THEPOWERGAME
Μεγάλη κρίση αντιμετωπίζουν οι οινοπαραγωγοί της Ευρώπης λόγω της κλιματικής κρίσης που έχει εντείνει την ξηρασία, τις ασθένειες, τις πλημμύρες και τις χαλαζοπτώσεις με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί δραματικά η απόδοση των αμπελώνων.
Οι επιπτώσεις στον τρύγο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επάρκεια της αγροτικής παραγωγής στη Γηραιά Ήπειρο, την ώρα που οι κυβερνώντες στις Βρυξέλλες και τα κράτη – μέλη καλούνται να τονώσουν την ανάπτυξη των οικονομιών τους και να θωρακίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Ευρωπαίων οινοπαραγωγών
Η Ε.Ε διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, καθώς αντιπροσωπεύει το 60% της αξίας των εξαγωγών κρασιού. Παράλληλα, καταναλώνει το 48%. Μεταξύ άλλων, η οινοπαραγωγή προσφέρει άμεσα και έμμεσα περίπου τρία εκατ. άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης, οι περισσότερες εκ των οποίων εντοπίζονται σε αγροτικές περιοχές.
Αυτή είναι μια σημαντική παράμετρος σε μια συγκυρία που ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη δέχεται πιέσεις λόγω ελλείψεων σε εργατικό δυναμικό και αντιφάσεων στην πολιτική της Ε.Ε για την πράσινη μετάβαση, οδηγώντας σε συγκρούσεις μεταξύ κυβερνήσεων και αγροτών.
Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης
Οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση αποτελούν μια ακόμη μεγάλη πρόκληση για τους αγροτικούς παραγωγούς και στην προκειμένη περίπτωση τους οινοπαραγωγούς, καθώς κάθε καλλιεργητική περίοδος γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτη.
Στη Βόρεια Ελλάδα, ο φετινός τρύγος εκτιμάται πως είναι υψηλότερης ποιότητας από πέρυσι αλλά μικρότερος, καθώς ξεκίνησε από τα μέσα Σεπτεμβρίου έναντι του Αυγούστου που συνηθίζεται. Στη Γαλλία, η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 22% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει όλες τις περιοχές παραγωγής οίνου από τη Βουργουνδία μέχρι την Καμπανία.
Πέρυσι, ωστόσο, η Γαλλία κατέκτησε την κορυφή της λίστας των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή οίνου λόγω αδύναμου τρύγου στην Ιταλία. Επί μια επταετία η γειτονική χώρα καταλάμβανε την κορυφή μεταξύ των Ευρωπαίων οινοπαραγωγών αλλά πέρυσι οι αποδόσεις υποχώρησαν κατά 12% λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Μέσα στο 2023 ο συνολικός τρύγος στην Ε.Ε ήταν κατά 5,5%, χαμηλότερος του πενταετούς μέσου όρου. Οι επιπτώσεις από τον απρόβλεπτο καιρό συσσωρεύονται από τη μια χρονιά στην άλλη.
Οι προβλέψεις για την παραγωγή οίνου φέτος
Μολονότι η παραγωγή οίνου στην Ιταλία αναμένεται φέτος να τονωθεί κατά 7%, σε όλη την Ε.Ε θα υπάρξει ετήσια πτώση κατά 1% και κατά 7% συγκριτικά με τον πενταετή μέσον όρο, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής αγροτικής αγοράς. Οι κλιματολογικές συνθήκες γίνονται τόσο χαοτικές που οι οινοπαραγωγοί στη Γαλλία αποφάσισαν να εκριζώσουν έως και το 4% των αμπελώνων τους, σύμφωνα με υπολογισμούς του πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως στη χρηματοδότηση της μόνιμης εκρίζωσης αμπελώνων με 120 εκατ. ευρώ ή 4.000 ευρώ ανά εκτάριο (10 στρέμματα).
Η Γαλλία αναλογεί στο 4% της παγκόσμιας παραγωγής οίνου, η φετινή παραγωγή αναμένεται να κινηθεί στα 40 με 43 εκατ. εκατόλιτρα, από 48 εκατ. εκατόλιτρα που είχαν καταγραφεί πέρσι. Στην Ισπανία, ο τρύγος θα ανακάμψει από πέρυσι αλλά σε επίπεδα κοντά στον μέσο όρο πενταετίας χάρις, κυρίως, στην πλούσια παραγωγή της περιοχής Καστίγια-Λα Μάντσα. Η εικόνα στη Γερμανία είναι μεικτή, καθώς η παραγωγή θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.
Αν και ο τρύγος εκτιμάται πως θα είναι καλής ποιότητας, οι παγετοί την άνοιξη προκάλεσαν την απώλεια έως και του 80% της παραγωγής στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Συνολικά, η οινοπαραγωγή στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης προβλέπεται πως φέτος θα είναι χαμηλότερη κατά 6% σε σχέση με το 2023. Πτώση αναμένεται να σημειωθεί και στην Πορτογαλία έως και 3% λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών στις περιοχές του Δούρο, της Λισαβόνας και του Αλεντέχο.
Διαβάστε επίσης
ΦΑΓΕ: Γιατί ο βασιλιάς του φρέσκου γάλακτος κράτησε μόνο γιαούρτια και τυριά
Κατέβασε ρολά το δίκτυο Balomenos Doors
Γιατί η Ελλάδα έγινε μαγνήτης επενδύσεων σε data centers