THEPOWERGAME
Οι πληροφορίες που θέλουν τον επερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αυξήσουν τις δαπάνες για την άμυνα στο 5% του προϋπολογισμού τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία που πρόκειται αυτό τον Φεβρουάριο να κλείσει τριετία, ενισχύουν προβλέψεις για αύξηση των επενδύσεων στην άμυνα.
Εκτός του μετώπου στην Ουκρανία, που είναι το μεγαλύτερο στην ανατολική Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μαίνονται πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και την Αφρική από τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο μέχρι το Σουδάν. Παράλληλα, ο αμυντικός κλάδος στη Δύση καλείται να ανταπεξέλθει στην ανάγκη αναβάθμισης των τεχνολογικών υποδομών καθώς διευρύνεται η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και των διαστημικών συστημάτων.
Οι 15 ισχυρότερες εταιρείες του αμυντικού κλάδου προβλέπεται πως θα έχουν εξασφαλίσει ρευστότητα σχεδόν 50 δισ. δολαρίων μέχρι το 2026, σύμφωνα με τη Vertical Research Partners που διενήργησε έρευνα για τους Financial Times. Παράλληλα, η συμβουλευτική εταιρεία Bain & Co. επισημαίνει πως παρατηρείται ήδη έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από καινοτόμα κεφάλαια (VC).
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, οι εταιρείες VC έχουν επενδύσει 18πλάσια κεφάλαια στον τομέα της άμυνας χάρις, επίσης, στη σύγκλιση των τεχνολογιών για εμπορική και αμυντική χρήση. Η παρούσα συγκυρία καθιστά απαραίτητη την αύξηση των επενδύσεων καθώς η ανάγκη θωράκισης της άμυνας στην Ευρώπη επισκιάζει ηθικούς φραγμούς που υπήρχαν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Αναπόφευκτα, οι κυβερνήσεις ενισχύσουν τις αμυντικές δαπάνες.
Οι συνθήκες αυτές ήδη ενθαρρύνουν την αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ειδήμονες του κλάδου κάνουν λόγο για μια νέα γενιά νεοφυών εταιρειών στη Γηραιά Ήπειρο που αντλεί επενδυτικά κεφάλαια από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η γερμανική Helsing που άντλησε 450 εκατ. ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης που πραγματοποιήθηκε πέρσι το καλοκαίρι, με τη συνολική αποτίμηση της να φθάνει τα 4,95 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.
Σε ορισμένους τομείς του τομέα άμυνας, όπως είναι οι εταιρείες παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones), προβλέπεται κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω της συσσώρευσης μεγάλου αριθμού από νεοφυείς εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τον περσινό Νοέμβριο, παραδείγματος χάριν, η κατασκευάστρια μη επανδρωμένων αεροσκαφών AeroVironment ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει την BlueHalo, μια εταιρεία που είναι γνωστή για την ανάπτυξη συστημάτων κατά των drone έναντι 4,1 δισ. δολαρίων.
Μέσα στο 2024, οι αμυντικές μετοχές στην Ευρώπη επισκίασαν αυτές των ανταγωνιστών στις ΗΠΑ. Μολονότι οι αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών στις ΗΠΑ είναι σαφώς υψηλότερες συγκριτικά με την Ευρώπη, τα δεδομένα αντιστρέφονται για τον αμυντικό κλάδο. Ενδεικτικό είναι πως η μετοχή της γερμανικής Rheinmentall έχει αναρριχηθεί 540% από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έκτοτε ο πανευρωπαϊκός δείκτης του κλάδου, Euro Stoxx Aerospace & Defence Index έχει σκαρφαλώσει 194% όταν τα αντίστοιχα κέρδη του γενικού Stoxx Europe 600 περιορίζονται στο 24%. Όλες οι μετοχές που απαρτίζουν τον κλάδο –συμπεριλαμβανομένων των Airbus, Safran, BAE Systems, Thales και Saab B- έχουν παρουσιάσει μεγαλύτερη άνοδο από την ευρύτερη αγορά.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Νέοι κανόνες για τη χορήγησή τους
Φόροι: Αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο η είσπραξη από την Εφορία
Πώς η Ισπανία αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής