THEPOWERGAME
Ένας ξεχασμένος θησαυρός σε ένα ναυάγιο στον βυθό της θάλασσας δεν είναι απαραιτήτως ιδιοκτησία όσων έχουν παλέψει για να τον φέρουν στην επιφάνεια. «Το δικαστήριο διαμηνύει σε όσους ελπίζουν να βρουν και διεκδικήσουν δικαιώματα σε έναν χαμένο θησαυρό πως όποιος βρει κάτι, δεν το κράτα απαραιτήτως», σχολίασε ο νομικός εκπρόσωπος της αφρικανικής κυβέρνησης, Τζόναθαν Γκούλντινγκ, στο Bloomberg.
Η νομική εταιρεία HFW και ο Γκούλντινγκ εκπροσώπησαν την Πρετόρια σε μια υπόθεση όπου «πρωταγωνιστούν» δύο χιλιάδες ράβδοι ασημιού, συνολικής αξίας 40 εκατ. δολαρίων. Βρέθηκαν σε ναυάγιο δυόμισι χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Ινδικής Θάλασσας από την Argentum Exploration, μια εταιρεία που φέρεται να ανήκει στον μεγαλοεπενδυτή κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) Πολ Μάρσαλ.
Το πολύτιμο φορτίο μεταφερόταν με το πλοίο SS Tilawa στη Νότια Αφρική και ειδικότερα τη South African Mint, θυγατρική της South African Reserve Bank, προ 82ετίας, πριν βυθιστεί από ιαπωνικό υποβρύχιο εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Argentum Exploration διεκδικούσε από τη Νότια Αφρική ανταμοιβή για την εύρεση και άντληση των 2.364 ράβδων ασημιού από το βυθό. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας έκρινε πως το πολύτιμο φορτίο δεν προοριζόταν για εμπορική χρήση και αναγνώρισε πως η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής, η οποία υποστήριζε πως δεν θα έπρεπε καν να δικαστεί η υπόθεση αυτή, χρήζει ασυλίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας ανέτρεψε έτσι δύο αποφάσεις που προηγήθηκαν. Προηγουμένως, ένας δικαστής υποστήριξε πως η Νότια Αφρική θα είχε ξεχάσει, κατά πάσα πιθανότητα, το ασήμι.
Από την τελική απόφαση προκύπτει πως «ο οποιοσδήποτε ελπίζει να ανασύρει ένα χαμένο φορτίο και να το φέρει στη Βρετανία για να το διεκδικήσει πρέπει πρώτα να εντοπίσει τον αρχικό ιδιοκτήτη και να συνάψει σύμβαση για την κατοχύρωσή του», δήλωσε ο Γκόλντινγκ στο πρακτορείο Bloomberg. Ο Ρος Χάιγιετ, γενικός διευθυντής της Argentum, ανακοίνωσε πως η εταιρεία αποδέχεται την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, προσθέτοντας πως οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, που κλείνει οριστικά την υπόθεση.
Ο Πολ Μάρσαλ μαζί με τον Άντονι Κλαρκ, στέλεχος της εταιρείας του μεγαλοεπενδυτή, έχουν αφοσιωθεί στην εξερεύνηση θησαυρών στον βυθό των θαλασσών. Ο Κλαρικ έχει ηγηθεί της εξερεύνησης 30 ναυαγίων, αρκετές φορές ως ο μοναδικός επενδυτής των αποστολών αυτών. Σύμφωνα με εκτενή έρευνα του Bloomberg, υπάρχουν περίπου τρία εκατομμύρια ναυάγια στους ωκεανούς, με την εκτιμώμενη αξία των θησαυρών να φθάνει σε δισεκατομμύρια δολάρια. Το SS Talawa και οι ράβδοι ασημιού ανακαλύφθηκαν το 2014 από ομάδα του Κλαρκ και ανασύρθηκαν μια τριετία μετά. Έπειτα το ασήμι μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Σάουθαμπτον και έπειτα σε ασφαλή αποθήκη, όπου φυλάσσεται έκτοτε.