THEPOWERGAME
Σχεδόν μισή ώρα συνομίλησαν τηλεφωνικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν με την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε θετικό κλίμα για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και για τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν, καθώς Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει αρκετά μεγάλο βάρος ως εξωτερικό σύνορο της Ε.Ε. (και η οποία έχει αναγνωρίσει στο πλαίσιο της Ε.Ε. και το βάρος που έχει δεχθεί η Τουρκία).
Τι συμφώνησαν οι δύο ηγέτες
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι χώρες της άμεσης γειτονίας, ώστε οι Αφγανοί να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.
Συζητήθηκε ακόμα η κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλαπλές δασικές πυρκαγιές που έπληξαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, μια κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου. Το περιβάλλον είναι ένας τομέας στον οποίο οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στενά – είναι ένας από τους τομείς της θετικής ατζέντας στην οποία είχαν συμφωνήσει οι κκ. Φραγκογιάννης και Ονάλ.
Σύμφωνα με πηγές, η Αθήνα εκτιμά ότι η επαφή με την Τουρκία είναι απαραίτητη, καθώς η ευρύτερη περιοχή και κυρίως οι δύο χώρες ενδέχεται να επηρεαστούν από νέες προσφυγικές ροές που θα προκύψουν από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και, άρα βρίσκονται αντιμέτωπες με το ίδιο πρόβλημα.
Αυξημένη επιφυλακή στα σύνορα
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποτελεσματικότητα στη φύλαξη τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων, όπως κάνει μέχρι σήμερα. Αυτό άλλωστε κατέστησαν σαφές κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Κατά την επίσκεψή τους στον Έβρο, οι δύο υπουργοί τόνισαν πως τα σύνορα της Ελλάδας θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.
Στις δηλώσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή ασφαλείας, ενόψει μίας πιθανής μεταναστευτικής ροής μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.