THEPOWERGAME
Στη Νέα Υόρκη και στην καρδιά του ΟΗΕ μεταφέρεται το διπλωματικό «παιχνίδι», που όπως φαίνεται μέχρι στιγμής δεν θα περιλαμβάνει και συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Από το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Η Συνέλευση θα έχει φέτος «υβριδική» μορφή και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων μπορούν να επιλέξουν αν θα μεταβούν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ή αν θα στείλουν μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιλέγει την αυτοπρόσωπη παρουσία, που θα συνδυαστεί με κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ξένους ηγέτες, όχι όμως και με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς επιδιώκει η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να γίνει στην Ουάσινγκτον σε μια οργανωμένη κυβερνητική αποστολή τον χειμώνα.
Θα έχει προηγηθεί εξάλλου η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Ουάσινγκτον στις 14 Οκτωβρίου και η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ (MDCA), που θα διευρύνει και θα ενισχύει τη συμμαχία των δύο κρατών.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συμμετάσχει επίσης στον στρατηγικό διάλογο Ελλάδας-ΗΠΑ, ο οποίος θα λάβει χώρα για πρώτη φορά δια ζώσης μετά τον Οκτώβριο του 2019, όποτε είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
Στις ΗΠΑ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συμμετέχει στο δείπνο που οργανώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για επιλεγμένη ομάδα ηγετών, ενώ από τις επιβεβαιωμένες μέχρι στιγμής συναντήσεις ξεχωρίζουν αυτές με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και με τον Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι.
Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει ακόμη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ground Zero, το σημείο δηλαδή όπου μέχρι πριν από 20 χρόνια και την τότε τρομοκρατική επίθεση έστεκαν οι Δίδυμοι Πύργοι.
Θα δει από κοντά και την πρόοδο αποκατάστασης του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου που καταστράφηκε από τις επιθέσεις και ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει ξανά εντός του 2021, με υψηλή εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέρνησης στα θυρανοίξια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις με μέλη και εκπροσώπους της ομογένειας – με την οργάνωση The Hellenic Initiative να παίζει σημαντικό ρόλο – και φυσικά συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
Ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει και με κορυφαία στελέχη μεγάλων αμερικανικών εταιριών, ενώ θα δει κατ΄ ιδίαν τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ, με τον οποίο έχει αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση, με τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να προχωρά με την επένδυση σε data centers στην Αττική, αλλά και με τη χορηγία για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία.
Αργά το βράδυ της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου αναμένεται να θίξει μια σειρά από καίρια ζητήματα, από την κλιματική κρίση και τις γενναίες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ελλάδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ταχεία απολιγνιτοποίηση, μέχρι τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και των συνεργασιών και συμμαχιών στις οποίες πρωταγωνιστεί η χώρα μας.