Η κινεζική ναυτιλιακή Cosco, με παρουσία και στην Ελλάδα μέσω του Λιμανιού του Πειραιά, δήλωσε σημερα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ να επιβάλει τέλη σε κινεζικά πλοία που προσεγγίζουν λιμάνια των ΗΠΑ θα διαβρώσει τη σταθερότητα του παγκόσμιου εμπορίου και των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Η δήλωση της Cosco αποτελεί την πρώτη αντίδραση του ναυτιλιακού τομέα της Κίνας, μετά την πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών την περασμένη εβδομάδα για επιβολή τελών σε πλοία που είναι κατασκευασμένα ή ανήκουν σε κινεζικά συμφέροντα. Η πρόταση περιλαμβάνει χρεώσεις με βάση τον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται, ανά ταξίδι.
«Αυτές οι ενέργειες ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν την ασφάλεια, την ανθεκτικότητα και την εύρυθμη λειτουργία των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων», ανέφερε ο ναυτιλιακός γίγαντας σε ανακοίνωσή του. Η εταιρεία είναι ένας από τους βασικούς ιδιοκτήτες και διαχειριστές πλοίων όλων των τύπων που διακινούν εμπορεύματα διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων δεξαμενόπλοιων πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε την Παρασκευή ότι το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά του.
Η πιο πρόσφατη πρόταση των ΗΠΑ έχει μετριαστεί σε σχέση με προηγούμενη εκδοχή, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί την πίεση στους Κινέζους διαχειριστές και κατασκευαστές πλοίων. Αναλυτές, όπως ο Omar Nokta, γενικός διευθυντής της Jefferies LLC, έχουν δηλώσει ότι, παρότι το αναθεωρημένο σχέδιο δεν θα ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, η Cosco διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει μερίδιο αγοράς.
Η Cosco έχει βρεθεί στο στόχαστρο περιοριστικών μέτρων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στο παρελθόν. Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενέταξε την εταιρεία σε μαύρη λίστα, με αποτέλεσμα ορισμένοι ναυλωτές να ζητήσουν από μεσίτες να μην προσφέρουν πλοία της κινεζικής εταιρείας. Η Ουάσιγκτον είχε επιβάλει κυρώσεις στην Cosco και το 2019, γεγονός που τότε προκάλεσε απότομη άνοδο στα ημερήσια ναύλα των υπερδεξαμενόπλοιων. Οι περιορισμοί εκείνοι άρθηκαν τελικά αργότερα.