THEPOWERGAME
Αν και στο προσκήνιο βρίσκεται το κύμα ρευστοποιήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, η κατάσταση των αγορών στην Κίνα είναι κρισιμότερη και απορρέει από την κρίση εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της 2ης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου. Η βαθιά κρίση στην αγορά ακινήτων μαζί με την αδύναμη ζήτηση, τον υποτονικό πληθωρισμό και την υποχώρηση των εισαγωγών δεν επιτρέπουν στην ανάπτυξη να επιταχύνει στους ρυθμούς που είχε άλλοτε. Σκεπτικισμός επικρατεί, επίσης, για την αντιπαλότητα του Πεκίνου με τους εμπορικούς εταίρους της. Οι μαζικές εξαγωγές με φθηνό κόστος -όπως είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τα φωτοβολταϊκά πάνελ και ο χάλυβας- έχουν προκαλέσει την αντίδραση των κυβερνήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας τον προστατευτισμό στο διεθνές εμπόριο.
Η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών καθρεπτίζει την ανησυχία για την πορεία της κινεζικής οικονομίας. Από τις αρχές του έτους, ο CSI 300 έχει χάσει 7% από την αξία του, παρατείνοντας την πτώση του επί τέταρτο διαδοχικό έτος, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι αθροιστικές απώλειες της πενταετίας έως τις 10 Σεπτεμβρίου φθάνουν το 19,55% έναντι κερδών 81,92% για τον S&P 500, 106% για τον Nasdaq και 30,36% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx Europe 600.
Εν κατακλείδι, οι χρηματιστηριακές αγορές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ έχουν καταγράψει απώλειες περίπου 6,5 τρισ. δολαρίων από τα υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί το 2021. Το αμερικανικό πρακτορείο επισημαίνει πως οι απώλειες αυτές ισοδυναμούν με τη συνολική χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας.
Ουσιαστικά, η κινεζική οικονομία ουδέποτε κατάφερε να ανακτήσει την ομαλότητα που είχε προ πανδημίας. Υπήρξε προσωρινά τόνωση της ανάπτυξης λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις, που οδήγησαν σε μια πρωτόγνωρη άνθηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις τάσεις αποπληθωρισμού στην πραγματική οικονομία, φοβούμενοι μήπως η Κίνα ακολουθήσει τα χνάρια της Ιαπωνίας.
Τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα διαμορφώθηκε στο 0,6% από το 0,5% τον Ιούλιο έναντι του 2,1% τον Ιανουάριο του 2023. Από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιανουάριο του 2024, οι τιμές κινούνταν κυρίως πτωτικά. Η περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία μάχονταν για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού περίπου επί μια δεκαετία, έχει διδάξει πως όσο παρατείνονται οι συνθήκες της υποτονικής ζήτησης τόσο μεγαλύτερα μέτρα στήριξης χρειάζονται για να μπει η οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια ακόμη ένδειξη που ενισχύει την ανασφάλεια για την εγχώρια οικονομία είναι η ισχνή αύξηση των εισαγωγών τον Αύγουστο -ειδικότερα κατά 0,5% από πέρυσι- έναντι της αύξησης των εξαγωγών κατά 8,7%, παρά τις εμπορικές εντάσεις με τη Δύση.
Για τους αναλυτές της αγοράς η πτώση των χρηματιστηριακών αγορών πηγάζει, επίσης, από τη σύγχυση που επικρατεί πάνω στο όραμα που έχει ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, για την οικονομία. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το Πεκίνο έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τη Μόσχα, ενώ επιδιώκει να διευρύνει τη σφαίρα επιρροής στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι γεωπολιτικές προτεραιότητες φαίνεται να καταλαμβάνουν υψηλότερη θέση στην κυβερνητική ατζέντα, με την οικονομία να προσαρμόζεται σε αυτές.
Εντούτοις, το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς που, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν αποδώσει. Από τις αρχές του έτους έως τα μέσα Αυγούστου, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία επένδυσαν σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία της τάξεως των 66 δισ. δολαρίων για να στηρίξουν τις μετοχές. Περιορισμοί εφαρμόστηκαν σε τακτικές όπως το short selling για να περιοριστεί η μεταβλητότητα των αγορών. Αλλά οι ειδήμονες υπογραμμίζουν πως οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι αρκετές. Είναι απαραίτητο να υιοθετηθούν μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, προκειμένου να τονωθεί η ανάπτυξη και να υπάρξει σταθερότητα στην οικονομία.
Διαβάστε επίσης
Αττική Οδός: Υπογράφηκε η νέα σύμβαση παραχώρησης
Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Οι νέες αυξήσεις και οι δικαιούχοι
Σκέψεις για ανακυκλωμένο νερό στο διυλιστήριο της Helleniq Energy