THEPOWERGAME
Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς καθυστερεί η διαδικασία υλοποίησης του σχεδίου εξυγίανσης των ναυπηγείων έτσι όπως αυτό κατατέθηκε από την εταιρεία ΕΥ στον βασικό πιστωτή της εταιρείας.
Οι 600 εργαζόμενοι στους οποίους τα ναυπηγεία οφείλουν 41 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προχωρήσουν σε πορεία διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 18 Ιανουαρίου στο υπ. Εθνικής Άμυνας.
Σύμφωνα με εκπροσώπους εργαζομένων, το σχέδιο εξυγίανσης έχει βαλτώσει ενώ όπως έχουν ενημερωθεί, η ηγεσία του υπ. Εθνικής Άμυνας φέρεται να μην επιθυμεί την ναυπήγηση των κορβετών στην Ελευσίνα, αλλά στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Μάλιστα αναφέρουν ότι, στελέχη του υπουργείου, πιέζουν τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, παρόλο που ο ίδιος δεν επιθυμεί τις αμυντικές ναυπηγήσεις, να αναλάβουν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά την ναυπήγηση των κορβετών. Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται και από ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης.
Επισήμως ωστόσο, μέχρι σήμερα τηρείται σιγή ιχθύος από όλες τις πλευρές. Η πλευρά του υπ. Εθνικής Άμυνας κρατά κλειστά χαρτιά. Παρά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε λίγο πριν τα Χριστούγεννα ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος στους εργαζόμενους των ναυπηγείων Ελευσίνας για την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης, εν τούτοις 20 ημέρες μετά, δεν έχει δοθεί θετική απάντηση. Επίσης δεν έχει δοθεί αρνητική απάντηση.
Γι’ αυτό η διοίκηση των ναυπηγείων προχώρησε στη δημοσιοποίηση πρόσκλησης διενέργειας έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετόχων η οποία θα συνέλθει στις 31 Ιανουαρίου με μοναδικό θέμα συζήτησης την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της εταιρείας με βάση το χρονοδιάγραμμα που είχε προτείνει ο ειδικός εμπειρογνώμονας η ΕΥ.
Σημειώνεται ότι ο ρόλος του υπ. Εθνικής Άμυνας είναι κομβικός, καθώς εκτός από παράγοντας βιωσιμότητας του ναυπηγείου (μέσω της ανάθεσης των κορβετών), είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής του.
Έτσι για να προχωρήσει το όποιο σχέδιο εξυγίανσης θεωρείται καταλύτης η σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου πιστωτή της επιχείρησης. Αν το υπουργείο συναινέσει στην εξυγίανσή, τότε θα συναινέσουν και οι τράπεζες, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία στα οποία, μαζί με τους εργαζόμενους, η επιχείρηση οφείλει πάνω από 430 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων).