THEPOWERGAME
Κέρδη άνω των 160 δισ. δολαρίων έχουν αποσύρει ξένες εταιρείες από την Κίνα κατά τη διάρκεια των έξι τριμήνων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι μια συγκυρία που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες για ανάπτυξη, ενώ η πολιτική ηγεσία της χώρας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους σε μια σειρά εταιρειών, είτε εγχώριων, είτε ξένων συμφερόντων. Μόλις αυτήν την εβδομάδα η Gallup, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων και παροχής υπηρεσιών συμβούλου των ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως αποχωρεί από την Κίνα.
Δεδομένου, επίσης, ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι τεταμένες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, είναι αρκετές οι ξένες εταιρείες που αναζητούν ασφαλέστερους τρόπους για να αξιοποιήσουν τα κεφάλαιά τους, επισημαίνει η Wall Street Journal σε σχετικό δημοσίευμα.
Στις εκροές κεφαλαίων που πηγάζουν από τα κέρδη των ξένων εταιρειών στην Κίνα αποδίδεται η υποχώρηση των άμεσων ξένων επενδύσεων μέσα στο γ’ τρίμηνο του έτους. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται πτώση εδώ και μια 25ετία, επιδεινώνοντας την πτώση του γουάν, ενώ η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να το ενισχύσει κάτω από ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον.
Χάρη στα μέτρα στήριξης που έχει δρομολογήσει το Πεκίνο, η οικονομία κατάφερε να βαδίσει σε ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 1,3% μέσα στο γ’ τρίμηνο του 2023 ύστερα από το 0,5% που καταγράφηκε για το β’ τρίμηνο. Όμως, η στατιστική αρχή της χώρας σημείωσε πως, αν και η μείωση των επιτοκίων μαζί με τις ενέσεις ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα έχουν βελτιώσει τις συνθήκες, «το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και δύσκολο, η εγχώρια ζήτηση παραμένει ανεπαρκής και οι πυλώνες της οικονομικής ανάπτυξης θα πρέπει να σταθεροποιηθούν».
Συν τοις άλλοις, ο κλάδος ακινήτων, ο οποίος αντιπροσώπευε έως και το 30% του κινεζικού ΑΕΠ στην ακμή του, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ύφεση. Μάλιστα, όπως δήλωσε υψηλό στέλεχος της Grow Investments στο CNBC, η αποκατάσταση του κλάδου των ακινήτων στην Κίνα μπορεί να χρειαστεί μέχρι και δεκαετία.
Αν και η θέση της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα στον μεταποιητικό κλάδο, είναι κατοχυρωμένη, υπάρχουν «όμιλοι που αρχίζουν να μειώνουν την έκθεσή τους στην Κίνα», σχολίασε στη Wall Street Journal o Πίτερ Κινσέλα, στέλεχος της Union Bancaire Privé. Αυτήν την εβδομάδα η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, πρόκειται να συναντηθεί με τον Χι Λάιφινγκ, αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, στο Σαν Φρανσίσκο, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο δυνάμεων. «Αυτές οι συναντήσεις θα είναι μέρος μιας περιόδου εντατικών επαφών με επίκεντρο τη διμερή οικονομική σχέση μας», δήλωσε στους Financial Times στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.