THEPOWERGAME
Αντιμέτωπες με ένα ασθενές μακροοικονομικό περιβάλλον, υποτονικές επιδόσεις και την αποχώρηση εταιρειών από τα χρηματιστηριακά ταμπλό είναι οι ευρωαγορές. Κάτω από τη σημερινή συγκυρία, ωφελημένες είναι οι μετοχές των ισχυρών και καταξιωμένων ομίλων, όπως η LVMH Moet Hennesy Louis Vuitton. Αλλά οι αποδόσεις των μετοχών μιας εταιρείας που πραγματοποίησε τη δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) της προ τετραετίας είναι, κατά μέσο όρο, απογοητευτική.
Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι μετοχές των εταιρειών αυτών έχουν υποχωρήσει 10% στη Γερμανία και 37% στη Γαλλία. Αν και οι αποτιμήσεις τους κινούνται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κατά την ΙΡΟ, υποχωρούν στην πορεία, με αποτέλεσμα όσες εταιρείες αποφασίζουν να αποχωρήσουν από το χρηματιστήριο να μην καταγράφουν συνολικά κέρδη.
Δίχως αμφιβολία, τα υψηλά επιτόκια μαζί με τους χαμηλούς δείκτες στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη παίζουν αρνητικό ρόλο. Εντούτοις, ειδήμονες τονίζουν στο αμερικανικό πρακτορείο πως υπάρχει μεγάλο κενό στην κάλυψη των εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης από αναλυτές. Παράλληλα, η συμμετοχή των μικροεπενδυτών είναι χαμηλή στην Ευρώπη, παρατηρεί ο Ζαν-Μάικλ ντος Σάντος, διαχειριστής κεφαλαίων στην Pure Capital SA του Λουξεμβούργου. Αρνητικό ρόλο παίζουν, επίσης, πρόσφατες προσπάθειες για την αποδυνάμωση των μειοψηφικών μετόχων και έτσι όσοι βρεθούν σε αυτήν τη θέση να δίνουν τη συγκατάθεσή τους στις αποφάσεις των ισχυρότερων.
Την περασμένη εβδομάδα, η ιταλική εταιρεία παραγωγής υποδημάτων και αξεσουάρ Tod’s ανακοίνωσε πως αποσύρει τις μετοχές της από το χρηματιστήριο του Μιλάνου έπειτα από δύο δεκαετίες. Το 54% των μετοχών της Tod’s θα μείνει με την οικογένεια του Ντιέγκο ντέλα Βάλε, ο παππούς του οποίου ίδρυσε την εταιρεία τη δεκαετία του ’20. Το 36% θα περάσει στην κυριότητα της L Catterton, μιας εταιρείας ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων όπου συμμετέχει ο οίκος ειδών πολυτελείας LVMH και το επενδυτικό όχημα της οικογενείας του Μπερνάρ Αρνό. Παρ’ όλα αυτά, η LVMH θα διατηρήσει το 10% του μεριδίου στην Tod’s.
Σε αυτήν την περίπτωση, η L Catterton συμφώνησε να πληρώσει 43 ευρώ τη μετοχή, αντανακλώντας αντίτιμο 18% από την τιμή κλεισίματος της προηγούμενης συνεδρίασης. Είναι μία από τις περιπτώσεις με θετικό αντίκρισμα για τους μετόχους, αν και η οικογένεια Ντέλα Βάλε αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε σε ό,τι αφορά την επίτευξη μακροπρόθεσμων στόχων.
Όμως, οι εταιρείες που θα αποφασίσουν να ακολουθήσουν τα βήματα της Tod’s προς την έξοδο των χρηματιστηρίων μπορεί να μη βρίσκονται σε θέση να αποζημιώσουν τους επενδυτές τόσο γενναιόδωρα. Η Believe, μια γαλλική start-up στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας, πραγματοποίησε τη δημόσια εγγραφή στο Παρίσι το 2021, αντλώντας 1,9 δισ. ευρώ. Πρόσφατα ανακοίνωσε την αποχώρησή της, προσφέροντας 15 ευρώ για κάθε μετοχή, που είναι περίπου 23% χαμηλότερα από τη δημόσια εγγραφή. Μια λύση, τονίζουν οι ειδήμονες, θα πρέπει να είναι η ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικροεπενδυτών στα χρηματιστήρια.