Μολονότι η εξαγορά της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Χ από την xAI έναντι 33 δισ. δολαρίων επικροτήθηκε από τους επενδυτές των δυο μη εισηγμένων εταιρειών, διότι δημιουργείται μια οντότητα άνω των 100 δισ. δολαρίων με κοινά οφέλη στην τεχνολογία, υπάρχουν ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή τη συναλλαγή. Σε πρώτη ανάγνωση, η αποτίμηση της xAI, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που ίδρυσε προ διετίας ο Έλον Μασκ, φαίνεται να σκαρφάλωσε από τα 50 δισ. στα 80 δισ. δολάρια μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι η xAI είχε τη δυνατότητα να απορροφήσει την Χ μέσω ανταλλαγής μετοχών και χωρίς βάρη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Με τη συμφωνία αυτή, επίσης, φαίνεται πως ο επικεφαλής της Χ και ιδρυτής της xAI, Έλον Μασκ, επιτυγχάνει να απομονώσει επιχειρηματικές δραστηριότητες από τη δραματική πτώση της μετοχής της Tesla, δηλαδή της εταιρείας που τον έκανε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο προ τετραετίας. Τον Οκτώβριο του 2022, περίπου, ο Μασκ αξιοποίησε ως ενέχυρο τις μετοχές της Tesla για να πάρει δάνεια και να εξαγοράσει την πλατφόρμα X, όσο ακόμη ονομάζονταν Twitter, έναντι 44 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με ανάλυση της επενδυτικής εταιρείας Bankrate.com που βασίζεται σε περσινές καταστάσεις της Tesla, ο Μασκ κατείχε τότε περίπου 715 εκατ. μετοχές της εταιρείας ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, αντιπροσωπεύοντας το 20,5% του συνόλου. Περίπου το ένα τρίτο, δηλαδή 238,4 εκατ. μετοχές, έχουν χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση σε προσωπικά δάνεια που πήρε ο Μασκ για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς του Twitter. Πρόκειται για το 7% του μετοχικού κεφαλαίου της Tesla, το οποίο απαρτίζεται από 3,22 δισ. μετοχές συνολικά.
Η εταιρεία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων είναι ο βασικός λόγος που ο Μασκ έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Χωρίς την Tesla δεν είναι βέβαιο εαν η αγορά των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα είχε αναπτυχθεί όσο σήμερα. Μετά, όμως, την ανάμειξη του Μασκ στην πολιτική, τον συσχετισμό του με ακραίες πολιτικές θέσεις και τις μαζικές απολύσεις που προωθεί στο ομοσπονδιακό κράτος ως ένας από τους πιο στενούς συμβούλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Tesla απορροφά τους κραδασμούς από τη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τον Μασκ. Από τις αρχές του έτους, η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει πάνω από 34%.
Έγγραφα της Tesla που επικαλείται η Bankrate.com αναφέρουν πως «εάν ο Έλον Μασκ αναγκάζονταν να πουλήσει τεμάχια από τις κοινές μετοχές, είτε διότι έχει δεσμευτεί να εξασφαλίσει ορισμένες υποχρεώσεις προσωπικών δανείων ή για να ικανοποιήσει άλλες υποχρεώσεις, οι πωλήσεις αυτές θα προκαλούσαν την πτώση της τιμής της μετοχής μας».
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ο Μασκ δανείστηκε προ διετίας περίπου 13 δισ. δολάρια από τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και Morgan Stanley, οι οποίες δυσκολεύονται να μεταπουλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές ως ομολογιακό τίτλο καθώς η οικονομική κατάσταση της πλατφόρμας Χ δεν είναι δελεαστική λόγω της πτώσης των διαφημιστικών εσόδων. Μάλιστα, τα δάνεια αυτά αποτελούν τη χειρότερη συμφωνία που έχουν συνάψει τράπεζες για χρηματοδότηση εξαγοράς από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. Υπολογισμοί της Fidelity, μια από τις επενδυτικές εταιρείες που συμμετείχε στην αρχική εξαγορά του Twitter, είχε εκτιμήσει προ ενός έτους πως η αποτίμηση της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης βυθίστηκε στα 12 δισ. δολάρια, με πτώση της τάξεως του 71%.
Σήμερα, οι συνθήκες για την Tesla είναι αρκετές δυσμενείς. Εκτός από την κατακόρυφη πτώση των πωλήσεων στην Ευρώπη, φθάνοντας το 60% στη Γερμανία τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο ενός μποϊκοτάζ των καταναλωτών που απλώνεται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, η υπηρεσία National Highway Traffic Safety Administration ανακάλεσε σχεδόν όλα τα Cybertrucks για λόγους ασφαλείας. Τέλος, ο ανταγωνισμός από τα φθηνά ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα των κινεζικών εταιρειών είναι μεγάλος.