THEPOWERGAME
Μέτρα για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των σημαντικότερων λιμανιών στις ΗΠΑ λαμβάνει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης γερανών από εταιρείες εντός της χώρας. Πρόκειται για ένα σχέδιο που θα κοστίσει 20 δισ. δολάρια και κρίνεται απαραίτητο διότι οι υπάρχοντες γερανοί με προηγμένα λογιστικά συστήματα προέρχονται από την Κίνα και θεωρούνται ενδεχόμενος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Τα 20 δισ. δολάρια θα δοθούν από το πακέτο του ενός τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση των υποδομών που πέρασε η κυβέρνηση Μπάιντεν το 2021. Είναι πρώτη φορά που θα κατασκευαστούν γερανοί για τη μετακίνηση εμπορευμάτων στις ΗΠΑ μετά από μια 30ετία, με την θυγατρική της ιαπωνικής Mitsui να αναλαμβάνει την εργολαβία. Προς το παρόν υπάρχουν περίπου 200 γερανοί σε λιμάνια των ΗΠΑ που κατασκευάστηκαν στην Κίνα και είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο κυβερνοεπίπθεσης, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον σχολίασε πως οι υποψίες των ΗΠΑ είναι «απόλυτη παράνοια» και υπερβάλουν με το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας σε σημείο που παρεμποδίζεται η ομαλή οικονομική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών. Εντούτοις δρακόντεια μέτρα έχει λάβει και η Κίνα για λόγους εθνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Πέρσι οι αρμόδιες αρχές είχαν κάνει έφοδο στα γραφεία συμβουλευτικών εταιρειών του εξωτερικού ώστε να μην διαρρεύσουν κρίσιμες πληροφορίες για τη χώρα. Προ τριετίας δε το Πεκίνο είχε σοβαρές επιφυλάξεις για τη δημόσια εγγραφή που σχεδίαζαν όμιλοι τεχνολογίας στις ΗΠΑ διότι ήθελε να αποφύγει την παράδοση «ευαίσθητων» ψηφιακών δεδομένων για τη χώρα στις αμερικανικές αρχές.
Τα τωρινά σχέδια της Ουάσιγκτον για τη θωράκιση των αμερικανικών λιμανιών από τον κίνδυνο κυβερνοεπιθέσεων καταδεικνύουν τις πολλαπλές διαστάσεις που λαμβάνει η γεωπολιτική αντιπαλότητα ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Πληροφορίες της Wall Street Journal είχαν αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ ανησυχούσαν για τους τεράστιους γερανούς που είχαν κατασκευαστεί από την ZPMC, μια κρατική εταιρεία της Κίνας, και είχαν εγκατασταθεί σε λιμάνια της χώρας διότι ενδεχομένως να αποτελούσαν μέσο κατασκοπείας και πηγή αναταραχών. Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν, επίσης, μήπως το λογισμικό των γερανών χρησιμοποιούνταν από την Κίνα για να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία της εμπορικής ναυτιλίας των ΗΠΑ.
«Νιώσαμε πως εδώ κρύβεται πραγματικός στρατηγικός κίνδυνος» δήλωσε προ ημερών η Αν Νιούμπεργκερ, αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ με εξειδίκευση στον κυβερνοχώρο και τις νέες τεχνολογίες. Διευκρίνισε πως «οι γερανοί αυτοί μετακινούν μεγάλα κοντέινερ προς και από το λιμάνι» και εάν τα ηλεκτρονικά συστήματα τους παραβιαστούν σε μια εγκληματική επίθεση ή ενοικιαστούν ή τεθούν σε λειτουργία από έναν αντίπαλο μπορεί να επηρεάσουν τη μετακίνηση προϊόντων για την οικονομία ή τον στρατό». Σε ορισμένα λιμάνια, οι γερανοί αυτοί, ο χειρισμός των οποίων είναι εφικτός από μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιούνται από τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.
Μετά από τη μακροχρόνια εξάρτηση της Δύσης στον μεταποιητικό κλάδο της Κίνας, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές και επιδιώκουν να τονώσουν την αυτονομία τους. Με την πανδημία έγινε ολοφάνερη η μεγάλη εξάρτηση της Δύσης στην Κίνα καθώς ούτε δεν υπήρχαν εναλλακτικοί προμηθευτές ούτε για τον επαρκή εξοπλισμό προστατευτικών μασκών. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές του επόμενου Νοεμβρίου, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη κηρύξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, ενώ ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ επέκτεινε τους περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογικού εξοπλισμού, ειδικότερα των τσιπ. Αυτή η γεωπολιτική αντιπαλότητα μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, με την Κίνα να εμβαθύνει τη συνεργασία με το Κρεμλίνο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αγγίζει ποικίλες πτυχές των οικονομιών τους.