THEPOWERGAME
H Intel εγκαταστάθηκε πρώτη φορά στο Ισραήλ το 1974, αναπτύσσοντας το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης στη χώρα. Σήμερα ο τεχνολογικός όμιλος των ΗΠΑ σχεδιάζει και κατασκευάζει προηγμένα τσιπ στο Ισραήλ, μαζί με δραστηριότητες στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτόνομης οδήγησης.
Εκτός από τα γραφεία που άνοιξε αρχικά στη Χάιφα, σήμερα διατηρεί μονάδες στο Πετάχ Τίκβα, στην Ιερουσαλήμ και το Κιριάτ Γκατ. Σε ανάλογους βηματισμούς κινήθηκαν η Amazon, η Sony, η Google, η Apple και η Microsoft, με το Τελ Αβίβ να εξελίσσεται μέσα από τις δεκαετίες σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην άντληση κεφαλαίων για τις νεοφυείς εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου. Σήμερα υπάρχουν περίπου 500 πολυεθνικοί όμιλοι στο Ισραήλ, που έχουν εγκαταστήσει κέντρα έρευνας και ανάπτυξης μετά την απορρόφηση start-ups.
Το νέο πολεμικό μέτωπο που έχει ανοίξει ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δημιουργεί φόβους για την ομαλή λειτουργία των εφοδιαστικών αλυσίδων στην παγκόσμια τεχνολογία. Όπως επισημαίνεται από το πρακτορείο Bloomberg, το Κιριάτ Γκατ απέχει ένα μισάωρο με το αυτοκίνητο από τα σύνορα του Ισραήλ με τη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του πολέμου μετά τις βάναυσες και αιματηρές επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Σήμερα ολοκληρώνεται σχεδόν μια εβδομάδα από τη πολιορκία της Λωρίδας της Γάζας και πάνω από ένα εκατ. κάτοικοι προσπαθούν να αποχωρήσουν προς την Αίγυπτο, ύστερα από το τελεσίγραφο του Ισραήλ να εγκαταλείψουν την περιοχή. Το λιμάνι της Χάιφα απέχει 40 λεπτά από τα σύνορα με τον Λίβανο, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν ανταλλάξει πυρά με τη Χεζμπολάχ, η οποία μαζί με τη Χαμάς εφοδιάζονται από το Ιράν.
Ο πόλεμος αυτός έχει ήδη επισκιάσει κάθε πτυχή της καθημερινότητας των Ισραηλινών. Σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ αυτήν τη Δευτέρα, ύστερα από μπαράζ πυραύλων από τη Χαμάς. Επιβεβαιώθηκε δε πως στους Ισραηλινούς που απήχθησαν από τη Χαμάς συγκαταλέγεται ένας μηχανικός πληροφορικής της Nvidia, η οποία επίσης έχει αναπτύξει δραστηριότητα στο Ισραήλ.
Ο κλάδος της τεχνολογίας παίζει κρίσιμο ρόλο τόσο στην εγχώρια οικονομία, όσο και στους ομίλους που δραστηριοποιούνται εκεί. Μολονότι το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα, αποτελεί ένα από τα λιγοστά μέρη του κόσμου όπου παράγονται προηγμένα τσιπ. Η Ταϊβάν ανήκει στην ίδια συνομοταξία. Η θέση του Ισραήλ σε αυτόν τον τομέα γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη, εάν ληφθεί υπόψη η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με την Κίνα για τεχνολογική υπεροχή.
Εντούτοις, το Ισραήλ έχει αναπτύξει αντανακλαστικά επιβίωσης σε ταραχώδεις εποχές. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας (Technion) της χώρας έχει συνεχίσει ακατάπαυστα τη δραστηριότητά του από τις αρχές του 20ού αιώνα. Ιδρύθηκε μισό αιώνα πριν από τη δημιουργία του ισραηλινού κράτους από τον φιλόσοφο Μάρτιν Μπούμπερ, τον βιοχημικό και μετέπειτα πρόεδρο του Ισραήλ Κάιμ Βάιζμαν και τον δημοσιογράφο Μπέρθλοντ Φέιβελ. Σκοπός του Technion ήταν να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για μηχανολόγους, προκειμένου να τεθούν οι σωστές βάσεις για το ισραηλινό κράτος στο μέλλον.