THEPOWERGAME
Η επενδυτική αρχή του Κατάρ (QIA) αναθεωρεί τη στρατηγικής της, επιδιώκοντας τη σύναψη πιο φιλόδοξων συμφωνιών με μεγαλύτερη συχνότητα προκειμένου να αξιοποιήσει κεφάλαια που σήμερα κινούνται στα 500 δισ. δολάρια αλλά αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια χάρις στη δυναμική επέκταση της παραγωγικής δυναμικής του αραβικού βασιλείου στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η QIA, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα ταμεία των κρατών του Περσικού Κόλπου, επαναξιολογεί την επενδυτική στρατηγική της ανά πενταετία. Υπό την καθοδήγηση του νέου διευθύνοντος συμβούλου, Μοχάμεντ Αλ-Σουαέντι, η QIA θα επικεντρωθεί στη τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη, τον κλάδο υγείας, τα ακίνητα και τις υποδομές.
Όπως δήλωσε, μάλιστα, ο Αλ-Σουαέντι σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στους Financial Times, τρέφει μεγάλες προσδοκίες κυρίως για την αμερικανική και τη βρετανική αγορά καθώς οι κυβερνήσεις τους πορεύονται σε ένα πιο αποτελεσματικό δημοσιονομικό και ρυθμιστικό περιβάλλον. Ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρουν, ωστόσο, κα οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού.
Η QIA έχει ήδη κτίσει ένα χαρτοφυλάκιο με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία από τη Δύση, όπως είναι η απόκτηση μεριδίων στο πολυτελές πολυκατάστημα Harrods, τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, την κατασκευάστρια Hochtief και τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Iberdrola. Στη Γαλλία, ειδικότερα, το Κατάρ έχει προχωρήσει σε μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων στην πετρελαϊκή Total, τον πάροχο ενέργειας GDF Suez, τον όμιλο ΜΜΕ Vivendi, την εταιρεία τηλεπικοινωνιών France Telecom και την Areva, μια πολυεθνική που εξειδικεύεται στην πυρηνική ενέργεια.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της QIA, τα «υγρά περιουσιακά στοιχεία» του αραβικού κράτους θα κυμαίνονται στο 165% του ΑΕΠ την περίοδο 2024 έως 2027, κατά μέσον όρο. Μέχρι το 2027, το Κατάρ σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα κατά 27% από τα τρέχοντα επίπεδα, φθάνοντας τους 126 εκατ. τόνους (Mtpa) ανά έτος έναντι των 77 Mtpa σήμερα. Μέχρι το 2030, το Κατάρ υπολογίζει πως θα μπορεί να παράγει μέχρι και 142 Mtpa, αντανακλώντας άνοδο της τάξεως του 85% σε σχέση με τα υφιστάμενα επίπεδα.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διακοπή του μεγίστου των ροών φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ευρώπη, το LNG πρωταγωνιστεί μαζί με το πετρέλαιο στις αγορές ορυκτών καυσίμων τόσο στη Δύση, όσο και στην Ασία. Οπότε τα διαθέσιμα κεφάλαια της QIA θα ενισχυθούν αναλόγως λόγω της ισχυρής ζήτησης, παγκοσμίως. Αυτός είναι ο λόγος που η QIA διπλασίασε το προσωπικό από το 2018 στα 700 άτομα.
Παρά την διευρυμένη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global είχε προβλέψει τον Νοέμβριο πως τα δημοσιονομικά πλεονάσματα του Κατάρ θα συνεχίσουν να ισχυρά την τριετία 2024-27. Σχεδόν όλες οι εξαγωγές LNG του Κατάρ περνούν από τα Στενά του Ορμούζ και πάνω από το 70% καταλήγουν στην Ασία. Οι διεθνείς αγορές δεν διαβλέπουν ανατροπές από την πρόσφατη κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάλ αλ Άσαντ, ένα γεγονός που άνοιξε νέο μέτωπο συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή πέραν του 13μήνου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Άξονα της Αντίστασης του Ιράν.
Διαβάστε επίσης
Σοκολάτα: Οι εναλλακτικές των πολυεθνικών και οι καραμέλες της ΙΟΝ
Elatos Resort: Η μεγαλύτερη χειμερινή τουριστική επένδυση από τη Λάμψα
Πότε θα μπαίνει “φρένο” στην αλλαγή προμηθευτή