THEPOWERGAME
Δύο συμφωνίες στον κλάδο τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης ενισχύουν σενάρια για ένα νέο γύρο εξαγορών και συγχωνεύσεων, που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους παίκτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να διεκπεραιώσουν επενδύσεις για την αναβάθμιση δικτύων τους. Αυτήν την εβδομάδα οι αρχές ανταγωνισμού της Βρετανίας έδωσαν το πράσινο φως στην εξαγορά της Three από τη Vodafone έναντι 15 δισ. στερλινών, γεγονός που αναμένεται να δώσει ώθηση σε απαραίτητες επενδύσεις στα δίκτυα 5ης γενιάς (5G). Στα μέσα Νοεμβρίου ανακοινώθηκε, επίσης, πως οι αρχές ανταγωνισμού της Ιταλίας ενέκριναν την απόκτηση της Vodafone Italia από τη Swisscom, έναντι 8 δισ. ευρώ.
Αναμένονται δύο ακόμη εγκρίσεις για να μπορέσει η Swisscom να συγχωνεύσει τη Vodafone Italia με τη θυγατρική της στην Ιταλία, Fastweb. Η ένωση αυτών των δύο εταιρειών θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου σταθερού ευρυζωνικού δικτύου στην Ιταλία μετά την Telekom Italia. Η Vodafone είχε ήδη πουλήσει πέρυσι την ισπανική Zegona Communications, καθώς σκοπεύει να επικεντρωθεί σε καίριες αγορές.
Πρόβλημα τα κατακερματισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη
Ένα ζήτημα που προβληματίζει τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι ότι τα δίκτυα είναι κατακερματισμένα ανά χώρα και έτσι δεν μπορούν να επενδύσουν σε υποδομές μεγάλης κλίμακας, υστερώντας από τους ανταγωνιστές τους σε ΗΠΑ και Κίνα, οι οποίοι προπορεύονται στην ενσωμάτωση δικτύων 5G.
Στην έκθεσή του για την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, ο Μάριο Ντράγκι ανέλυσε την αναγκαιότητα για τη δημιουργία πανευρωπαϊκών παρόχων τηλεφωνίας. Υποστήριξε δε πως το κανονιστικό πλαίσιο δεν πρέπει να λειτουργεί προληπτικά, αλλά να επεμβαίνει εκ των υστέρων, εάν και εφόσον ανακύψουν ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως η ΕΕ είχε διαφωνήσει με τη συγχώνευση της νορβηγικής Telenor ASA με τη σουηδική Telia Co AB, καθώς επικρατεί η νοοτροπία της ύπαρξης τριών με τεσσάρων παρόχων σε μια αγορά.
Βασικό επιχείρημα στην έκθεση Ντράγκι είναι πως οι μεμονωμένες αγορές τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη περιορίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας των εταιρειών, σε μια περίοδο που τα δίκτυα τηλεφωνίας είναι βασικός πυλώνας στη διασύνδεση κάθε πτυχής της οικονομικής δραστηριότητας. Οι τιμές στην παροχή σταθερής και κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλότερες στην Ευρώπη σε σχέση με άλλα σημεία του κόσμου.
Επικριτές αυτής της άποψης θεωρούν πως η ενοποίηση του κλάδου μπορεί να ζημιώσει τους καταναλωτές, χωρίς απαραιτήτως να ενθαρρύνει την καινοτομία. Είναι μια θέση που είχε ασπαστεί η ΕΕ, με την πρώην επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαγκρέτε Βεστάγκερ, να υποστηρίζει πως ο ανταγωνισμός και όχι οι συγχωνεύσεις ενθαρρύνει την καινοτομία. Για κάποιους, η κατάργηση των τελών περιαγωγής στην ΕΕ ήταν ένα βήμα για την περαιτέρω ενοποίηση του κλάδου τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη.
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone, Μαργερίτα ντέλα Βάλε, ωστόσο, δήλωσε πρόσφατα ότι τα δίκτυα είναι δαπανηρή υπόθεση και πως οι ετεροχρονισμένοι κανόνες περιορίζουν τη δυνατότητα των εταιρειών να τα αναβαθμίσουν. Ανάλογη άποψη συμμερίζονται ο επικεφαλής της Deutsche Telekom, Τιμ Χέτγκες, και ο Μπόριε Έκχολμ της Nokia. Έχουν τονίσει πως η Ευρώπη διαθέτει δεκάδες παρόχους τηλεφωνίας και πολλοί από αυτούς απλά δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κόστος κεφαλαίου στις επενδύσεις. Οι προσδοκίες για νέες συμφωνίες στον κλάδο έχουν οδηγήσει, ωστόσο, τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 Telecommunications σε άνοδο 20%, με τη μετοχή της Vodafone να προβλέπεται πως θα καταγράψει ετήσια άνοδο για πρώτη φορά έπειτα από μια τριετία.
Διαβάστε επίσης
Ρεύμα: “Κλειδώνει” στο 1,5 λεπτό η επιδότηση των λογαριασμών
Επίδομα θέρμανσης 2024: Τελευταία ευκαιρία για τις αιτήσεις, κλείνει η πλατφόρμα
ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Δάνειο 620 εκατ. από Πειραιώς για το project της Αμφιλοχίας