THEPOWERGAME
Σε μία έκταση στην έρημο 48 χιλιόμετρα ανατολικά του Καΐρου, σιγά σιγά δημιουργείται μία νέα πόλη με ουρανοξύστες, που διαθέτει ήδη το ψηλότερο κτίριο στην Αφρική και τον μεγαλύτερο ναό της Μέσης Ανατολής. Η πόλη, ένα από τα mega-projects του Αιγύπτιου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, είναι η «Νέα Διοικητική Πρωτεύουσα» της Αιγύπτου (NAC), που αναπτύσσεται σταδιακά και αναμένεται να κοστίσει συνολικά περί τα 58 δισ. δολάρια. Ωστόσο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος φέρεται να δέχεται επικρίσεις για το κόστος του έργου, το οποίο παρά τις αρχικές υποσχέσεις πως θα ελάμβανε χρηματοδότηση από τις Χώρες του Κόλπου και την Κίνα, φέρεται να προχωρεί κυρίως με αιγυπτιακό προϋπολογισμό και σε μία περίοδο που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση.
Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα πως θα παραχωρήσει στην Αίγυπτο περί τα 6 δισ. δολάρια μέσα σε μία τριετία. Νωρίτερα τον Μάρτιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε πως θα επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα δανεισμού της Αιγύπτου από 3 δισ. δολάρια σε 8 δισ. δολάρια, θέτοντας ως προαπαιτούμενο οικονομικές μεταρρυθμίσεις αλλά και ένα «νέο πλαίσιο επιβράδυνση των δαπανών σε υποδομές», προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός και να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους. H μετοχική εταιρεία ACUD (Διοικητικό Κεφάλαιο για την Αστική Ανάπτυξη), που ελέγχεται σε ποσοστό 51% από τον αιγυπτιακό στρατό και 49% από το υπουργείο Στέγασης, απάντησε στο CNN πως η ανάπτυξη της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας δεν θα επηρεαστεί από τις ανακοινώσεις του ΔΝΤ. Τον Φεβρουάριο, η ACUD ανακοίνωσε πως η κατασκευαστική Dar, ανάδοχος της πρώτης φάσης του έργου, θα ξεκινήσει το master plan για τη β’, γ’ και δ’ φάση του.
Αρχικά προορισμένη να ολοκληρωθεί σε μία πενταετία, η φουτουριστική πόλη την οποία είχε ανακοινώσει ο Αλ Σίσι λίγο μετά το πραξικόπημα που τον έφερε στην εξουσία, θα διαθέτει ένα γιγάντιο προεδρικό παλάτι και υπουργικά κτίρια, μία διπλωματική συνοικία όπου θα μετακομίσουν όλες οι πρεσβείες, συνεδριακά, αθλητικά κέντρα και κέντρα τέχνης, το κινεζικό επιχειρηματικό τετράγωνο με τον πύργο του -που έχει ήδη χτιστεί και είναι το ψηλότερο κτίριο της Αφρικής, έναν γιγάντιο ναό, εμπορικές περιοχές και περιοχές κατοικιών, το πάρκο «Πράσινο Ποτάμι» κ.λπ.Σύμφωνα με τον Χαλέντ Αμπάς, πρόεδρο της ACUD περισσότερες από 1.500 οικογένειες έχουν ήδη μετακομίσει στη νέα πόλη, ένας αριθμός που μέχρι το τέλος του 2024, θα φτάσει τις 10.000. Ήδη 48.000 κυβερνητικοί υπάλληλοι στεγάζονται στην πόλη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη φάση του έργου κόστισε περί τα 10,6 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την μελέτη «Η Φούσκα του Αλ-Σίσι στην Έρημο: Πολιτική Οικονομία της Νέας Διοικητικής Πρωτεύουσας« της Σάρα Ταουίλ, ερευνήτριας του Project On Middle East Democracy (POMED), όταν τον Μάρτιο του 2015 ο Αλ Σίσι ανακοίνωσε το έργο, ήλπιζε στην εισροή κεφαλαίων από τις σαουδαραβικές χώρες που τον είχαν στηρίξει στο πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Ωστόσο, το συνέδριο στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του οποίου ανακοινώθηκε η πόλη, από διάσκεψη δωρητών μετασχηματίστηκε σε διάσκεψη επενδυτών. Λίγο πριν από την έναρξή του είχε πεθάνει ο Βασιλιάς Αμπντάλα και ο διάδοχός του, Βασιλιάς Σαλμάν, «εξασφάλισε από τον αλ Σίσι δύο νησιά στην Ερυθρά Θάλασσα ως εγγύηση για περαιτέρω βοήθεια». Μετά την εγκατάλειψή του από τους Σαουδάραβες επενδυτές, το Κάιρο έστρεψε τις ελπίδες του για χρηματοδότηση στην Κίνα, η οποία όμως τελικά, επικεντρώθηκε σε ένα μικρό τμήμα του πρότζεκτ και μόνο. Με το Υπουργείο Στέγασης και το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου να αναλαμβάνουν τα ηνία.