THEPOWERGAME
Ολοκληρώθηκε η ευρεία σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει τη χώρα.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι όλοι μαζί, κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση, θα συνεργαστούμε για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Όπως είπε, το έργο τους θα κινηθεί σε τέσσερις άξονες:
- την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών,
- την αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών,
- την παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες που θα αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη καθώς και
- την προστασία των εργαζομένων.
Ο κ.Χρυσοχοϊδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε περιττή δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η αστυνομία, η Πυροσβεστική θα είναι σε ετοιμότητα και επιφυλακή μέσω περιπολιών που θα γίνονται για την αποφυγή πυρκαγιών και για τον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση.
Παράλληλα, επισήμανε ότι τοπική αυτοδιοίκηση θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας ενώ ανέφερε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων που πρόκειται να ληφθούν.
Πρόληψη πυρκαγιών
Σχετικά με το πρώτο σημείο, την αυξημένη ετοιμότητα για αποτροπή και πρόληψη πυρκαγιών, ο κ. Χρυσοχοΐδης κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν κάθε περιττή δραστηριότητα η οποία μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, ενώ διεμήνυσε ότι η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για τις δασικές πυρκαγιές έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα για άμεση προσβολή οπουδήποτε υπάρξει πρόβλημα.
«Οφείλουμε να είμαστε όλοι εξαιρετικά προσεκτικοί, να αναβάλλουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά και μετά στη συνέχεια οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», επισήμανε ενώ απηύθυνε μήνυμα στους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον που μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο. Ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωστοποίησε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Ελληνική Αστυνομία με τη συνδρομή όπου χρειάζεται και των Ενόπλων Δυνάμεων σχηματίζουν μεικτές περιπολίες για τον εντοπισμό σημείων που μπορούν να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν πυρκαγιές, ενώ υπογράμμισε ότι τα εναέρια μέσα που διαθέτει η Πολιτική Προστασία και το Πυροσβεστικό Σώμα θα επιχειρούν όλες τις μέρες και ιδιαίτερα τις δύσκολες ώρες, ούτως ώστε να υπάρξει άμεση προσβολή σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Επιπλέον, καθημερινές περιπολίες πεζές και εποχούμενες της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την περιφέρεια θα δώσουν βαρύτητα στον εντοπισμό σημείων που μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα αλλά ταυτόχρονα και στον άμεσο εντοπισμό πιθανών εστιών ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση και να αποφύγουμε την κλιμάκωση. Όπως τόνισε εξάλλου, η τοπική αυτοδιοίκηση με τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών θα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας για όλες τις σχετικές ενέργειες από μέρους της.
Αδιάλειπτη λειτουργία κρίσιμων υποδομών
Όσον αφορά την αδιάλειπτη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και η ύδρευση είναι κρισιμότατοι τομείς για αυτή την δύσκολη περίοδο, γι αυτό το λόγο οι εταιρείες διαχείρισης όσο και τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν εκδηλωθεί πρόβλημα να υπάρξει άμεση επέμβαση. Στη συνέχεια απηύθυνε έκκληση για στοχευμένη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ενώ επισήμανε ότι πρέπει όλοι να δείξουν τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας ώστε να μην υπάρξουν ζημιές ή διακοπές. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας το σύστημα υγείας είναι σε ετοιμότητα να υποδεχθεί τους συμπολίτες μας που πιθανά να αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.
«Το ΕΚΑΒ είναι σε ετοιμότητα άμεσης συνδρομής και το ίδιο γίνεται από πλευράς αστυνομίας κυρίως με τις ομάδες της ‘Αμεσης Δράσης και τις ΔΙΑΣ», τόνισε ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, «γιατί η ΛΕΑ σε περίπτωση κινδύνου, μεγάλης ανάγκης, σώζει ζωές».
Παροχή υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες
Σχετικά με τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες ενδεχομένως να αναζητήσουν στέγη και περίθαλψη σε ειδικούς χώρους κλιματιζόμενους, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Εσωτερικών και τοπικά, από όλους τους δήμους της χώρας που έχουν προετοιμαστεί για να οργανώσουν αυτή τη δραστηριότητα.
Προστασία των εργαζομένων
Όσον αφορά την προστασία των εργαζομένων ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας έχουν λάβει και πρέπει να λάβουν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων αυτές τις ημέρες, ενώ προσέθεσε ότι θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες ανακοινώσεις από το υπουργείο Εργασίας.
Παράλληλα ο κ. Χρυσοχοϊδης διεμήνυσε ότι θα ληφθεί μέριμνα για τους ακρίτες στη χώρα, αυτούς που είναι στα σύνορα, αστυνομικούς, στρατιώτες, και όλους εκείνους τους χιλιάδες συμπολίτες μας ένστολους που θα σηκώσουν και το βάρος της ανταπόκρισης και ταυτόχρονα, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες υπηρετούν την ασφάλεια της χώρας.
«Είναι μία δύσκολη μάχη που θα δώσουμε όλοι μαζί. Παράκληση, έκκληση να δείξουμε τον ύψιστο βαθμό υπευθυνότητας και συνεργασίας. Καλούμε τους πολίτες να μας συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια έτσι ώστε να περάσουν όλες αυτές οι μέρες χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Είναι κρίσιμο δεν πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε που μπορεί να φέρει σε δυσκολία τον εαυτό μας, τους συμπολίτες μας ή να δυσκολέψει το κράτος στη διαχείριση αυτής της δύσκολης κατάστασης. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη», κατέληξε ο υπουργός Προστασίας τους Πολίτη.
Όπως αναφέρει στη σχετική εγκύκλιο το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, πως στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:
- Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος – με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, την εμπειρία από προηγούμενα έτη και τα αποτελέσματα μετρήσεων θερμοκρασίας και υγρασίας και άλλων δεικτών μικροκλίματος – και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιείται με την ενεργό συμμετοχή του Τεχνικού Ασφαλείας και του Ιατρού Εργασίας (όπου προβλέπεται να απασχολείται), σε συνεργασία με τους εργαζομένους και τους εκπροσώπους τους.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων για την υγεία και ασφάλεια που προβλέπεται βάσει των παρ. 1- εδάφιο α’ & παρ. 3-7, του άρθρου 43, του Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ, ν. 3850/2010, ΦΕΚ 84 Α’).
- Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.
- Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών που προβλέπεται βάσει των παρ. 1 & 2, του άρθρου 45, του ΚΝΥΑΕ (ν. 3850/2010).
- Η ενημέρωση και παροχή οδηγιών στους εργαζόμενους.
- Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
- Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της και των κλιματολογικών συνθηκών των εποχών του έτους, σύμφωνα με το π.δ. 305/96 “Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας που πρέπει να εφαρμόζονται στα προσωρινά ή κινητά εργοτάξια σε συμμόρφωση προς την οδηγία 92/57/EOK” και το π.δ. 16/96, “Ελάχιστες προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 89/654/EOK”, όπου και αναφέρεται η υποχρέωση εφαρμογής των ειδικών μέτρων που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις εγκυκλίους οδηγίες σε περίπτωση καύσωνα.
- Δεδομένης της παρούσας επιδημιολογικής κατάστασης και της ανάγκης αποφυγής μετάδοσης της λοίμωξης COVID-19 στους εργασιακούς χώρους, η συστηματική εφαρμογή της μάσκας προσώπου, ενδεχομένως να αυξάνει την αναπνευστική προσπάθεια του εργαζόμενου σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας περιβάλλοντος, προκαλώντας μεγαλύτερη εφίδρωση και μειώνοντας ταυτόχρονα την ταχύτητα εξάτμισης του ιδρώτα και την δρόσιση του ατόμου. Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη την, κατά τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, αναγκαιότητα χρήσης μάσκας προσώπου, θεωρείται σκόπιμο οι εργοδότες, με τη βοήθεια του ιατρού εργασίας:
- να είναι ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τους εργαζόμενους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και δυνητικά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θερμικής καταπόνησης
- να εφαρμόζουν αυστηρά τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης στους εργασιακούς χώρους
- να εφαρμόζουν συγχρόνως τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα στο χώρο εργασίας, τα οποία περιλαμβάνουν την μείωση του κινδύνου για την μετάδοση της νόσου COVID-19.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρος Λιβάνιος επισήμανε ότι δόθηκαν επιπλέον οδηγίες στους δήμους της χώρας να μεριμνήσουν για τη φιλοξενία των άστεγων συμπολιτών σε κλιματιζόμενους χώρους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα. Ακόμη, όπως ανακοίνωσε, δόθηκαν επίσης οδηγίες προκειμένου κρίσιμες διαδικασίες για την λειτουργία των πόλεων όπως είναι η αποκομιδή των απορριμμάτων να γίνεται σε ώρες που το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό, κατά προτίμηση βραδινές ώρες.
«Παρακαλούμε πολύ τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων ώρες που δεν υπάρχει αυξημένος καύσωνας και αν είναι δυνατόν να τοποθετούν μικρά κουτιά με νερό προκειμένου να δροσίζονται. Οι ιδιοκτήτες των παραγωγικών ζώων να μεριμνούν για την φύλαξη των ζώων τους σε σκιερό περιβάλλον και να φροντίζουν να ανανεώνουν τακτικά το νερό τους», επισήμανε. Σχετικά με τα κέντρα και τις μεταναστευτικές δομές, ο κ. Λιβάνιος είπε ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δίνει οδηγίες σε όλα τα κέντρα, σε όλες τις μεταναστευτικές δομές προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων εκεί συνανθρώπων μας, ώστε να αντιμετωπίσουν κι αυτοί αποτελεσματικά τον καύσωνα.
«Θα είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπάρχει πλήρης επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν», υπογράμμισε και απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες μας «να αποφεύγουν και τις περιττές μετακινήσεις εν μέσω καύσωνα αλλά και τις άσκοπες εργασίες που μπορεί να προκαλέσουν οποιαδήποτε πυρκαγιά τόσο κατά τη διάρκεια του καύσωνα όσο και τις επόμενες ημέρες όπου λόγω της ξηρασίας θα είναι πολύ επικίνδυνη η εμφάνιση πυρκαγιών».
Τέλος, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς έκανε λόγο για ένα φαινόμενο επικίνδυνο καθώς θα έχει πολύ μεγάλη διάρκεια, προσθέτοντας ότι οι πρώτες εκτιμήσεις με ποσοστά επιτυχίας πάνω από 80% είναι για την ερχόμενη Παρασκευή. Όπως είπε, η κορύφωση ουσιαστικά του κύματος αναμένεται Δευτέρα προς Τρίτη όπου θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καύσωνα. «Από εκεί και μετά, από Τετάρτη και μετά, υποχωρεί η θερμοκρασία αλλά τα επίπεδα των θερμοκρασιών θεωρούνται πολύ υψηλά και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε πολύ αργότερα την παύση του καύσωνα», ανέφερε . Η ΕΜΥ θα εκδίδει ανά τριήμερο, τα όρια των θερμοκρασιών με τις μέγιστες τιμές, τις οποίες με τα σημερινά δεδομένα για το επόμενο τριήμερο θα φτάνουν τα όρια των 42-44 βαθμών χωρίς όμως να αποκλείεται σε τοπικό επίπεδο ακόμη και να τους ξεπεράσουν.
«Η κατάσταση αυτή παρουσιάζει πολύ μεγάλη εμμονή γιατί είναι τέτοια η ροή της ατμόσφαιρας στην περιοχή μας όπου οι αέριες μάζες λόγω της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας και στην μέση ατμόσφαιρα αλλά και στις κατώτερες στάθμες, μεταφέρει πολύ θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής προς την περιοχή μας, ενώ παράλληλα υπάρχει ένα πεδίο πολύ υψηλών πιέσεων που έχει καθοδικές κινήσεις και ανεβάζει περισσότερο τη θερμοκρασία πάνω από τον ελληνικό χώρο», επισήμανε ενώ συμπλήρωσε ότι σε καθημερινή βάση πέραν των ορίων της θερμοκρασίας που θα δίνουν, θα έχουν επίσης σε πάρα πολλές πόλεις αναλυτικά θερμοκρασίες που θα επικρατούν και τις οποίες μπορεί να βλέπει ο κάθε πολίτης και από τη σελίδα της ΕΜΥ.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου και ο γενικός διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν οι Περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.