THEPOWERGAME
Τον Ιανουάριο αναμένεται να συζητηθεί η προσφυγή του Δήμου Καλαμαριάς στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση της Μαρίνας Αρετσούς και τα σχέδια που έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Η δήμαρχος της Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, η οποία το καλοκαίρι απέρριψε και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου ανάπτυξης για τη μαρίνα, δεν κάνει ούτε βήμα πίσω, υποστηρίζοντας ότι το master plan του ΤΑΙΠΕΔ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς. Παράλληλα, στα άκρα βρίσκεται και η κόντρα του Δήμου με τους ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις στο Καραμπουρνάκι, καθώς δεν έχει τέλος το μπαράζ εξωδίκων.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο powergame.gr η δήμαρχος της Καλαμαριάς, κ. Αράπογλου: «Δεν θέλουμε υπερδόμηση στη μαρίνα και δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν ξενοδοχεία και πολυτελείς κατοικίες στη χερσαία ζώνη. Κύριος στόχος μας είναι η μαρίνα να αποτελέσει έναν πόλο πολιτισμού, με ήπιες αναπτύξεις, οι οποίες θα αναβαθμίσουν ολόκληρη την περιοχή».
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου στάλθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων τόσο στον Δήμο Καλαμαριάς, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτής, μέχρι τις αρχές Ιουλίου. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για να προσλάβει νομικό και χρηματοοικονομικό σύμβουλο, που θα ασχοληθούν με τη διαδικασία στο να βγάλει νέο διαγωνισμό για τη μάρινα.
Από την πλευρά του, ο Δήμος Καλαμαριάς γνωμοδότησε αρνητικά επί της μελέτης, παρά το γεγονός ότι το ΤΑΙΠΕΔ σε ενημέρωση σχετικά με τις κατηγορίες που ακούστηκαν από την δημαρχιακή αρχή της Καλαμαριάς, υποστήριξε ότι η νέα χωροθέτηση της Μαρίνας προβλέπει συντελεστή δόμησης 0,2, όταν στην πόλη της Καλαμαριάς υπάρχει συντελεστής 1,87. Επισήμανε ακόμη ότι η Μαρίνα θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά με ελεγχόμενη προσέλευση για λόγους ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε κάθε μαρίνα της χώρας. Το ύψος των κτιρίων προβλέπεται να είναι έως 8,5 μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλες τις μαρίνες της χώρας. Επίσης, τόνισε ότι προβλέπεται η δημιουργία μονάδων φιλοξενίας, όπως συμβαίνει στις μαρίνες που δεν συνιστούν αγκυροβόλια διερχομένων, αλλά μαρίνες προορισμοί.
Εξώδικα μεταξύ δήμου και ιδιοκτητών οικοπέδων στο Καραμπουρνάκι
Στα δικαστήρια έχει οδηγηθεί η δημοτική Αρχή το τελευταίο διάστημα με κάποιους από τους ιδιοκτήτες που κατέχουν εκτάσεις στο Καραμπουρνάκι και οι οποίοι είχαν ξεκινήσει ανέγερση οικιστικών αναπτύξεων, σε μια περιοχή που θεωρείται το στολίδι της Καλαμαριάς.
Όπως ισχυρίζεται η κ. Αράπογλου: «Συνεχίζουμε να ανταλλάσσουμε εξώδικα και μηνύσεις με τους ιδιοκτήτες και το θέμα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Τον περασμένο Απρίλιο, μάλιστα, οι κατασκευαστικές εργασίες σταμάτησαν και τα έργα τους έμειναν στα μπετά, μετά την προσφυγή στο ΣτΕ κατοίκων της περιοχής που ζήτησαν την ακύρωση των σχετικών οικοδομικών αδειών. Ακολούθησε η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου Καλαμαριάς, το οποίο σε έκτακτη συνεδρίασή του απάντησε θετικά στο αίτημα των κατοίκων για αναστολή των αδειών, ώστε να μην υπάρξουν τετελεσμένα μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας».
Ο χώρος είναι χαρακτηρισμένος από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 2015 ως πράσινο, σύμφωνα με την ίδια, ενώ υπάρχει ανακηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος αλλά και χώρος μνήμης για την ιστορία της Καλαμαριάς, αφού στο σημείο βρίσκεται η τελευταία σκάλα των προσφύγων που έφθασαν στην περιοχή μετά το 1922.
Από την πλευρά τους οι οικοπεδούχοι έχουν προχωρήσει σε μηνύσεις, καταγγέλλοντας μεθοδευμένη προσπάθεια παραβίασης κάθε έννοιας νομιμότητας και αναφέρουν ότι η αναστολή αδειών είναι παράνομη, καθώς οι αναθεωρημένες άδειες τους εκδόθηκαν το 2014 και το ΓΠΣ υπογράφηκε το 2015. Όπως ισχυρίζονται, τα εν λόγω οικόπεδά δεν περιλήφθηκαν στον χώρο πρασίνου της αναθεώρησης, καθώς είχαν ήδη εκδοθεί οικοδομικές άδειες.
Διαβάστε επίσης
Επιτόκια: Γιατί ενδιαφέρουν την… τσέπη του μέσου καταναλωτή
Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης: Θα φτάσει τα 1.200 ευρώ
Κρίσιμες Πρώτες Ύλες: Τα μηνύματα από Μολάους και το επενδυτικό ενδιαφέρον