THEPOWERGAME
Με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ) ακύρωσε τρεις διαγωνισμούς Οργανισμών Λιμένων, που στόχο είχαν τη διαχείριση των αποβλήτων τους.
Πρόκειται για τους οργανισμούς λιμένων Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ) και Νομού Ευβοίας (ΟΛΝΕ), οι οποίοι προσέφυγαν πριν λίγες εβδομάδες στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου το τελευταίο να ακυρώσει ισάριθμες αποφάσεις της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) της ΕΑΔΗΣΥ.
Συγκεκριμένα:
- Στις 28 Μαρτίου 2022 ο ΟΛΗΓ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης 368/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 25 Φεβρουαρίου 2022 (η προσφυγή αυτή συζητήθηκε στις 3 Μαΐου στο Δ’ Τμήμα του ΣτΕ, χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση).
- Στις 16 Μαΐου 2022 ο ΟΛΝΕ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης Σ613/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 26 Απριλίου 2022 . Η προσφυγή θα συζητηθεί στις 21 Ιουνίου 2022
- Στις 18 Μαΐου 2022 ο ΟΛΚΕ προσέφυγε στο ΣτΕ κατά της απόφασης 631/2022 που έλαβε η ΑΕΠΠ στις 8 Απριλίου 2022 . Θα συζητηθεί μαζί με εκείνη της ΟΛΝΕ στις 21 Ιουνίου.
Και οι τρεις αποφάσεις της ΑΕΠΠ ακυρώνουν σχετικές αποφάσεις των ΔΣ των λιμένων
Και οι τρεις αποφάσεις της ΑΕΠΠ που βάλλονται από τους οργανισμούς λιμένων, ακυρώνουν σχετικές αποφάσεις των Δ.Σ. των λιμένων σχετικά με την προκήρυξη διαγωνισμών ανάθεσης του έργου για τη διαχείριση των αποβλήτων πλοίων που πιάνουν στα τρία λιμάνια. Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΑΕΠΠ, και οι τρεις διαγωνισμοί πρέπει να ακυρωθούν καθώς περιλαμβάνουν φωτογραφικές διατάξεις.
Για παράδειγμα, η ΑΕΠΠ στην απόφαση της 368/2022 αφού ακυρώνει μια σειρά όρων του σχετικού διαγωνισμού, αναφέρει ότι «η προσβαλλόμενη διακήρυξη του ανωτέρου διαγωνισμού (του ΟΛΗΓ) πρέπει να ακυρωθεί, αφού όλοι οι ανωτέρω ακυρωτέοι κατά τις σκέψεις 5-8 όροι, αφορούν τα κριτήρια επιλογής και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία, ως και αποδοχής προσφοράς…».
Επιπλέον η διακήρυξη του σχετικού διαγωνισμού πρέπει να ακυρωθεί, καθώς δεν ήταν σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. που την ενέκρινε. Σύμφωνα με την απόφαση της ΑΕΠΠ, το Δ.Σ. του ΟΛΗΓ που έλαβε την απόφαση δεν τελούσε υπό νόμιμη απαρτία.
Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει η ΑΕΠΠ και στην απόφαση κατά της ΟΛΝΕ. Συγκεκριμένα η απόφαση Σ613/2022 αναφέρει ότι «ενόψει των αρχών της ίσης μεταχείρισης και της διαφάνειας των διαδικασιών σύναψης δημοσίων συμβάσεων, σε περίπτωση ακύρωσης μιας ή περισσότερων διατάξεων της Διακήρυξης που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις παραδεκτού των προσφορών ή τα κριτήρια υπολογισμού της πλέον συμφέρουσας προσφοράς, όπως στην υπό κρίση Διακήρυξη, πρέπει να ακυρωθεί η Διακήρυξη στο σύνολό της…».
Αντίστοιχο τέλος είναι το σκεπτικό της ΑΕΠΠ και στην απόφαση 631/2022 για τον ΟΛΚΕ.
Οι τρεις αυτές αποφάσεις, δείχνουν ότι, είτε οι διοικήσεις των λιμανιών δεν κάνουν κάτι καλά, είτε πάσχουν οι αποφάσεις της ΑΕΠΠ.
Τη σύγκρουση αυτή καλείται τώρα να λύσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη δικάσιμο που ορίσθηκε στις 21 Ιουνίου 2022. Πάντως στατιστικά το ΣτΕ επιβεβαιώνει τις αποφάσεις της ΑΕΠΠ σε μεγάλο ποσοστό, καθώς η συγκεκριμένη ΑΕΠΠ που απαρτίζεται από δικαστικούς, λειτουργεί ως οιονεί δικαστήριο. Ωστόσο, το ΣτΕ σε αρκετές περιπτώσεις έχει αναιρέσει αποφάσεις δικαστηρίων της χώρας.