THEPOWERGAME
Την ανάγκη η Αθήνα να γίνει μία πόλη η οποία θα προωθεί την αλληλεγγύη και δεν θα χαρακτηρίζεται από κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμούς, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φτώχειας.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Επανασχεδιάσαμε το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης επεκτείνοντάς το σε ολόκληρη την πόλη, με την πολύτιμη συμβολή ιδρυμάτων, φορέων και ιδιωτών. Στόχος είναι να κάνουμε την Αθήνα μία πόλη ανθρώπινη, χωρίς ανισότητες και αποκλεισμούς. Με ένα από τα πιο ισχυρά “όπλα” που διαθέτει ο σύγχρονος πολιτισμός, την αλληλεγγύη, στηρίζουμε όλους εκείνους που στερούνται τα απαραίτητα. Χτίζουμε μια πόλη από την οποία δε λείπει κανείς και προχωράμε όλοι μαζί».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «σημεία αναφοράς για όλους όσοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων και ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών, από όπου οι ωφελούμενοι του Κ.Υ.Α.Δ.Α. προμηθεύονται τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, ρούχα, παπούτσια, σχολικά είδη και παιχνίδια. Αυτή η “ομπρέλα” προστασίας και υποστήριξης, συμπληρώνεται από τις υπηρεσίες του Κοινωνικού Πλυντηρίου του Κ.Υ.Α.Δ.Α.».
Κάνοντας μία αποτίμηση του έργου στον τομέα αυτό, σημειώνεται ότι μέσω του Κόμβου Αλληλοβοήθειας Πολιτών του Κοινωνικού Παντοπωλείου και με τη συνδρομή αντίστοιχων προγραμμάτων, από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2021, διανεμήθηκαν συνολικά 82.487 πακέτα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης σε άτομα και οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επιπλέον, 1.040 οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη έλαβαν κατά την ίδια περίοδο επιταγές για αγορές στο σούπερ μάρκετ, συνολικής αξίας 58.500 ευρώ.
Μέσω της συμμετοχής του Κ.Υ.Α.Δ.Α. στο κοινωνικό πρόγραμμα «Είμαστε Οικογένεια- COVID-19», σε συνεργασία με την Οργάνωση «Μπορούμε» και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, διανεμήθηκαν σε συνολικά 676 οικογένειες που υπέστησαν τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας διατακτικές επιταγές για την αγορά τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, συνολικής αξίας 79.768 ευρώ.
Τον τελευταίο χρόνο, από το Κοινωνικό Φαρμακείο του Κ.Υ.Α.Δ.Α. εξυπηρετήθηκαν 4.817 άποροι και ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, λαμβάνοντας τα φάρμακα και τα είδη που είχαν ανάγκη (ιατροτεχνολογικά προϊόντα κλπ), ενώ στο Κοινωνικό Πλυντήριο του Κ.Υ.Α.Δ.Α., πραγματοποιήθηκαν το ίδιο διάστημα, 2.669 πλύσεις.
Από τα καταστήματα της αθηναϊκής αγοράς εξυπηρετήθηκαν μέσα στον τελευταίο χρόνο 1.998 άτομα και οικογένειες. Επίσης, μέσω του Κοινωνικού Βιβλιοχαρτοπωλείου του Κ.Υ.Α.Δ.Α. περίπου 2.400 παιδιά ωφελούμενων οικογενειών λαμβάνουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τα σχολικά είδη και τα παιχνίδια που επιθυμούν.
Επιπλέον αυτών, αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Δήμος Αθηναίων, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αλληλεγγύης έχει αναλάβει:
– Τη διάθεση τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ ΕΒΥΣ) του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς Απόρους (ΤΕΒΑ). Μέσα στον τελευταίο χρόνο πραγματοποιήθηκαν δύο διανομές, τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο. Από τις 20/9 έως την 1/10 διέθεσε προϊόντα του Προγράμματος στις αποθήκες του στον Βοτανικό για 13.000 οικογένειες, ενώ στο σύνολο διανεμήθηκαν περίπου 128 τόνοι τροφίμων και ειδών βασικής ανάγκης του ΤΕΒΑ σε 7.392 νοικοκυριά και 13.426 ωφελούμενους. Συνολικά ο δήμος έχει προσφέρει σε 31.100 νοικοκυριά και περισσότερους από 51.400 ωφελούμενους, τρόφιμα και είδη καθαρισμού και υγιεινής. Οι διανομές πραγματοποιήθηκαν τηρώντας αυστηρά τους κανονισμούς υγιεινής και τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία.
– Από το Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας του Δήμου Αθηναίων προσφέρεται φιλοξενία σε αυτόνομα διαμερίσματα ατόμων και οικογενειών (με προτεραιότητα σε οικογένειες με ανήλικα παιδιά) που δεν έχουν τη δυνατότητα στέγασης, με στόχο την αυτόνομη και ανεξάρτητη διαβίωσή τους, την ψυχοκοινωνική τους στήριξη και την εργασιακή τους επανένταξη μέσω του Job Center του δήμου. Στο Δίκτυο Κοινωνικής Κατοικίας του Δήμου Αθηναίων φιλοξενούνται σήμερα 17 άτομα.
– Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους άστεγους» που υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 (2ο εγκεκριμένο Σχέδιο), αφορά σε 30 νοικοκυριά και 32 ωφελούμενους, οι οποίοι προέρχονται από τον Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων του Δήμου Αθηναίων και τον Ξενώνα φιλοξενίας αστέγων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα έχουν στεγαστεί 10 νοικοκυριά και η υλοποίηση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη και στους τρεις πυλώνες του: Στέγαση, εργασιακή επανένταξη και ψυχοκοινωνική στήριξη.
Και τέλος, το πρόγραμμα «Οικονομικά Προσιτής Κατοικίας» που ξεκινά από τον Δήμο Αθηναίων αναμένεται να συμβάλει στη στέγαση 100 οικογενειών το επόμενο διάστημα.