THEPOWERGAME
Να μετατραπεί σε έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσα σε τρία χρόνια, αλλά και να διευρύνει την παρουσία της στις γειτονικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέσω των ΑΠΕ επιδιώκει η διοίκηση της ΔΕΗ με το επιχειρησιακό σχέδιο που υλοποιεί αυτή την περίοδο.
Με την αξιοποίηση τμήματος των τεράστιων εκτάσεων στα λιγνιτικά πεδία της χώρας (καθώς επισπεύδεται το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων) και στρατηγικών συνεργασιών με διεθνείς ομίλους όπως η γερμανική RWE και η πορτογαλική EDP, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση έχει καταστρώσει ένα φιλόδοξο πλάνο: Να διαθέτει σε μια τριετία φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 1,5 GW, ενώ ξεκίνησε σχεδόν από το μηδέν! Το χαρτοφυλάκιο των εν λειτουργία έργων θα φτάσει τα 250 MW σε λίγους μήνες και τα 500 MW στο τέλος του 2022.
Το φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και η μεγάλη στροφή προς τις ΑΠΕ είναι ήδη εργαλείο για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, με την αποπληρωμή ακριβότερου δανεισμού μέσω των 775 εκατ. ευρώ που άντλησε προ εβδομάδων από το ομόλογο βιωσιμότητας (sustainability bond). Η απόδοση του ομολόγου συνδέεται με την επίτευξη συγκεκριμένου περιβαλλοντικού στόχου, στη δέσμευση της διοίκησης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) της ΔΕΗ κατά 40% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, με έτος βάσης το 2019.
Στην παρουσίαση του κ. Στάσση προς τους αναλυτές για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 αναφέρθηκε πως ολοκληρώθηκε η κατασκευή του πρώτου τμήματος (15 MW, ενώ μέχρι το Σεπτέμβριο θα παραδοθούν τα υπόλοιπα 15 MW) από το cluster φωτοβολταϊκών των 230 MW στην Κοζάνη. Σύντομα θα είναι υπό κατασκευή, από την Μυτιληναίος, και το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 200 MW στο ίδιο cluster.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται σε 420.000 ευρώ ανά MW που είναι μία από τις καλύτερες τιμές στην Ευρώπη. Η συνολική επένδυση φτάνει τα 87 εκατ. ευρώ με βάση την προσφορά του αναδόχου με το έργο να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο του 2022. Υπό κατασκευή βρίσκονται και μικρά υδροηλεκτρικά ή αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 45 MW.
Οι διαγωνισμοί
Στο τελικό στάδιο της διαδικασίας βρίσκεται ο διαγωνισμός για το φωτοβολταϊκό των 50 MW στην Μεγαλόπολη, προϋπολογισμού 31 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει σχεδόν οι ίδιοι όμιλοι που είχαν κατέβει και για το μεγάλο πάρκο στης Κοζάνης και συγκεκριμένα οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος, Intrakat, Voltalia Greece και οι κινεζικές Dongfang Electric και Sunel & Shanghai Electric. Πριν από λίγες ημέρες η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έλαβε και άδεια παραγωγού από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για το μεγάλο φωτοβολταϊκό των 340 MW στην Μεγαλόπολη, επίσης στην περιοχή του πρώην λιγνιτικού κέντρου. Το έργο ύψους κοντά στα 180 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκηρυχθεί το 2022.
Ο κ. Στάσσης στην ίδια παρουσίαση για τα αποτελέσματα του 2020 είχε αναφερθεί και στην προετοιμασία διαγωνισμού για φωτοβολταϊκά πάρκα 500 MW στην Δυτική Μακεδονία. Όπως φαίνεται η προκήρυξη ενδέχεται να γίνει προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2022. Παράλληλα προωθούνται και διαγωνισμοί για αιολικά πάρκα ισχύος 70 MW στην Βόρεια Ελλάδα. Σε πιο πρώιμο στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία πρόσθετών φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 400 MW.
Προχωράει η συμφωνία με RWE
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κοινή εταιρεία που ιδρύει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την γερμανική RWE για την από προώθηση επενδυτικού προγράμματος ύψους ενός δισ. ευρώ στις ΑΠΕ, με επίκεντρο τα φωτοβολταϊκά. Η συμφωνία προβλέπει την από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2 GW. Στη νέα εταιρεία θα συμμετέχει με 51% η RWE Renewables GmbH και με 49% η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.
Η διοίκηση είχε τονίσει στην ίδια παρουσίαση πως η συμφωνία με την RWE εντάσσεται σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό στρατηγικών συνεργασιών όπως με το σχήμα Masdar (Αμπου Ντάμπι) – Taaleri Energia (Φινλανδία για από κοινού ανάπτυξη χαρτοφυλακίου 300 MW, με την πορτογαλική EDP για ανάπτυξη ΑΠΕ συνολικής ισχύος άνω των 400 MW, κ.α.
Πρόσφατα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες κατέθεσε και αιτήσεις για μονάδες αποθήκευσης συνολικής ισχύος άνω του ενός GW. Έτσι το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της ΔΕΗ, σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, ξεπερνά πλέον τα 7 GW.
Η στροφή προς την πράσινη ενέργεια αποτυπώνεται και στις πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Στάσση για την υπό κατασκευή λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5». Το αργότερο μέχρι το τέλος του 2025 θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, με δυνατότητα να λειτουργήσει στο μέλλον και με υδρογόνο, ενώ η ισχύς της θα αυξηθεί από τα 660 MW στα 1.150 MW. Έτσι, η απολιγνιτοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2025, τρία χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.