THEPOWERGAME
Ένα διπλωματικό και πολιτικό «κλοιό» γύρω από την Άγκυρα δημιουργεί σταδιακά το τελευταίο διάστημα η Αθήνα, που έχει ανεβάσει ταχύτητα στις διεθνείς σχέσεις, προκαλώντας εκνευρισμό στην κυβέρνηση Ερντογάν.
Πρώτα ήρθε η σύναψη συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση με τη Γαλλία, με ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής και παράλληλα η παραγγελία για 3+1 σύγχρονες γαλλικές φρεγάτες, που από το 2025 και μετά αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Ακολούθησε η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να επενδύει σε ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε καίριες περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως ο Έβρος και η Κρήτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να τονίζει, σε επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «πιστεύουμε ακράδαντα στον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».
Χθες, στην Αθήνα, Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος διακήρυξαν την «ισχυρή αποφασιστικότητά» τους να συνεχίσουν να εργάζονται «στενά σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενισχύοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας». Η κοινή διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Τριμερούς καταδικάζει «τις παράνομες γεωτρήσεις και σεισμικές έρευνες από τουρκικά σκάφη στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα, σε θαλάσσιες περιοχές που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», καθώς και «τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος και όλες τις άλλες παράνομες δραστηριότητες σε περιοχές που βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».
Την ίδια ώρα, σε έκθεσή της η Κομισιόν καλεί την Τουρκία «να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου μεταξύ άλλων του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευση φυσικών πόρων, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, ιδίως τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS)».
«Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τους προέδρους της Κύπρου και της Αιγύπτου, κ. Αναστασιάδη και Αλ Σίσι, δίνοντας παράλληλα το στίγμα ότι «η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις της. Θωρακίζει την άμυνά της, υπογράφει συμφωνίες συνεργασίας με όλους, πάντα υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου. Και διαμορφώνει συμμαχίες που εδραιώνουν τον στρατηγικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή, όμως ταυτόχρονα και την ισχύ της ασφάλειας, της διεθνούς νομιμότητας και της ειρήνης».