THEPOWERGAME
![kina pekino beijing china unsplash 02](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/kina-pekino-beijing-china-unsplash-01-910x521.jpg)
Σκοπός της Κίνας όταν ενσωματώθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) ήταν να αποκτήσει νέους εμπορικούς εταίρους με τη μείωση των δασμών και να προσελκύσει επενδύσεις από δυτικούς ομίλους. Ως μέλος του ΠΟΕ, το Πεκίνο ολοκλήρωνε το άνοιγμα της οικονομίας που ξεκίνησε σταδιακά το 1978. Παρείχε έτσι σε πάσης φύσεως επιχειρήσεις το πλεονέκτημα του φθηνού εργατικού κόστος σε μια χώρα με πληθυσμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων. Μαζί με τη βαθμιαία δημιουργία μιας μεσαίας τάξης στην Κίνα, οι κοινωνίες στη Δύση πολώθηκαν, καθώς αυτή η μαζική μεταφορά θέσεων εργασίας ενέτεινε τη φτωχοποίηση της Ζώνης της Σκουριάς στις ΗΠΑ και την αντίστοιχη εξασθένηση βιομηχανιών περιφερειών στην Ευρώπη. Κρίσιμοι κλάδοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία ή τα ηλεκτρονικά είδη ή και τα εξαρτήματα αυτοκινήτων, έχουν συρρικνωθεί στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε σημείο που έχουν αφανιστεί επαγγέλματα.
Δεν είναι, ως εκ τούτου, να απορεί κανείς πώς καλλιεργήθηκαν κινήματα σαν τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία. Σήμερα, ο υπερσυντηρητισμός και η ακροδεξιά διεισδύουν απειλητικά στις κοινωνίες των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Οι προσδοκίες των ΗΠΑ προ 24ετίας πως με την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ θα εκδημοκρατιζόταν η χώρα με τα δυτικά πρότυπα διαψεύστηκαν. Το Πεκίνο επέβαλε τη δική του έκφανση του καπιταλιστικού συστήματος, επιτυγχάνοντας συνάμα την άνοδο του βιοτικού επιπέδου σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Με το καθεστώς της «μεταφοράς τεχνολογίας», μια προϋπόθεση για όσες δυτικές επιχειρήσεις ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην Κίνα, το Πεκίνο έδωσε στις εγχώριες εταιρείες το δικαίωμα πρόσβασης στις πιο σύγχρονες τακτικές του επιχειρείν. Έτσι επιταχύνθηκε η μετάβαση της Κίνας στον σύγχρονο κόσμο.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι συνδικαλιστικές ενώσεις και οι εργαζόμενοι των βιομηχανιών στη Δύση ήταν αντίθετοι με την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ, φοβούμενοι για τις σαρωτικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους. Αλλά τότε το αφήγημα των επιχειρήσεων ήταν η ελαχιστοποίηση του κόστους και η ανταμοιβή των μετόχων. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ (Council of Foreign Affairs, CFA), περίπου έξι εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ την περίοδο 1999-2011. Αν και στην Ευρώπη δεν έχουν συγκεντρωθεί αντίστοιχα αθροιστικά στοιχεία, το μέγεθος των επιπτώσεων είναι αισθητό και επιδεινώθηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ακρίβυνε το κόστος ενέργειας, ιδίως στη Γερμανία.
Το CFA υπολογίζει, παράλληλα, πως περίπου 400 εκατ. Κινέζοι διέφυγαν από συνθήκες ακραίας φτώχειας από το 1999 μέχρι το 2015. Μέχρι σήμερα η κινεζική οικονομία είναι 11πλάσια από το 2001 και καταλαμβάνει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη μετά τις ΗΠΑ. Πλέον οι όμιλοι πολυτελείας της Γαλλίας, οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας και οι τεχνολογικοί όμιλοι των ΗΠΑ θεωρούν την Κίνα ως την κρισιμότερη αγορά για τις πωλήσεις τους, οι οποίες δοκιμάζονται λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης.
Καθώς σήμερα ο προστατευτισμός από τις ΗΠΑ λειτουργεί ως δαμόκλειος σπάθη στο παγκόσμιο εμπόριο, με τις απειλές για νέους δασμούς να είναι μόνιμες από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, δημιουργείται μια σύγχυση για τα οφέλη των συναλλαγών μεταξύ ανοικτών οικονομιών. Αναμφίβολα η παγκοσμιοποίηση έχει τις ρίζες στα αρχαία χρόνια, με την εξερεύνηση των θαλασσών και νέων κόσμων που να συνδέει και όχι να διχάζει τα κράτη. Όμως, οι προϋποθέσεις για το ελεύθερο εμπόριο πρέπει έστω και των εκ υστέρων να συμπεριλαμβάνουν κάποια κριτήρια για την εργασία. Ειδάλλως, το υπερβολικά χαμηλό κόστος εργασίας μετατρέπεται σε εργαλείο αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτή είναι μια παράμετρος που αγνοήθηκε από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΠΟΕ, καθώς ουδείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η φθορά της μεταποίησης στον ανεπτυγμένο κόσμο θα συνέβαλε σε μια εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ το 2024 ή στην άνοδο του AfD στη Γερμανία.
Διαβάστε επίσης
Κληρώνει για αναδρομικά έως 4.100 ευρώ
UBS: Πώς μπορεί να απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς made in USA
Πώς βλέπουν οι τράπεζες το νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ