THEPOWERGAME
Η πανδημία του κορονοϊού, ο εμβολιασμός, η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής για το 2021.
Οι προτάσεις για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ε.Ε. είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, αλλά η ελληνική κυβέρνηση ήδη προετοιμάζει το έδαφος, με συγκεκριμένα αιτήματα για τους δημοσιονομικούς κανόνες, λέγοντας όχι στην αχρείαστη λιτότητα.
«Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως οι κανόνες πρέπει να αλλάξουν διότι ως έχουν είναι παρωχημένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα σε δημοσιονομικό επίπεδο – είμαι ο πρώτος που επιμένει στο ζήτημα της βιωσιμότητας των δημοσιονομικών διότι ο λόγος του χρέους μας προς το ΑΕΠ παραμένει πολύ υψηλός.
Αλλά από την άλλη πλευρά, ένα τέτοιο πλαίσιο πρέπει επίσης να διασφαλίζει ότι δεν θα επιβάλλουμε περιττή λιτότητα, σκοτώνοντας την ανάπτυξη που όλοι επιδιώκουμε», δήλωσε πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο «για ένα σύνολο κανόνων που θα επιτρέπουν μεγαλύτερη ευελιξία και ένα μονοπάτι για τη σταδιακότερη μείωση του χρέους» και έθεσε το θέμα «να αντιμετωπίζουμε με διαφορετικό τρόπο ορισμένα είδη δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος», φέρνοντας ως παράδειγμα τη χρηματοδότηση της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα.
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις στο τραπέζι της Συνόδου
Οι ευρωτουρκικές σχέσεις αναμένεται να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι της Συνόδου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και από τον Νίκο Αναστασιάδη. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αφορά την Ευρώπη στο σύνολό της. Δείτε για παράδειγμα το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Ή το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει, για παράδειγμα, σχέδια για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, στην Ευρώπη.
Αυτό επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του.
Το νέο στρατηγικό δόγμα της ΕΕ
Οι «27» θα έχουν και την πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το νέο στρατηγικό δόγμα της Ε.Ε., με βάση την «στρατηγική πυξίδα», το έγγραφο που έχει καταθέσει προς συζήτηση ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ.
Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το κείμενο πρέπει να ανταποκρίνεται στις απειλές που δέχεται η Ένωση. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν από τους πρώτους ηγέτες της Ε.Ε. που μίλησε για την ανάγκη να προχωρήσει η συζήτηση για την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. ήδη από την πρόσφατη Σύνοδο των Med9 στην Αθήνα, καθώς και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, τονίζοντας ότι θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας του ΝΑΤΟ.
Στόχος είναι οι ηγέτες να καταλήξουν στο κείμενο για την στρατηγική πυξίδα τον Μάρτιο του 2022.
Το βράδυ ο κ. Μητσοτάκης θα μετάσχει στο δείπνο των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης με θέματα στην ατζέντα την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση, και την πρόοδο ως προς την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών.
Ο Μητσοτάκης θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον Όλαφ Σολτς
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι απόψε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς. «Τον γνωρίζω και είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε καλή και ειλικρινή επικοινωνία.
Πιστεύω ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ψηφιοποίηση και το κλίμα. Και γνωρίζω ότι ως Υπουργός Οικονομικών, εκείνη την εποχή, στήριξε ιδιαίτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ», δήλωσε στην Handelsblatt.