THEPOWERGAME
Για την πορεία και τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, κος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.
Παράλληλα, με αφορμή τη συνάντηση Μπάιντεν –Ερντογάν, σχολίασε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την παραίτηση του Ζάεφ.
Τα ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα και η προστασία των πολιτών
ο κ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε «δεν νομίζω ότι είμαστε ευχαριστημένοι, δεν έχουμε καταφέρει να φτάσουμε το ποσοστό της ανοσίας της αγέλης ή ένα ποσοστό το οποίο θα μας ικανοποιεί. Εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ το γεγονός ότι κάναμε δύο παρατεταμένα lockdown για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τους μεγαλύτερους και ένα μεγάλο ποσοστό των άνω των 80 ετών δεν είναι ακόμα εμβολιασμένοι, πράγμα το οποίο το βρίσκω εξωφρενικό με τις θυσίες που έχει κάνει όλη η κοινωνία για να τους προστατεύσει. Βρίσκω εξωφρενικό το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα αυτό το κλίμα της καχυποψίας απέναντι στα εμβόλια ακόμα και από ανθρώπους της εκκλησίας.
Παράλληλα, συνεχίζει λέγοντας «για εμάς η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι πώς να προστατεύσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού μέσα από τον εμβολιασμό».
Αναφορικά με την πρόταση του κ. Ανδρουλάκη για επέκταση της υποχρεωτικότητας στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που έρχονται σε επαφή με το κοινό
ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε πως είναι μια θαρραλέα πολιτική τοποθέτηση από την πλευρά του. Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα μπορούσε να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση απάντησε πως «είναι μια πρόταση η οποία ακούστηκε. Δεν μπορούμε να πάμε σε υποχρεωτικότητα επειδή κάποιος αποφασίζει να μην εμβολιαστεί, μπορούμε να πάμε σε υποχρεωτικότητα όταν κάποιος βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους υπόλοιπους πολίτες λόγω της δουλειά του. Δεν νομίζω ότι κανένας που κάθεται σπίτι του δημιουργεί προβλήματα σε κανέναν άλλο, αν θέλει να είναι ανεμβολίαστος και κάθεται σπίτι του ας καθίσει στο σπίτι του. Αυτά είναι πράγματα τα οποία και εξετάζονται και συζητιούνται, δεν είναι η διάθεση της κυβέρνησης να πάει σε μια σύγκρουση η οποία να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Αυτός είναι ο φόβος».
Η συνάντηση Μπάιντεν –Ερντογάν
«Από τις ανακοινώσεις και των δύο πλευρών δεν είδα να δείχνει κάτι διαφορετικό από το άδειο καλάθι. Αυτό που ακούσαμε από την πλευρά του αμερικανού προέδρου είναι ότι έγινε μια συζήτηση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Μια συζήτηση την οποία δεν ομολογεί ότι έκανε ο κ. Ερντογάν γιατί δεν βγήκε κάτι αντίστοιχο από την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Φάνηκε, αυτό το οποίο λέμε εδώ και πολύ καιρό, ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έναν εκνευρισμό σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα έχει αποφασίσει να θωρακιστεί απέναντι στην τουρκική απειλή, και με τις διπλωματικές της σχέσεις και τις συμφωνίες αλλά και στρατιωτικά και αυτό φάνηκε στις δηλώσεις οι οποίες έγιναν μετά τη συνάντηση του με τον κ.Μακρόν».
Ο τουρκικός εκνευρισμός και η τουρκική απειλή
«Νομίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιδίνηση οικονομική που τον κάνει να είναι ακόμα πιο πιεστικός προς τους συνομιλητές του γιατί δεν βρίσκει ούτε στο πολιτικό αλλά ούτε στο οικονομικό πεδίο κάποια οδό διαφυγής και αυτό είναι κάτι το οποίο έχει αρχίσει να πιέζει πάρα πολύ παράλληλα με τις δημοσκοπήσεις οι οποίες τον φέρνουν να υπολείπεται από το συνασπισμό της αντιπολίτευσης» σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Ερωτηθείς αν θα πρέπει να φοβόμαστε για όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία τόνισε «εμείς προετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. Είναι ιστορικά ακριβές ότι κάθε φορά που πιέζεται η Τουρκία στο εσωτερικό της εξάγει αυτή την πίεση στο εξωτερικό της. Όμως υπάρχει κάτι το οποίο διαφοροποιεί τη σημερινή κατάσταση από τις προηγούμενες και αυτό είναι το γεγονός ότι η όξυνση αυτή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι μια όξυνση διαρκείας πλέον, δεν θα έρθει ως κάτι καινούργιο.
Είναι μια όξυνση την οποία βιώνουμε από τα τέλη του 2019 με την έκφραση της πολιτικής της «γαλάζιας πατρίδας», στη συνέχεια με τον Έβρο, στη συνέχεια με την Νοτιοανατολική Μεσόγειο και της γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, με τα Βαρώσια, με την Κύπρο, με τις δηλώσεις οι οποίες πλέον καταντάνε να είναι προσβλητικές απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Όλα αυτά δείχνουν έναν εκνευρισμό ο οποίος δεν εχει μείνει χωρίς απάντηση από την Ελλάδα. Η Ελλάδα απέναντι σε όλο αυτό τον εκνευρισμό έχει δείξει μια σταθερότητα με την οποία οικοδομεί τις σχέσεις της.
Παραδείγματος χάρη η εμβάθυνση της σχέσης της με τη Σαουδική Αραβία δεν είναι κάτι που περνάει απαρατήρητο από την Άγκυρα. Δεν περνάει απαρατήρητο ότι η κα Μέρκελ επισκέφτηκε σε μια από τις τρεις τελευταίες επισκέψεις της ως καγκελαρίου την Ελλάδα.
Τι σχολίασε για την Τουρκία
Ερωτηθείς αν φοβάται ότι η Τουρκία μπορεί να πραγματοποιήσει τις απειλές της προς την Κύπρο, δήλωσε «είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα και επειδή βρέθηκα στην Κύπρο τις προηγούμενες μέρες θα σας πω ότι υπάρχει και πάρα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή ηγεσία στην αντιμετώπιση όλων αυτών των απειλών. Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε.
Τέλος, ερωτηθείς για την παραίτηση Ζάεφ και αν η νίκη του VMRO μας επηρεάζει όσον αφορά στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ανέφερε πως «είναι σίγουρο ότι μας αφορά, αν υπάρχει κυβερνητική αλλαγή αυτό σίγουρα θα έχει μια πολύ μεγάλη πίεση προς την συμφωνία ή την καλή εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί και το ζητούμενο μας όμως θεωρώ ότι θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην ίδια την βόρεια Μακεδονία σε σχέση με την ευρωπαϊκή της πορεία».