Η απειλή από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή νέων δασμών της τάξεως του 25% σε όλες τις εισαγωγές αυτοκινήτων προμηνύει νέα προβλήματα για τον κλάδο στην Ευρώπη. Έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών και όντας αντιμέτωπες με τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτύχει η Κίνα στην ηλεκτροκίνηση, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες καλούνται να προσαρμόσουν το μοντέλο παραγωγής τους άμεσα λόγω του ενδεχομένου να φορολογηθούν αδρά στις ΗΠΑ. Αναπόφευκτα οι δασμοί οδηγούν σε αύξηση των τιμών, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να καταφεύγουν σε οικονομικότερες λύσεις.
Σε ανάλογη θέση βρίσκονται ανταγωνιστές στην Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες χώρες που εξάγουν τα μοντέλα τους στις ΗΠΑ, αλλά η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε ιδιαίτερα δεινή θέση καθώς προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά την πανδημία και την ενεργειακή κρίση μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Το υψηλό κόστος ενέργειας σε συνδυασμό με την έλλειψη ανταγωνιστικότητας έχουν πλήξει κρίσιμες βιομηχανίες, κυρίως, στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία και την Ιταλία.
Κεντρικό επιχείρημα του Λευκού Οίκου είναι πως η ΕΕ επιβάλει δασμούς 10% στις εισαγωγές αυτοκινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο 2,5% που ισχύει σήμερα στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Τραμπ δηλώνει πως σκοπός των δασμών της τάξεως του 25% για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες είναι η «αμοιβαιότητα» των περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο.
Οι ΗΠΑ είναι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τις εξαγωγές των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, με την αγορά αυτή να γίνεται όλο και πιο σημαντική εξαιτίας της εξασθένισης της ζήτησης στην Κίνα. Μολονότι οι γερμανικές BMW, Mercedes-Benz, Volkswagen και η σουηδική Volvo Cars διαθέτουν εργοστάσια στις ΗΠΑ, πληροφορίες θέλουν το 20% των εξαγωγών αυτοκινήτων από την ΕΕ να κατευθύνεται στην αμερικανική αγορά. Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας με τις ΗΠΑ στα αυτοκίνητα ανήλθε πέρσι στα 15,14 δισ. δολάρια, ενώ της Βρετανίας και Ιταλίας 7,59 και 3,45 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Στην περίπτωση της Σουηδίας διαμορφώθηκε στα 3,42 δισ. δολάρια.
Οι Volkswagen, Audi, BMW και Mercedes-Benz διαθέτουν εργοστάσια και στο Μεξικό. Μονάδες εκεί διαθέτει, επίσης, η πολυεθνική Stellantis που έχει ρίζες στην Ευρώπη μέσω της Fiat, της Alpha Romeo και της Opel, αλλά κατέχει επίσης τις αμερικανικές Chrysler, Ram Trucks και Jeep. Σύμφωνα με στοιχεία της Wall Street Journal, περίπου το ήμισυ των σχεδόν 16 εκατ. αυτοκινήτων που πουλήθηκαν πέρσι στις ΗΠΑ ήταν εισαγόμενα, με το μεγαλύτερο μέρος τους να προέρχεται από τη ζώνη ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά και το Μεξικό.
Υπενθυμίζουμε πως από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης Τραμπ ανακοινώθηκαν διαφορετικοί δασμοί 25% εις βάρος του Μεξικού και του Καναδά αλλά εν συνεχεία δόθηκε προσωρινή αναστολή. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντητρόιτ – General Motors, Ford και Stellantis- μαζί με τους προμηθευτές τους προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τα εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές με τις γειτονικές χώρες. Οπότε με έναν ή τον άλλον τρόπο, η απειλή των δασμών θα είναι παρούσα μέσα στην επόμενη τετραετία εάν όχι πραγματικότητα για τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Εν όψει των πρόωρων εκλογών που έχουν δρομολογηθεί στη Γερμανία αυτήν την Κυριακή, παράγοντες του εγχώριου κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών ήδη απευθύνουν έκκληση για τη χάραξη μιας νέας προοπτικής στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Εξάλλου, ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 5% του ΑΕΠ και απασχολεί 780.000 άτομα στη Γερμανία. Μη έχοντας άλλη επιλογή, η Volkswagen ανακοίνωσε το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία, ενώ γενικά ο κλάδος προχωρά σε μαζικές απολύσεις. Όμως, τα μεγάλα αφεντικά των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών τάσσονται κατά των δασμών, ακόμη και των πρόσφατων που επέβαλε η ΕΕ στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από την Κίνα, καθώς μόνον με το ελεύθερο εμπόριο μπορεί να σημειωθεί πρόοδος και ανάπτυξη.
Διαβάστε επίσης
Πώς η Ινδία μετατρέπεται σε ένα απροσδόκητο πρότυπο για την Ευρώπη
Το “χρυσό” μηνιαίο κόστος ζωής σε 12 μητροπόλεις του κόσμου
Εξοικονομώ για την Αποχέτευση: Επιδοτήσεις έως 1.100 ευρώ για σύνδεση στο δίκτυο