THEPOWERGAME
Παραινέσεις στην Fed να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2024, έκανε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη οικονομία της G20 που βλέπει ανάπτυξη πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα και η «ισχυρή» ανάπτυξη υποδηλώνει συνεχιζόμενους ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα.
«Αναγνωρίζουμε σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Ταμείου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Δεδομένων αυτών των κινδύνων, συμφωνούμε ότι η Fed θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια πολιτικής στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2024». Το τρέχον επιτόκιο της Fed βρίσκεται εντός του εύρους 5,25% έως 5,50% από τον Ιούλιο του 2023.
Το ΔΝΤ, προβλέπει ότι ο βασικός δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών -το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Fed- θα κλείσει το 2024 περίπου στο 2,5% και θα φθάσει το ποσοστό-στόχο της Fed στο 2% στα μέσα του 2025, πριν από την πρόβλεψη της ίδιας της Fed για το 2026.
Η οικονομική ισχύς των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed βοηθήθηκε από την προσφορά εργασίας και την αύξηση της παραγωγικότητας, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για «σαφείς αποδείξεις» ότι ο πληθωρισμός μειώνεται στο στόχο του 2% προτού η Fed μειώσει τα επιτόκια.
Παρ’ όλα αυτά, η «πιο αισιόδοξη» εκτίμηση του ΔΝΤ για την καθοδική πορεία του πληθωρισμού βασίζεται στις ενδείξεις για μια ψυχρότερη αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης. «Θέλω να αναγνωρίσω ότι ένα μάθημα που πήραμε από τα τελευταία [λίγα] χρόνια είναι ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγαλύτερης αβεβαιότητας. Αυτή η αβεβαιότητα βρίσκεται και μπροστά μας. Είμαστε βέβαιοι, ωστόσο, ότι η Fed θα κινηθεί μέσα από αυτή, και σίγουρα με την ίδια σύνεση που επέδειξε κατά το τελευταίο έτος», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Διαβάστε επίσης:
Lamda: Τα νέα σχέδια Προκοπίου και τα γραφεία στο Ελληνικό που “παγώνουν”
Folli Follie: Συστημικός κίνδυνος μετά τη δικαστική απόφαση για τα ακίνητα
Ενιαίο δασμό 15% για ΕΕ & Κίνα προτείνει ο Σολτς κόντρα στην φον ντερ Λάιεν