THEPOWERGAME
Στις 18 Οκτωβρίου του 1981, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Ανδρέα Παπανδρέου αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας. Σήμερα, 40 χρόνια μετά την… αλλαγή, το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζεται ως Κίνημα Αλλαγής πλέον για μία ακόμα αλλαγή στην ηγεσία του. Μετά την αιφνίδια επιδείνωση της υγείας της Φώφης Γεννηματά, η κούρσα της ηγεσίας μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου έχει μετεξελιχθεί σε ένα πόκερ με 6+1 παίκτες.
Ο γιος του ιδρυτή του Κινήματος, πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου βρίσκεται σε εντατικές επαφές, προκειμένου να «ζυγιστούν» οι πιθανότητες της επιστροφής του με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.
Για την ακρίβεια, σε ανακοίνωσή του, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως αναλαμβάνει μεσολαβητική, ενωτική πρωτοβουλία με όλους τους παράγοντες και υποψηφίους στο Κίνημα Αλλαγής και τονίζει πως για αυτήν την πρωτοβουλία, έχει ενημερωθεί και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Επιδίωξη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, είναι «μία συντεταγμένη και δημιουργική πορεία που θα οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης».
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε και θα έχει επαφές με τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστουδουλάκη, τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και υποψήφιο για τις εκλογές ανάδειξης του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλη Κεγκέρογλου και τους υποψήφιους προέδρους, Νίκο Ανδρουλάκη, Παύλο Γερουλάνο, Χάρη Καστανίδη, Ανδρέα Λοβέρδο και Παύλο Χρηστίδη.
«Η διαμόρφωση κλίματος ενότητας και συναίνεσης γύρω από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της Προοδευτικής Παράταξης, και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τη μεγαλύτερη δυνατή διαβούλευση και συμμετοχή των δημοκρατών πολιτών στις εσωκομματικές διαδικασίες, είναι η αναγκαία συνθήκη που θα μας οδηγήσει στην οικοδόμηση μιας ισχυρής Παράταξης που θα αποτελέσει τον δυναμικό φορέα μια προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης απέναντι στη συντηρητική», τονίζεται στην ανακοίνωση από το Κίνημα Δημοκρατών και Σοσιαλιστών (ΚΙΔΗΣΟ).
Ακόμη επισημαίνεται ότι σε αυτήν την προσπάθεια «έχουμε χρέος να είμαστε όλοι αφοσιωμένοι, συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές».
Σφοδρή αντίδραση από Ανδρέα Λοβέρδο
Στην ανακοίνωση που επί της ουσίας είναι αναγγελία ζυμώσεων για ενδεχόμενη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που θα αλλάξει τις ισορροπίες προς τις εσωκομματικές κάλπες, αντέδρασε από το Καρπενήσι ο υποψήφιος Ανδρέας Λοβέρδος.
«Θέλω να σας πω κάτι και να το καταλάβετε καλά. Υπακούω μόνο στις θεσμικές αποφάσεις του κόμματος στις οποίες και συμμετέχω με την ψήφο μου ως στέλεχος του κόμματος. Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών», δήλωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας: «Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει».
«Όποιος όμως, απευθύνομαι σε όλα τα στελέχη και στον κ. Παπανδρέου, όποιος θέλει να κατέβει, υπάρχουν οι θεσμικές αποφάσεις του κόμματος και να τις τηρήσει. Δεν υπάρχει κατά τη γνώμη μου κάτι άλλο που μπορώ εγώ να πω. Θα είμαι υποψήφιος, είμαι ήδη υποψήφιος και όρισα σήμερα εκπρόσωπο μου στα ΜΜΕ μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου τον Σπύρο Καρανικόλα», συμπλήρωσε.
Και στη δήλωσή του ο κ. Λοβέρδος κατέληξε λέγοντας: «Είμαι εδώ και θα νικήσουμε. Στις 5 Δεκεμβρίου το βράδυ θα νικήσουμε. Το πρωί εκείνης της ημέρας θα κάνει εκλογές το ΚΙΝΑΛ και αν οι πολίτες με προτιμήσουν θα είμαι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».
Αλλαγή ισορροπιών
Σημειώνεται πως μέχρι η Φώφη Γεννηματά να ανακοινώσει πως αποσύρεται από την εκλογική διαδικασία για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, είχαν θέσει υποψηφιότητα ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης. Ωστόσο, μετά την υποτροπή της νόσου της και την απόσυρσή της από την εκλογική κούρσα, η ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ περιπλέχθηκε αρκετά με ανατροπή ισορροπιών.
Με την ίδια επίσημα να διαρρέει πως δεν θα στηρίξει κανέναν υποψήφιο ανοικτά, το «ματς» των 5.000 υπογραφών παίζεται παρασκηνιακά με τους κ.κ. Λοβέρδο και Ανδρουλάκη να προβληματίζονται τώρα για τη μεγαθυμία που έδειξαν, όταν ο Χάρης Καστανίδης δεν είχε προλάβει να συλλέξει τις απαραίτητες για έναν υποψήφιο 5.000 υπογραφές αποκλειστικά από κομματικά μέλη. Αυτό έγινε τότε, καθώς τα επιτελεία των Λοβέρδου και Ανδρουλάκη εκτιμούσαν πως ο Καστανίδης ψαλίδιζε την επιρροή της Φώφης Γεννηματά και όχι τη δική τους ενόψει του δεύτερου γύρου.
Ωστόσο, τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά και οι υποψηφιότητες ξεπηδούν η μία μετά την άλλη. Προς το παρόν, έχουν προκύψει τρεις νέες υποψηφιότητες ή για την ακρίβεια, εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποψηφιότητα, αυτές των κ.κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, Παύλου Γερουλάνου και Παύλου Χρηστίδη. Και οι τρεις αποβλέπουν στο λεγόμενο προεδρικό μπλόκ και τις 20.000 υπογραφές που είχαν συγκεντρωθεί υπέρ της Φώφης Γεννηματά.
Ωστόσο, όλα παραμένουν ρευστά, καθώς από τη μία η Φώφη Γεννηματά τονίζει πως δεν θα εμπλακεί άλλο στην εσωκομματική διαδικασία και από την άλλη, η ενδεχομένη υποψηφιότητα Παπανδρέου θεωρείται πως θα ανατρέψει τις ισορροπίες με την απόσυρση υποψηφίων. Γρίφος σε μια τέτοια περίπτωση θα θεωρηθεί η στάση του Χάρη Καστανίδη –αν και ο ίδιος προς το παρόν, διατυμπανίζει πως η υποψηφιότητά του δεν αποσύρεται- και του Βασίλη Κεγκέρογλου, του ίσως στενότερου συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά από τους έξι επίσημους «δελφίνους».