THEPOWERGAME
Περαιτέρω αυστηριοποίηση του Ποινικού Κώδικα, στενότερος συντονισμός και συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ενίσχυση των δράσεων, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των υποδομών φιλοξενίας καθώς και στα ουσιαστικά μέτρα για στήριξη και σωστή ενημέρωση των θυμάτων είναι μερικά από τα μέτρα που προσθέτει η ελληνική πολιτεία στο οπλοστάσιό της για την καταπολέμηση του trafficking.
Ενός νοσηρού φαινομένου, που όπως τονίστηκε στη Βουλή, συνεχώς αυξάνεται, γίνεται συστημικό, στη συντριπτική του πλειοψηφία αφορά γυναίκες και παιδιά, είναι το τρίτο κατά σειρά οργανωμένο έγκλημα που μαζί με το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, αφήνουν συνολικό τζίρο στις εγκληματικές οργανώσεις πάνω από 120 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι πρωτοβουλίες του ελληνικού κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης, ήταν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του ΟΗΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, οι υπουργοί, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, οι υφυπουργοί, Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, Εργασίας, Μαρία Συρεγγέλα, Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη και ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ.
Ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμένος, μίλησε για «παγκόσμια εγκληματική επιχείρηση κέρδους», της οποίας όπως είπε, «ο τζίρος από την εκμετάλλευση του ανθρώπου υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ ετησίως ενώ το 50% του ποσοστού των θυμάτων trafficking είναι γυναίκες, μωρά ή μικρά παιδιά».
«Το μήνυμά μας πρέπει να είναι ηχηρό και ξεκάθαρο. Καμία ανοχή στις σύγχρονες μορφές δουλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμπλήρωσε:
«Η εκμετάλλευση ανθρώπων είναι ντροπή για την κοινωνία μας, δείχνει παρακμή του πολιτισμού μας. Επιβάλλεται όλοι να είμαστε απέναντί της. Να μην μένουμε απαθείς αλλά με συνολικές δράσεις να σπάσουμε την αλυσίδα της σιωπής. Οι φωνές των θυμάτων και οι φρικτές εμπειρίες τους μας δείχνουν το δρόμο. Δεν αρκεί να τους απελευθερώσουμε από τα δεσμά τους αλλά πρέπει να σταθούμε δίπλα τους, να τους στηρίξουμε να επανενταχθούν στην κοινωνία».
Οι στόχοι του σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του trafficking
Στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος για τα επόμενα πέντε χρόνια που είναι σε εξέλιξη», στόχοι του οποίου είναι μεταξύ άλλων τα εξής:
– Καλύτερος συντονισμό της πολιτείας για την έγκαιρη αναγνώριση και προστασία των θυμάτων που είναι κυρίως ευάλωτες ομάδες.
– Έμφαση στη πρόληψη.
-Ενδυνάμωση αρμόδιων υπηρεσιών.
-Ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας.
-Έμφαση στη μάχη κατά της εμπορίας ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο.
«Όλοι μαζί πρέπει να γίνουμε μια αλυσίδα για να καταφέρουμε να επανεντάξουμε τα θύματα στην κοινωνία και να οδηγήσουμε τους αδίστακτους εγκληματίες στη δικαιοσύνη», κατέληξε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού
«Η εμπορία ανθρώπων είναι γένους θηλυκού», επεσήμανε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κωστής Χατζηδάκης.
«Σε όλα τα κράτη, η πλειονότητα των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια. Στη χώρα μας το 73% των περιπτώσεων που καταγγέλλονται είναι γένους θηλυκού», σημείωσε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση.
«Μέσα από αυτό, προωθούμε πλέγμα πολιτικών δράσεων για την στήριξη των θυμάτων trafficking και κυρίως την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων πάνω σε τρεις άξονες:
-Πρώτος άξονας, είναι η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας και στήριξη των θυμάτων σε δομές φιλοξενίας.
-Δεύτερος, είναι η οικονομική χειραφέτηση των γυναικών και η ενημέρωσή τους για τα δικαιώματά τους.
-Τρίτος άξονας είναι στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και οι συντονισμένες δράσεις», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, ανέφερε ότι «την τελευταία 10ετία βαίνει αυξανόμενο το φαινόμενο λόγω της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης».
Όπως είπε:
-Το 90% των θυμάτων trafficking στην ΕΕ αφορά γυναίκες και ανήλικα ενώ στην Ελλάδα είναι στο 73% -και το 50% των καταγγελιών αφορά γυναίκες πρόσφυγες.
«Δυστυχώς , είναι πολύ περισσότερες όμως αυτές που φοβούνται να καταγγείλουν. Αυτές πρέπει να εντοπίσουμε, να τις βρούμε και να τις πείσουμε να μη φοβούνται και να σπάσουν την σιωπή τους», υπογράμμισε η υφυπουργός Εργασίας.
Έμφαση έδωσε και η ίδια στο ΕΣΔ 2021- 2025 στο οποίο όπως είπε, έχει συμπεριληφθεί η υλοποίηση αναγκαίων δράσεων μεταξύ των οποίων είναι:
-Εκστρατεία ενημέρωσης των θυμάτων με στόχο την πρόληψη και τη καταπολέμηση του φαινομένου.
-Επιμόρφωση, του προσωπικού και αναβάθμιση των υποδομών φιλοξενίας.
-Έμφαση στην αντιμετώπιση της εμπορίας και εκμετάλλευσης ανθρώπων μέσα από το διαδίκτυο με τη δημιουργία νέων πλατφόρμων.
-Δωρεάν παροχή νομικής στήριξης των θυμάτων και απασχόληση των παιδιών σε δομές φιλοξενίας.
Αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα
Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κότσιρας, ανακοίνωσε την περαιτέρω αυστηριοποίηση του ποινικού κώδικα για τους δουλεμπόρους καθώς και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας απέναντι «σε ένα φαινόμενο που εκπέμπει στοιχεία νοσηρότητας, είναι συνεχώς αυξανόμενο και σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ σχεδόν το 1/4 των θυμάτων είναι παιδιά».
Όπως είπε, ο κ. Κότσιρας, «έχει συσταθεί ειδική ομάδα για τη συνδιαμόρφωση πολιτικών δράσεων και κατευθυντήριων γραμμών και δίνεται ιδιαίτερη έμφαση κυρίως στα ανήλικα θύματα και τις ευάλωτες ομάδες».
«Χρέος της πολιτείας είναι τα θύματα να φτάνουν στις αρμόδιες αρχές και να καταγγέλλουν τους εγκληματίες. Χωρίς την δικαστική συνεργασία, δεν μπορούμε με σοβαρότητα να αντιμετωπίσουμε το ανησυχητικό αυτό φαινόμενο, για αυτό προχωρούμε στην ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας στη χώρα μας με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμησή του. Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με μια θέση πολύ πιο ξεκάθαρη της πολιτείας και πολύ πιο αυστηρή, ώστε να προστατεύσουμε τα θύματα τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων. Αυτό θα είναι το ηχηρό μήνυμα της πολιτείας η οποία θα κάνει τα παν για να αντιμετωπίσει αυτό το νοσηρό φαινόμενο», κατέληξε ο κ. Κότσιρας.
«Είναι η τρίτη πιο επικερδής εγκληματική επιχείρηση, μετά το εμπόριο όπλων και ναρκωτικών με το 76% των θυμάτων να είναι γυναίκες. Και το πρόβλημα δεν είναι καθαρά αστυνομικό αλλά κοινωνικό», τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη.
Ο Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του Υπουργείου Εξωτερικών, Ηρακλής Μοσκώφ, μίλησε για ενθαρρυντικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχει αναλάβει η ελληνική πολιτεία, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η απερίφραστη πολιτική βούληση που καταδεικνύεται από όλους στην Ελλάδα και που δεν βλέπουμε να υπάρχει σε άλλες χώρες, είναι το οπλοστάσιό μας, και μας γεμίζει αισιοδοξία ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα απέναντι σε αυτό το πρόβλημα που γίνεται ολοένα και πιο συστημικό».
27 εκατ. σύγχρονοι σκλάβοι παγκοσμίως
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Βασίλης Οικονόμου, μίλησε για «40 εκατομμύρια θύματα παγιδευμένα στο trafficking με πάνω από το 50% να αφορούν σεξουαλική εκμετάλλευση», ενώ επεσήμανε ότι ο συνολικός ετήσιος τζίρος των εγκληματικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο δουλεμπόριο, και στη παράνομη πώληση ναρκωτικών και όπλων ξεπερνά τα 120 δισ. ευρώ.
Τέλος, η Άννα Καραμανλή, πρόεδρος της Υποεπιτροπής της Βουλής, για την καταπολέμηση της εμπορίας και της εκμετάλλευσης, σημείωσε από την πλευρά της, ότι «η παγκόσμια ημέρα είναι μέρα αφύπνισης και ευθύνης απέναντι στη σύγχρονη μορφή δουλείας»,
«Δυστυχώς το trafficking καταφέρνει να είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς και σύμφωνα με καταγεγραμμένα στοιχεία υπάρχουν 27 εκατ. σύγχρονοι σκλάβοι σήμερα, για αυτό και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του απαιτεί εγρήγορση και αποτελεσματικότητα», κατέληξε η κ. Καραμανλή.