναι οι ΗΠΑ. εκείνες που θα το καταναλώσουν. Οι ΗΠΑ. είναι εξαγωγείς αερίου στην περιοχή».
Παράλληλα υπάρχει σε πλήρη ανάπτυξη, συμπλήρωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης και η διαδικασία της κατασκευής ενός άλλου αγωγού, ηλεκτρικού, που θα διασυνδέει την ευρύτερη περιοχή με την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Σε επίπεδο γεωπολιτικό, θα βαδίσει περίπου στην ίδια διαδρομή με τον EastMed, κατοχυρώνοντας τα ελληνικά δικαιώματα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και αυτό το καλώδιο αυτό ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικό από την άποψη της ενεργειακής επάρκειας.
«Συζητάμε για την αξιοποίηση βασικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενέργεια παραγόμενη ή από τον ήλιο ή για ενέργεια παραγόμενη από υδρογόνο ή από άλλες πηγές στην αραβική χερσόνησο και την Αίγυπτο, η οποία θα μεταφέρεται στην Ευρώπη».