THEPOWERGAME
Μια βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη θα είναι ορατή από την ερχόμενη άνοιξη, αφού το συνολικό ΑΕΠ των 20 κρατών-μελών μείνει στάσιμο ή συρρικνωθεί μέσα στο δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτή είναι η εικόνα που διαμορφώνεται από την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων της S&P Global, προβάλλοντας μια μετριοπαθή άνοδο του Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) τον Νοέμβριο για την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, στο 47,1 από 46,5 τον Οκτώβριο.
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι συνθήκες δεν αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω έπειτα από την παρατεταμένη εξασθένηση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου. Συνάμα, όμως, η επάνοδος θα είναι πιο χρονοβόρα σε σχέση με τις εκτιμήσεις που ανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τον Σεπτέμβριο, για ανάπτυξη στο 0,7% το 2023 και 1% το 2024.
Όπως παρατηρεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίτινγκ, ακόμη και τα γεράκια της ΕΚΤ -δηλαδή τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου που τάσσονται υπέρ μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής- «παραδέχονται σιγά-σιγά πως τα επιτόκια στην Ευρωζώνη έχουν φθάσει στο ανώτατο σημείο» και έτσι δεν χρειάζεται να αυξηθούν περαιτέρω έπειτα από διαδοχικές αυξήσεις 450 μονάδων βάσης μέσα σε περίπου ένα 18μήνο. Η Berenberg Bank διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,4% για το 2023 και 0,7% για το 2024, με την άνοιξη να αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξη.
Στην καρδιά των υποτονικών επιδόσεων της Ευρωζώνης βρίσκεται ο μεταποιητικός κλάδος, ιδιαίτερα της Γερμανίας, που προσπαθεί να επανακτήσει τη δυναμική του χωρίς το φθηνό φυσικό αέριο που παρείχε η Gazprom μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μαζί με την εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθιστούν επιρρεπή την ενέργεια σε ανατιμήσεις. Μπορεί η άνοδος του κόστους ενέργειας να έχει συγκρατηθεί από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, αλλά το ακριβότερο κόστος δανεισμού λειτουργεί επίσης επιβαρυντικά στη βιομηχανική δραστηριότητα.
«Μπορεί κανείς να διακρίνει ηλιαχτίδες ελπίδας στον ορίζοντα μέσα στον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο Σίρους ντε λα Ρούμπια, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank (HCOB), η οποία είναι χορηγός της έκθεσης της S&P Global. Απευθυνόμενος στους Financial Times, πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Ευρωζώνη παραμένει κολλημένη στη λάσπη», εκτιμώντας συρρίκνωση του ΑΕΠ για 2ο διαδοχικό τρίμηνο μετά την υποχώρηση του 0,1% που είχε καταγραφεί για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.
Με αυτήν την πρόβλεψη συγκλίνει, επίσης, η Berenberg, διαβλέποντας συρρίκνωση 0,2% για το δ’ τρίμηνο του έτους, μια πρόβλεψη που εάν επιβεβαιωθεί, τότε η Ευρωζώνη θα έχει βρεθεί σε ύφεση στο διάστημα του β’ εξάμηνου του έτους. Τεχνικά, μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση εάν υπάρξει πτώση του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα.
Ίχνη βελτίωσης στη μεταποίηση
Μολονότι ο δείκτης ΡΜΙ για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη κινείται κάτω από το 50, που είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την ανάπτυξη, τον Νοέμβριο αναρριχήθηκε στο 43,8 από το 43,1 του Οκτωβρίου, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξάμηνου.
Ειδήμονες, μάλιστα, κάνουν λόγο για αμυδρή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. Τέλος, πνοή αισιοδοξίας δίνει η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στο -16,6 τον Νοέμβριο από το -18 τον Οκτώβριο καθώς οι πολίτες της Ευρωζώνης θεωρούν πως δεν θα υπάρξουν άλλες αυξήσεις στα επιτόκια από την ΕΚΤ.