THEPOWERGAME
Μια ακόμα εορταστική περίοδος γεμάτη προκλήσεις αναμένει τις εγχώριες αλυσίδες λιανεμπορίου, αλλά για διαφορετικούς λόγους. Πέρυσι, η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού είχαν ως αποτέλεσμα οι περισσότερες αγορές να γίνουν διαδικτυακά, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις κι έντονα παράπονα από τους καταναλωτές. Φέτος όμως, το βασικότερο πρόβλημα αφορά στην εξασφάλιση αποθεμάτων στο σωστό χρόνο και με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, με δεδομένο ότι η εισαγωγή ενός κοντέινερ προϊόντων από την Ασία κοστίζει πλέον σχεδόν έξι φορές περισσότερο σε σχέση με τις αρχές του έτους, μόνο ως προς το σκέλος της μεταφοράς του. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, την προηγούμενη εβδομάδα, η ναύλωση ενός κοντέινερ από την Ασία για την Ευρώπη έφτασε να κοστίζει σχεδόν 15.000 δολάρια, έναντι μόλις 2.500 δολαρίων πριν από περίπου ένα χρόνο.
Ταυτόχρονα, οι καθυστερήσεις σε άλλες περιοχές της υφηλίου, έχουν επηρεάσει και την εξασφάλιση θέσεων κοντέινερ (slots) σε πλοία που εξυπηρετούν την Ευρώπη. Σε σχετική ανάλυσή του, ο μεγαλύτερος ναυλομεσιτικός οίκος παγκοσμίως, η Clarksons ανέφερε ότι στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (21 Οκτωβρίου), το 37,3% του παγκόσμιου στόλου πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ήταν εγκλωβισμένο σε κάποιο λιμάνι, αναμένοντας να εξυπηρετηθεί! Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων συμφόρησης είναι η δυτική ακτή των ΗΠΑ, όπου η εγκλωβισμένη μεταφορική ικανότητα είναι τριπλάσια σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημίας (0,87 εκατ. κοντέινερ από 0,32 εκατ. κοντέινερ), όπως επίσης και τα λιμάνια στην Κίνα, όπου καταγράφεται αύξηση της συμφόρησης κατά 50%. Ειδικότερα, προς εξυπηρέτηση βρίσκονται πλοία μεταφορικής ικανότητας 2,6 εκατ. κοντέινερ, από 1,7 εκατ. κατά μέσο όρο την περίοδο 2016-2019.
Ένας ακόμα «πονοκέφαλος» έχει να κάνει και με τη διαθεσιμότητα προϊόντων ιδίως ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και αυτοκινήτων, καθώς η κρίση με την έλλειψη ημιαγωγών έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις. Ενώ δηλαδή, η εξυπηρέτηση των πλοίων στον Πειραιά, αλλά και στα περισσότερα ευρωπαϊκά λιμάνια είναι ομαλότατη και χωρίς προβλήματα, άλλα σκέλη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως η προσφορά και το μεταφορικό κόστος είναι προβληματικά.
Η λύση της Ινδίας
Εσχάτως, αρκετοί Έλληνες εισαγωγείς έχουν αναζητήσει εναλλακτικά κανάλια από χώρες, όπως η Ινδία, προκειμένου να εξασφαλίσουν αποθέματα σε πιο λογικές τιμές. Εφόσον καταστεί εφικτή η εύρεση του κατάλληλου προμηθευτή, τότε αρκετές εταιρείες στρέφονται προς τα εκεί, προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν αποθέματα με ένα πιο φυσιολογικό κόστος μεταφοράς. Οι ναύλοι από την Ινδία προς την Ευρώπη είναι περίπου 30-35% χαμηλότεροι σε σχέση με τους αντίστοιχους από την Κίνα και ασφαλώς και οι χρόνοι παράδοσης είναι μικρότεροι, με δεδομένο ότι σημαντικές καθυστερήσεις εξακολουθούν να καταγράφονται και στα λιμάνια της Κίνας.
Σε τρένα, αεροπλάνα και φορτηγά στρέφονται οι Ευρωπαίοι εισαγωγείς
Άλλοι εισαγωγείς εμφανίζονται ακόμα πιο εφευρετικοί. Για παράδειγμα, η γερμανική αλυσίδα διανομής υποδημάτων Hamm Market Solutions επέλεξε να μεταφέρει τη φετινή φθινοπωρινή συλλογή με φορτηγά οχήματα από την επαρχία της Γκουανγκντόνγκ στην Κίνα, όπου δηλαδή είναι η έδρα του προμηθευτή της. Με την μέθοδο αυτή, η Hamm Market κατόρθωσε να παραλάβει το 90% των προϊόντων στην ώρα τους, καθώς η μεταφορά σε φορτηγά δεν προϋποθέτει την εξασφάλιση κάποιου κοντέινερ. Αντιθέτως, μπορεί να γίνει και με παλέτες. Μόνο μία από τις συνολικά 12 νταλίκες καθυστέρησε, ως αποτέλεσμα ενός ξεσπάσματος κρουσμάτων COVID στα σύνορα Κίνας-Ρωσίας.
Άλλοι Ευρωπαίοι εισαγωγείς στρέφονται στην λύση των τρένων, ενώ όσοι έχουν πιο «βαθιές» τσέπες προτιμούν ακόμα και τη μεταφορά από αέρος, με φορτηγά αεροπλάνα. Ωστόσο, ακόμα και το – ούτως ή άλλως υψηλό – κόστος των αερομεταφορών έχει εκτοξευτεί κατά 50% το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη του Baltic Exchange. Το μέσο κόστος ανά κιλό αγγίζει τα 6,63 δολάρια σήμερα.
Ασφαλώς και το κόστος των φορτηγών δεν είναι χαμηλό. Αντιθέτως, η οδική μεταφορά από την Κίνα, μπορεί να είναι ακόμα και διπλάσια σε κόστος σε σχέση με το πλοίο, αλλά ο χρόνος μέχρι την παράδοση είναι ακόμα και ο μισός σε σχέση με το πλοίο, γεγονός που μπορεί να εξυπηρετήσει ορισμένους εισαγωγείς, ιδίως όσους έχουν εποχικά εμπορεύματα. Δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι όμιλοι logistics, όπως η Doerrenhaus, η DHL International και η Hellmann Worldwide Logistics, λάνσαραν υπηρεσίες οδικών μεταφορών μεταξύ της Κίνας και της Ευρώπης κατά το δεύτερο μισό του 2020.