THEPOWERGAME
![sam altman σαμ άλτμαν openai](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/sam-altman-01-e1738680036261-910x521.jpg)
Φανταστείτε πώς θα ήταν η φοιτητική ζωή σας εάν μπορούσατε με μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) να ολοκληρώσετε μια παρουσίαση μέσα σε λίγα λεπτά ή έστω μισή ώρα. Η OpenAI παρουσίασε στους συνδρομητές του ChatGPT μια νέα εφαρμογή που έχει την ιδιότητα να εκτελεί έρευνα σε πολλαπλά στάδια, να επεξεργάζεται στοιχεία σε πραγματικό χρόνο και να επανέρχεται σε σημεία μιας ανάλυσης εάν χρειάζεται. Λέγεται deep research και επιτρέπει στους χρήστες να θέτουν ερωτήσεις με κείμενο, εικόνες ή και την ανάρτηση φακέλων σε PDF ή υπολογιστικά φύλα. Η OpenAI υπολογίζει πως στο μέλλον η deep research θα μπορεί με αυτονομία να ενσωματώνει πίνακες ή ακόμη και εικόνες.
Αν και η OpenAI αναγνωρίζει πως υπάρχουν ακόμη ορισμένα αδύναμα σημεία του deepresearch, όπως η δυσκολία σε ορισμένες περιπτώσεις να διαχωρίσει ανάμεσα σε πληροφορίες και εικασίες, η νέα εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει σχεδόν σαν αναλυτής που διεξάγει έρευνες. Η OpenAI προσφέρει την επιλογή έως και 100 ερωτήσεων ανά μήνα σε όσους πληρώνουν συνδρομή της τάξεως των 200 δολαρίων, επισημαίνει η εξειδικευμένη ηλεκτρονική έκδοση The Verge. Ίσως να μην είναι το κατάλληλο εργαλείο για έναν φοιτητή λόγω κόστους αλλά η εφαρμογή μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη σε έναν επαγγελματία. Τέτοιας φύσεως εξελίξεις στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καταδεικνύουν τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων.
Μετά την παρουσίαση του πρώτου ChatGPT από την OpenA τον Νοέμβριο του 2022, οι τεχνολογικοί κολοσσοί συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου για να λανσάρουν μοντέλα αναπαραγωγικής ΑΙ που να μπορούν να έχουν πρόσθετες ιδιότητες ώστε να είναι ικανά για επαγγελματική χρήση. Την περασμένη εβδομάδα, η Google ανακοίνωσε στο εσωτερικό δίκτυο του ομίλου πως μια νέα εφαρμογή έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει υπολογιστικά φύλα σε σχεδιαγράμματα. Θα μπορεί να είναι διαθέσιμη σε συνδρομητές του Google One AI Premium Plan. Όπως και η OpenAI, η Google προσφέρει ελεύθερα το Gemini που είναι ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο. Αλλά, το Google One AI Premium Plan είναι συνδρομητικό πρόγραμμα που προσφέρει πρόσβαση σε προηγμένες δυνατότητες ΑΙ, όπως το Gemini Advanced.
Η μάχη για υπεροχή στην τεχνητή νοημοσύνη έχει λάβει γεωπολιτικές διαστάσεις με την κινεζική DeepSeek να παρουσιάζει ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης με ιδιότητες «εκλογίκευσης» των απαντήσεων ώστε να είναι να πιο συγκεκριμένες και να μην χρειάζονται τόσο μεγάλη υπολογιστική ισχύ όπως το ChatGPT και άλλα μοντέλα, όπως επισημαίνουν ειδήμονες του κλάδου. Το R1 της DeepSeek είναι, μάλιστα, μοντέλο ανοικτού κώδικα που σημαίνει πως ερευνητές από το Σαν Πάολο της Βραζιλίας μέχρι τις νεοφυείς εταιρείες στην Στοκχόλμη της Σουηδίας μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αυτό υποδεικνύει πως ο ανταγωνισμός θα γίνεται όλο και πιο σκληρός μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών, επιδιώκοντας το ευρύ καταναλωτικό κοινό να χρησιμοποιεί όσο το δυνατό πιο πολλές εφαρμογές ΑΙ.
Διαβάστε επίσης
Nova: Εκτός διεκδίκησης οι Άραβες, εντός ο Ντράγκαν Σόλακ
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
EnEarth: Τι σημαίνει η επιδότηση 120 εκατ. ευρώ από ΕΕ για το Prinos CO2