THEPOWERGAME
«Η κλιματική κρίση απειλεί κάθε πτυχή του τρόπου ζωής μας. Η πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής μας ταυτότητας, δεν είναι απρόσβλητη από αυτήν την απειλή. Και γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε για να την προστατεύσουμε. Και πρέπει να το κάνουμε τώρα».
Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα δράσης, κατά τη διάρκεια υψηλού επιπέδου εκδήλωσης της ελληνικής κυβέρνησης, που διεξήχθη στο πλαίσιο της COP 26, σχετικά με την προστασία των πολιτιστικών μνημείων από την κλιματική αλλαγή.
Ειδικότερα, ανέφερε, «φαινόμενα όπως η αυξανόμενη διάβρωση των ακτών, οι σοβαρές πλημμύρες και οι πυρκαγιές, αποτελούν άμεση απειλή για την ακεραιότητα των μνημείων και τοποθεσιών παγκόσμιας αξίας».
Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι συνδυασμένες δράσεις που αναμένεται να αναληφθούν, έχουν να κάνουν με το να κατανοήσουμε την ανθεκτικότητα των πολιτιστικών μας τοπόσημων και να αξιολογήσουμε την τρωτότητα των υποδομών των μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς μας σε σχέση με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, θα χρειαστεί να αναπτύξουμε νέα και καινοτόμα εργαλεία για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα των χώρων και των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης ο κ. Σκρέκας, στην ανάγκη για ενίσχυση της εκπαίδευσης των νεότερων γενεών, που αναπόφευκτα θα κληθούν να συνεχίσουν την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον. «Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να εισαγάγουμε εκπαιδευτικά προγράμματα σε σχολεία και πανεπιστήμια», ανέφερε ο υπουργός. Όπως υπενθύμισε, πολλά από τα μνημεία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπως η Ακρόπολη των Αθηνών και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ολυμπίας και των Δελφών. Επομένως, «είναι επιτακτική ανάγκη να προστατευθούν αυτά τα μνημεία από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, καθώς η προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς δεν είναι μόνο σημαντική από ιστορική άποψη. Η κληρονομιά διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της διαπολιτισμικής κατανόησης και στη διαμόρφωση της ταυτότητας μιας περιοχής. Ενισχύει επίσης την τουριστική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της τονώνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας και προσελκύει επενδύσεις».
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «συνολικά, η διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της μετάβασης σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο». Ωστόσο, όπως ανέφερε, οι υψηλές θερμοκρασίες-ρεκόρ και οι δασικές πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η περιοχή μας εξελίσσεται γρήγορα σε εστία κλιματικής αλλαγής. «Το πολιτικό μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Αυτός ήταν ο λόγος που σχεδιάστηκε αυτή η πρωτοβουλία, για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενθαρρύνει την αποτελεσματική παγκόσμια δράση».
Το πάνελ συντόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ενώ UNESCO & WMO ήταν συν-διοργανωτές της σχετικής ελληνικής πρωτοβουλίας.